Sirup za studena
Recept ještě nebyl hodnocenOvoce dle chuti dáme do vody na 24 hod., občas promícháme.Přecezenou šťávu smícháme s cukrem v poměru 1 litr - 1 kg a 2 g kyseliny sorbové.Po rozpuštění nalít do sklenic…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Ovoce dle chuti dáme do vody na 24 hod., občas promícháme.Přecezenou šťávu smícháme s cukrem v poměru 1 litr - 1 kg a 2 g kyseliny sorbové.Po rozpuštění nalít do sklenic…
Rajčata a meloun odšťavníme a získanou šťávu dáme vařit. Želírfixy smícháme s trochou cukru a nasypeme do vařící šťávy. Povaříme 5 minut, potom vsypeme zbývající cukr a…
Ledový čaj: Do hrnce jsem nalila vodu a dala ji vařit. Do vroucí vody jsem vložila květy ibišku. Krátce jsem je povařila a hrnec odstavila. Přidala jsem meduňku, citron…
Očištěné houby nakrájíme dle zvyklostí - my rádi větší kusy. 5 minut povaříme ve vroucí hodně osolené vodě a necháme okapat.Svaříme nálev.Houby dáme do skleniček,…
Goju (rakytník) omyjeme, odšťavníme a přecedíme přes cedník. Dáme do kastrolku, vmícháme želírovací cukr. Dáme na plotýnku, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme…
POMERANČE OLOUPEME A NAKRÁJÍME NA MENŠÍ KOUSKY. DÁME VAŘIT DO 1 LITRU VODY KAM TAKÉ PŘIDÁME KYSELINU CITRONOVOU.NECHÁME VAŘIT DO ZMĚKNUTÍ ASI 45 MINUT.MEZITÍM SI DÁME…
2 litry vody svařte s cukrem, přiveďte k varu a nechejte vychladnout.Až je voda jen mírně vlažná, vložte do ní květy bezu, mátu, kyselinu citronovou a citron nakrájený…
Rozvaříme cukr s vodou, přidáme jahody na kousky a směs rozmixujeme.Odstavíme ze sporáku. Necháme směs vychladnout.Vložíme omyté listy meduňky a citron. Necháme 24 hodin…
Odpeckované višně nahrubo rozmixujeme tyčovým mixérem (pozor na stříkající šťávu – velice barví), vlijeme do širšího kastrolu a přivedeme na 10-15 minut k varu. Ráda…
Květy černého bezu nasbíráme v co nejčistším prostředí, abychom je nemuseli mýt a nepřišli tak o spoustu cenných látek. Po otrhání stačí květy nechat na chvíli rozložené…
Květy bezu opláchneme a necháme okapat. Následně dáme do hrnce, přidáme na kolečka pokrájený citron a 3 litry vody. Krátce povaříme a necháme odstát 24 hodin.Vylouhované…
Strouhaná jablka, připravovaná k zavaření do sklenic (na štrudl) se nad miskou vymačkají, nacpou do sklenic ... atd. Zbylý mošt přecedíme, odvážíme nebo změříme…
Pokrájenou reveň smícháme večer s cukrem, necháme přikryté do rána v chladu. Pustí hodně šťávy. Druhý den za občasného míchání dáme povařit, když trochu zhoustne,…
Do kastrolu dáme vodu a ostatní suroviny krom cukru. Vaříme asi 20 minut na mírném ohni. Odstavíme.Tyčovým mixérem rozmixujeme. Vrátíme na plotnu a za stálého míchání…
Ve velkém hrnci rozmixujeme meruňky a přidáme kyselinu citronovou. Obsah sáčku Gelfix smícháme se 2 PL cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně…
Jablka zbavíme jádra, citron kůry a nakrájíme. Vložíme do hrnce s meduňkou a skořicí. Zalijeme do 4 litrů vodou a vaříme do měkka.Scedíme přes plátno a vymačkáme. Pak…
Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozložíme rovnoměrně na plech. Posypeme cukrem, přidáme badyán, skořici.Předehřejeme troubu spodní i horní ohřev na 180°C, plech vložíme…
Nakrájíme dýni na kostky a zalejeme vodou (3 l tak aby dýně byla ponořená) s cukrem a kyselinou citronovou. Necháme odležet asi 24hodin.Druhý den přidáme citrony s kůrou…
Kvítky šeříku a plátky z citronů dáme do velkého hrnce a zalijeme vodou s rozpuštěným cukrem a kyselinou citronovou. Dobře promícháme, zakryjeme a necháme 3-5 dnů…
Pokud máte rádi marmelády z více druhů ovoce, vyzkoušejte tuto skvělou kombinaci jahod, meruněk, ananasu a melounu. Marmeládu máte hotovou během chvíle, chutná skvěle a…
Nejprve obsypaný strom a pak plný regál ve špajzu. I takhle se dá popsat nejprve úroda třešní a pak jejich zpracování na marmeládu, kterou jistě uvítáte zejména v…
Opláchnuté bezinky otrháme od třapin a prolisujeme na strojku na ovoce.Odváženou šťávu smícháme s převařenou vodou, cukrem a kyselinou citronovou a za občasného…
Okvětní plátky růží můžeme použít na přípravu voňavého sirupu, který po růžích získá i krásnou barvu. Sirup využijeme při horkých letních dnech na přípravu osvěžujícího…
Černý bez je u nás velmi rozšířený, a tak nic nebrání tomu, abychom využili jemnou chuť jeho květů pro přípravu výborného osvěžujícího sirupu. Připravíme ho zastudena, a…