Nedozrálá rajčata v čalamádě
Končí léto a na zahrádce máte rajčata, která už nestihnou dozrát? Způsobů, jak si s nimi poradit, je několik. Například z nich můžete připravit tuto zajímavou čalamádu s paprikami, cibulí a zelím.
Suroviny pro 1 dávka
14 sklenic á 720 ml
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 365 kJ / 1 282 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,40 g |
Tuky | 1,43 g |
Vláknina | 1,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 48,04 g |
Sůl | 120,00 g |
Sacharidy | 315,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme nálev. Svaříme vodu, přidáme ocet, cukr, sůl a koření, necháme projít varem, vypneme a pod pokličkou necháme louhovat.
Krok 2: Zeleninu očistíme, oloupeme a do větší mísy nakrájíme cibuli a rajčata na plátky, papriku na hranolky a zelí na jemné proužky.
Krok 3: Vše společně v míse promícháme, plníme do čistých a vymytých sklenic, zalijeme teplým a přecezeným nálevem. Po naplnění otřeme sklenicím hrdla dočista, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 90 °C.
Zveřejněno 3. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nedozrálá rajčata v čalamádě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WQJx
Moje poznámka
Nedozrálá rajčata v čalamádě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WQJx
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 4 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 5 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 14 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 50 minutami
Špenátová polévka
brtna před 2 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 3 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 3 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 3 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 4 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 4 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 5 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 6 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 6 hodinami
Tématické fráze:
čalamáda ze zelených rajčat,
čalamáda z rajčat, paprik, cibule,
čalamáda nejlepší - recepty,
čalamáda zelená rajčata,
nakládaná zelená rajčata,
nezralá rajčata,
zelená rajčata recepty,
čalamáda ze zelených rajčat a zelí,
čalamáda ze zelím, paprikou, cibuli,
co s nedozrálými rajčaty,
čalamada se zelenych rajčat,
co s nezralými rajčaty,
nakládaná zelená rajčata recepty,
zelená rajčata čalamáda,
recepty ze zelených rajčat,
nakládaní zelenych rajčat,
čalamáda z rajčat paprik cibule,
čalamády,
nakladané zelené rajčata,
nedozrala rajcata co s nimi
Suroviny:
rajče,
paprika čerstvá červená,
cibule,
zelí hlávkové,
voda,
ocet,
cukr,
sůl,
sladidlo,
koření nové koření,
pepř,
koření hřebíček,
semínka hořčičná
Komentáře (27)
čekala jsem takovouto reakci a nejsem ani zklamána ani překvapena
Protože tuto čalamádu doma zavařuji již několik let a nehodlám se rodinky či jiných konzumentů zbavit pomocí tomatinu, snažím se sledovat výzkum, či nové články a poznatky ohledně látek v nedozrálých rajčatech.
Jen pro upřesnění solanin je v bramborách a v nedozrálých rajčatech je tomatin
Tomatin v nedozrálých rajčatech je přibližně 20x méně toxický než solanin v bramborách
Takto bych tu mohla psáti a psáti... tak přidávám odkaz na
http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/lykopen-a-...
isahu
jahoda