Pečená jehněčí kýta
Jehněčí maso se pojí nejčastěji s Balkánskou kuchyní. U nás jej připravujeme na nejčastěji na velikonoční svátky, ale i tak patří mezi méně často využívané druhy masa v kuchyni. Nejvíce mu sluší dlouhé pečení za pravidelného podlévání, maso tak bude krásně šťavnaté a chutné.
Postup přípravy
Krok 1: Česnek oloupeme a prolisujeme. Pekáč vytřeme sádlem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 2: Jehněčí kýtu podle potřeby odblaníme a vykostíme. Maso potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí, osolíme a posypeme kmínem, pepřem a kořením na divočinu.
Krok 3: Maso dáme do pekáče, mírně podlijeme vývarem a zakryjeme druhým pekáčem nebo alobalem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme doměkka, zhruba 2 hodiny.
Krok 4: Během pečení maso obracíme a podléváme. Jakmile je maso téměř měkké, horní pekáč odstraníme a dál pečeme, až se vytvoří opečená kůrka.
Krok 5: Zatímco se maso peče, připravíme klasickým způsobem špenát a bramborové knedlíky nebo noky.
Krok 6: Měkké maso vyjmeme, po částečném zchladnutí ho nakrájíme na plátky a uchováme v teple. Výpek naředíme trochou vody a na plotně přivedeme k varu. Odvaříme připečenou šťávu, zahustíme instantní jíškou a krátce povaříme. Podle potřeby dosolíme.
Krok 7: Nakonec plátky masa rozdělíme na talíře a přelijeme připravenou šťávou. Podáváme s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem nebo jenom s bramborovou kaší přelitou výpekem.
Zveřejněno 19. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená jehněčí kýta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW5EL
Moje poznámka
Pečená jehněčí kýta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW5EL
Nejnovější recepty
Kynuté knedlíky s mirabelkovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
Grilovaný lilek se zeleninou
Přidáno před 5 hodinami
Cuketová smetanová polévka s chlebovými krutonky
Přidáno před 8 hodinami
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta podle ČSN
Přidáno před 12 hodinami
Úžasná medová žebírka
Přidáno před 19 hodinami
Bramborová kaše zapečená s hermelínem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuře na paprice se smetanou
MiskaM před 51 minutami
Houbová omáčka dle Jitky
Sahula před 56 minutami
Domácí pizza
ne.honzula12 před 1 hodinou
Adélčin dort Barbie
JanaZavadilova před 1 hodinou
Nivová omáčka
Kachnanamedu před 1 hodinou
Banana bread - banánový chlebíček
petra.sym před 1 hodinou
Karbanátek
kocamo před 2 hodinami
Sýrová polévka z Nivy
Kajkajak před 2 hodinami
Čokoládový mug cake
Anezvari před 2 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
humlovatereza před 3 hodinami
Suroviny:
kýta jehněčí,
česnek,
hořčice,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
koření na divočinu,
sádlo,
vývar masový,
jíška tmavá instantní
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.