Staročeské zelníky
Staročeský recept, pocházející z kuchyně našich prababiček. K jeho přípravě potřebujete jen pár základních surovin. Nastrouhané brambory, kysané zelí, vejce a škrob stačí smíchat a poté dozlatova usmažit.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 775 kJ / 424 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,68 g |
Tuky | 7,71 g |
Vláknina | 3,30 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 113 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 75,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Vymačkáme z nich většinu vody.
Krok 2: Okapané kysané zelí překrájíme a přidáme k nastrouhaným bramborám.
Krok 3: Přidáme vejce, solamyl a sůl. Těsto pořádně promícháme.
Krok 4: Na rozpáleném oleji zprudka smažíme tenčí placičky. Po usmažení necháme placičky okapat na papírovém ubrousku.
Krok 5: Můžeme podávat samostatně nebo se zeleninou.
Zveřejněno 30. 9. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeské zelníky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OzZp
Moje poznámka
Staročeské zelníky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OzZp
Nejnovější recepty
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 6 hodinami
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno před 8 hodinami
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 11 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 12 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 15 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno 20. 10. 2025 20:08:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Vanous.lukas před 3 hodinami
Kuřecí polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Karlovarský knedlík
Kajkajak před 5 hodinami
Kokosová sváteční bábovka
irenaM před 6 hodinami
Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"
Marketa75 před 6 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Mirrika před 6 hodinami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 6 hodinami
Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
VeronikaRob před 6 hodinami
Vločkový nákyp s jablky neboli jablkový vločkovec
Masulka1967 před 9 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
FranTisket před 9 hodinami
Tématické fráze:
zelniky,
zelníky z kysaného zelí-recept,
zelníky recept,
recept na zelniky,
staročeské recepty,
zelníky - recept,
recepty ze staročeské kuchařky,
nejlepší zelníky,
recepty zelniky,
recept zelniky,
smazene zelniky,
zelníky smažené,
zelník,
zelníky z kysaného zelí,
jak se delaji zelniky,
recepty na zelníky,
staočeské zelniky,
staročeské zelí,
recept na zelník,
zelniky z kysané zelí
Suroviny:
brambory,
zelí kysané,
vejce,
solamyl,
sůl,
olej
Komentáře (75)
byl moc dobrý Vlaďěna
Dovolím si přidat foto.
...jinak si myslím, že kdyby babičky měly dřív Podravku (Vegetu) a levný olej, tak by to taky používaly.
... 22th v neděli bych měl mít dokvašené zelí, tak se na to hned vrhnu
Třeba osoby s diabetem by je neměly používat vůbec, protože smažené škroby (včetně těch v bramborách) jsou pro ně jako jed. V mouce jsou škroby taky, ale ne v čistém stavu (jako ve škrobové moučce). Takže spíš použít mouku obilnou a čím tmavší, tím lepší. Obsahuje méně škrobu.
Tom Beyk: nie som síce bernardýn, no slintám tiež=práve ich idem robiť a dúfam, že budú rovnako dobré, ako od pani Jany Remkovej
Tom Beyk: děkuji
Máš je úžasné