Zlatokopecké kotlety

Drobek Kuchař: Drobek

Doba přípravy: ne moc 4 porce Vepřové maso 17 názorů

Suroviny

4 kotlety
2 polévkové lžíce oleje
1 cibule na kolečka nakrájená
3 lžíce másla
Bešamel:
mouka
mléko
1/4 litru kuřecího vývaru
4 brambory oloupané a na plátky nakrájené
sůl
pepř
petrželka na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozpálíme olej a opečeme naklepané kotlety, my zásadně bez kosti. Vyndáme a v témže tuku osmahneme cibulku. Vyndáme a příškvarky rozpustíme kuřecím vývarem.

  2. Do zapékací misky rozložíme brambory, na ně rozprostřeme cibuli a zalijeme bešamelem. Na to dáme kotlety a zalijeme tím co zbylo v pánvi.

  3. Pečeme při 75°C 1 hodinu. Podáváme ozdobené petrželkou, pochopitelně bez další přílohy, ta už tam je. Včera mi prozradila má Anička, že si nevšimla té teploty v receptu, (vařila to ona) a pekla to při 100°C. A bylo to dóbré. Víte, my tu v téhle zemi měříme teplotu ve Farenheitech a tak to musíme pořád přepočítávat. Na míry a váhy už jsme si zvykli, jen ta teplota!...

Poznámka

Název Zlatokopecké kotlety tomu dal pan Václav Větvička, když před léty přispíval recepty do neviditelného psa. Recept je tedy jeho.

Pátral jsem, marně, zda tu náhodou tenhle recept není. A jestli se pletu, odpusťte mi.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zlatokopecké kotlety

  • Jenny Jenny

    no,on děda ještě žije...je to můj otec ,ale jinak jim před dětma říkáme babi a děda...:-K
    jinak tuhle pochoutku jsem dělala podle tebe a všem moc chutnala i dědovi...:-D :yes:+

    Odpovědět

  • destovka destovka

    Michale,jo to prepocitavani je hrozne, to znam:-p!!! A hlavne pri peceni z C na F. Mam na to tabulku jinak bych se bez toho nehla:-S S pozdravem Eva z Ohia:-K

    PS... receptik vypada vyborne:yes:

    Odpovědět

  • Teta Lena Teta Lena

    S tím bešamelem to bude výborný,určitě vyzkouším.Jako ty brambory nebyly tak suché jako obyčejně zapečené,neměly chybu jak píše Jana.:-p:yes:;-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Michale :-!:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Špagetko, tak jak popisuješ - rozkvedlanou moukou jsem zahušťovala léta... Bešamel nebo tedy jíšku mě naučilo až vaření v televizi :-8, myslím, že to byla Prima vařečka. Ne, že by moje máma nedělala jíšku, ale z kuchyně nás se ségrou systematicky vyhazovala až do té doby, než jsme se vdaly (brzo) a musely si poradit samy...;-) Teď takto zahušťuji pouze svíčkovou.
    To pečení při 75°C mě právě na tomto receptu láká...:-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Maris to napsala výstižně, já jen doplním to "rýpnutí" že takto se to dělá i na pekáči nebo v kastrolu ...prostě očistím boky, dno - a je to to nejlepší.. , jinak sice je to bešamel je jakoby modní slovo, ale děláme ho všichni. Zahustíme moukou s nálevem a provaříme - pozor!!! teď nemám na mysli různé přísady nebo postup - ale je to rozdíl od jíšky a pro začínající kuchaře asi nejjednodušší(k tomu lepšímu se propracujou praxí ;-)Teď mě nekamenujte, vím, co je správný bešamel ...;-);-)

    Odpovědět

  • Drobek Drobek(autor receptu)

    ;-(Děkuju Maris za vysvětlení, vůbec mne nenapadlo, že by snad někdo, kdo má zájem o vaření nevěděl co je bešamel:-O.
    No a příškvarky? Dobře, měl jsem napsat přípečky. Potíž je v tom, že já se to všechno učil v americe, tedy anglicky. Netroufl jsem si napsat "deglaze pan", protože jsem si jist, že tomu by rozuměl opravdu málokdo;-).
    A těch 75°? Je to málo, ale kdyby to bylo víc, brambory, které se tam dávají syrové by se neudělaly, a navíc by se to přiškvařilo.;-(

    Odpovědět

  • maris maris

    Maruško, myslím, že tomu rozumíš velmi dobře, ale že si chceš jen "rejpnout" - ale budiž- příškvarky jsou přípečky, které se udělají na pánvi při smažení a tady máš odkaz na přípravu bešamelu http://recepty.ekucharka.cz/besamelova-omacka/. Teď už Ti snad nebude nic bránit ve vaření:-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    opravdu se zapéká na 75°C? Zdá se mi to do málo.....:-O

    Odpovědět

  • Maruška Maruška(neregistrovaná)

    Podle fotek kotletky jsou určitě dobré. Chtěla bych je vyzkoušet, ale recept je neúplný. Neznám výraz příškvarky. Jaké příškvarky se mají roupustit. Bylo by vhodné psát takové výrazy, které každý zná a když podle receptu dokáže uvařit každý. Např. zalijeme bešamelem. A jak se uvaří bešamel. Nechci být hníidopich, (je to váš výraz v komentáři u Jižanských kuřecích paliček) jen mám ráda když je recept napsaný srozumitelně.

    Odpovědět

  • Drobek Drobek(autor receptu)

    Samozřejmě je každý jiný jedlík, množství si každý musí upravit podle velikosti svého žaloudku. Jak z fotky patrno, já toho moc nesním, no a má drahá, jako správná žena je stále na dietě, protože vypadá, jak říká, jako velryba.;-)Ten bešamel je v tom opravdu výborný, dá to tomu hustou "máčku".:-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Michale, super. Kdysi jsem nějak podobně, s tím bešamelem a opečenou cibulí dělala samotné brambory, byl to recept od Topreceptů, nevzpomenu si na název a dávala jsem k němu i foto. Ten bešamel v tom neměl chybu a já věřím, že tady to bude stejné:yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    Hezké fotky, recept si ukládám. +:-D:yes:

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    drobek rada ta vidim;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

1 2

Tématické fráze: jak upravit kotletu jak upravit kotlety zlatokopecke fazole co uvarit z kotlety jak udělat dobře kotlety na pánvi vaření z kotlety vaření kotlety zlatokopecké kuře kotlety s bešamelem přírodní kotety kotleta bez kosti recepty jižanské kotlety vaření v televizi přírodní kotlety co uvařit z vepřové kotlety recepty na vaření na televizi prima vaření kotleta vaření z kotlet kuřecí máčka prima-vaření

Zapomněl/a jsem heslo