Expresní svíčková na smetaně
Když si rodina žádá omáčku a vy nemáte dost času na přípravu hovězího či vepřového masa, zkuste uvařit expresní svíčkovou. Smetanová omáčka s kuřecím masem a kořenovou zeleninou vám vytrhne trn z paty a rodina bude spokojená.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 119 kJ / 1 941 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 259,18 g |
Tuky | 80,38 g |
Vláknina | 19,55 g |
Cholesterol | 795 mg |
Sodík | 1,01 g |
Sůl | 2,46 g |
Sacharidy | 36,52 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo, cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Krok 2: Připravenou zeleninu osmahneme na troše oleje s máslem.
Krok 3: Celá kuřecí prsa osolíme, přidáme k zelenině, necháme zatáhnout a zalijeme horkým vývarem tak, aby bylo vše ponořené.
Krok 4: K masu vložíme koření v sítku, hrnec přiklopíme pokličkou a na mírném plameni necháme dusit, než maso změkne. V průběhu dušení maso jednou otočíme.
Krok 5: V hrnku připravíme zátřepku rozmícháním smetany s moukou a z omáčky vytáhneme koření i maso.
Krok 6: Omáčku můžeme rozmixovat tyčovým mixérem nebo nechat bez mixování.
Krok 7: Do omáčky vlijeme zátřepku a za stálého prošlehávání přivedeme k varu. Na mírném příkonu tepla 20 minut prováříme.
Krok 8: Omáčku dochutíme citronovou šťávou a cukrem a podle potřeby dosolíme. Můžeme přidat i pár kapek octa či trochu hořčice.
Krok 9: Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, zalijeme omáčkou a podáváme s oblíbeným knedlíkem.
Zveřejněno 8. 11. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Expresní svíčková na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XL5l
Moje poznámka
Expresní svíčková na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XL5l
Nejnovější recepty
Švestková povidla s kořením
Přidáno před 12 hodinami
Krémové rizoto s houbami a slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí s pórkem a rajčaty
Přidáno před 13 hodinami
Lilkové placičky s mozzarellou
Přidáno před 17 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 22 hodinami
Vepřová pečeně se švestkami
Přidáno 22. 8. 2025 09:00:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Červené zelí s jablky
Jaroslav.gois@gmail.com před 8 minutami
Polévka koprová - kulajda
AnnaBrodakova před 11 minutami
Kuřecí řízky v jogurtu
LADIDUSAN před 36 minutami
Kedlubnová polévka
Topreceptyzk před 49 minutami
Karlovarské knedlíky I
Rybicka1971 před 55 minutami
Uzená krkovice pečená na zelí s bramborami
karol67 před 1 hodinou
Likér z aronie
Evka1670 před 2 hodinami
Jablková bábovka - výborná a jednoduchá
vezuzi před 2 hodinami
Focaccia s bramborami a šunkou
Eva_H před 3 hodinami
Cottage vejce
HelenkaP před 3 hodinami
Tématické fráze:
svíčková,
rychlá svíčková na smetaně,
svičková na smetaně,
svickova na smetane recept,
rychlá svíčková na smetaně recept,
jednoduchá svíčková na smetaně,
svičková na smětaně nakládání,
kuře na způsob svíčkové na smetaně,
svíčková na smetaně z kuřecího masa,
rychla svickova,
jednoduchá svíčková,
rychlá svíčková omáčka,
jednoduchá svíčková na smetaně recept,
kuřecí svíčková,
svíčková na smetaně recept ceska,
rychla kureci svickova,
svickova z kurete,
rychla svickova recept,
dobra svickova,
falešná svíčková na smetaně
Suroviny:
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
olej,
máslo,
prsa kuřecí,
sůl,
vývar drůbeží,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
smetana,
šťáva citronová,
cukr,
mouka hladká,
ocet
Komentáře (46)
No, přijde mi, že jste tu stran co je a co není svíčková zadělala opět na The NeverEnding Story...
Jestli to nebylo tou celozrnnou moukou...
Svíčková je sice brnkačka, ale správná svíčková není žádná sranda
Někdy stačí trošku přisolit
No a někdy stačí troška (ale nikomu to neříkejte!!!) rybí omáčky...
Protože kuřecích prsou máme doma pořád zásobu, to je ta dieta, mohu si vařit milovanou svíčkovou rychle pro jednoho enažraného dědka.
A "expresní" je myšleno takto: oproti klasické svíčkové, je tato mnohem rychlejší - během 15 min. si připravíte zeleninu... prostě základ a pak máte hodinu "volno", ke konci jen zahustíte a dochutíte - tedy max. 10 min. - tento způsob vaření svíčkové je tedy i málo pracný.
K receptu nejsou žádné komentáře.