Linecký talíř
Linecký talíř je mozaika tradičního cukroví, která v sobě spojuje jemné máslové těsto, vůni vanilky a chuť domácí marmelády. Na jednom talíři se snoubí klasika v podobě lineckých koleček, slepovaných srdíček i originálních tvarů.
Postup přípravy
Krok 1: Příprava těsta:
Začneme tím, že ze všech surovin vypracujeme hladké, soudržné těsto. Nehněteme ho zbytečně dlouho – důležité je, aby se máslo pěkně zapracovalo a těsto bylo vláčné, ale nepřehřáté. Krok 2: Válení těsta:
Těsto rozválíme na pláty silné přibližně 3 mm. Nejlépe to jde mezi dvěma archy pečicího papíru – těsto se nelepí a rozválená plocha zůstane hladká. Krok 3: Ztuhnutí těsta:
Rozválené pláty i s papírem přeneseme zpět do lednice (třeba na prkénku) a necháme je chladit ideálně přes noc, ale stačí i hodina-dvě. Tím se těsto zpevní a bude se s ním lépe vykrajovat, aniž by ztrácelo tvar. Krok 4: Vykrajování tvarů:
Použít můžeme speciální vykrajovátka na linecký talíř. Vychlazené těsto lehce pomoučíme a co nejrychleji vykrájíme požadované tvary. Použijeme k tomu také pomoučená vykrajovátka – tvary se nebudou lepit a zachovají přesný tvar. Vkládáme je rovnou na plech. Krok 5: Pečení:
Vykrájené dílky pečeme na perforované silikonové podložce (nebo pečicím papíře) v předehřáté troubě. Nastavíme horkovzdušný režim na 160 °C a pečeme přibližně 9 minut – okraje by měly zůstat světlé, jen lehce dozlatova. Krok 6: Slepování:
Necháme všechny dílky zcela vychladnout a slepujeme až následující den. Čerstvě upečené linecké cukroví bývá velmi křehké, a tak je dobré mu dopřát čas na zvlhnutí. Pokud chceme perfektní vzhled, pocukrujeme si neslepené díly a až poté slepujeme. Krok 7: Dokončení a skladování:
Slepené cukroví uložíme do krabičky a před podáváním jemně posypeme moučkovým cukrem. Pokud cukrujete dříve, počítejme s tím, že cukr se na marmeládě rychle rozpustí.
Začneme tím, že ze všech surovin vypracujeme hladké, soudržné těsto. Nehněteme ho zbytečně dlouho – důležité je, aby se máslo pěkně zapracovalo a těsto bylo vláčné, ale nepřehřáté. Krok 2: Válení těsta:
Těsto rozválíme na pláty silné přibližně 3 mm. Nejlépe to jde mezi dvěma archy pečicího papíru – těsto se nelepí a rozválená plocha zůstane hladká. Krok 3: Ztuhnutí těsta:
Rozválené pláty i s papírem přeneseme zpět do lednice (třeba na prkénku) a necháme je chladit ideálně přes noc, ale stačí i hodina-dvě. Tím se těsto zpevní a bude se s ním lépe vykrajovat, aniž by ztrácelo tvar. Krok 4: Vykrajování tvarů:
Použít můžeme speciální vykrajovátka na linecký talíř. Vychlazené těsto lehce pomoučíme a co nejrychleji vykrájíme požadované tvary. Použijeme k tomu také pomoučená vykrajovátka – tvary se nebudou lepit a zachovají přesný tvar. Vkládáme je rovnou na plech. Krok 5: Pečení:
Vykrájené dílky pečeme na perforované silikonové podložce (nebo pečicím papíře) v předehřáté troubě. Nastavíme horkovzdušný režim na 160 °C a pečeme přibližně 9 minut – okraje by měly zůstat světlé, jen lehce dozlatova. Krok 6: Slepování:
Necháme všechny dílky zcela vychladnout a slepujeme až následující den. Čerstvě upečené linecké cukroví bývá velmi křehké, a tak je dobré mu dopřát čas na zvlhnutí. Pokud chceme perfektní vzhled, pocukrujeme si neslepené díly a až poté slepujeme. Krok 7: Dokončení a skladování:
Slepené cukroví uložíme do krabičky a před podáváním jemně posypeme moučkovým cukrem. Pokud cukrujete dříve, počítejme s tím, že cukr se na marmeládě rychle rozpustí.
Zveřejněno 6. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Linecký talíř
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpxoq
Moje poznámka
Linecký talíř
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpxoq
Nejnovější recepty
Opilcův kapr
Přidáno před 2 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 8 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vánočka
Stellinkaa před 24 minutami
Vánočka III
SenBri před 45 minutami
Sýrové pečivo k posezení
Panova před 45 minutami
Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem
Klar98 před 1 hodinou
Putimské vepřové nudličky
Topmoni před 1 hodinou
Maminčin vajíčkový salát
[email protected] před 2 hodinami
Bramborový kotlík s mletým masem a špenátem
ZandaPanda před 2 hodinami
Rybí polévka
tomas.stoklasa před 2 hodinami
Vánoční štola z tvarohového těsta
beruna1 před 4 hodinami
Moravanské kuřecí nudličky
wimra před 4 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
kůra citronová,
vanilka,
skořice,
koření do perníku,
kakao,
koření hřebíček,
kurkuma,
koření dýňové
Komentáře (8)