Zajíčci z jidáškového těsta
Tradičním velikonočním symbolem jsou také jidáše - kynuté drobné pečivo připomínající provaz. Z těsta na ně však můžeme vytvarovat i pro děti přívětivější tvary. Třeba dokonalé zajíčky, které doplníme brusinkami a mandlemi.
Postup přípravy
Krok 1: Ve 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a mouky z odváženého množství, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Krok 2: Žloutky prošleháme s medem, přidáme rozpuštěné a zchladlé máslo a zbylé mléko. Postupně přisypáváme mouku smíchanou se solí a kvásek.
Krok 3: Těsto pořádně prohněteme a necháme kynout v teple asi 40–60 minut.
Krok 4: Těsto rozdělíme na pět dílů. Jeden dáme stranou, zbylé vyválíme do „hada“ jako na vánočku a stočíme do tvaru šneka. Ze zbylého těsta zajíčky dotvarujeme – hlavu s ušima, tlapky a ocásek. Potřeme bílkem, dozdobíme sušenými brusinkami a posypeme plátky mandlí.
Krok 5: Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 minut. Ještě horké zajíčky můžeme pocukrovat nebo pokapat medem.
Zveřejněno 16. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zajíčci z jidáškového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpRz1
Moje poznámka
Zajíčci z jidáškového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpRz1
Nejnovější recepty
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 6 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 7 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 9 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 10 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno před 11 hodinami
Marinovaná kuřecí játra v omáčce se zeleninou
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rumové kuličky z tatranek
Petik05 před 27 minutami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Danakoukolova před 2 hodinami
Išelské cukroví
Danakoukolova před 2 hodinami
Vosí hnízda
RNiklova před 2 hodinami
Jednohubky s pomazánkou z červené řepy
BinaSa před 2 hodinami
Vánočka Moniky Absolonové
Iricek před 2 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
jitkahot před 3 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
TetianaCherneha před 3 hodinami
Nejlepší marokánky
H33inrich před 3 hodinami
Plněný Hermelín s pivní omáčkou a bramborem
Sahula před 3 hodinami
Suroviny:
mléko,
droždí,
cukr krystal,
mouka hladká,
vejce,
máslo,
sůl,
bílek,
brusinky,
lupínky mandlové
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.