Provensálské hovězí plátky

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 1 a 1/2 hod. 4 porce Hovězí maso 18 názorů

Suroviny

Hovězí plátky z kýty 600 g (po 150 g 4 ks)
cibule 2 větší
rajčata čerstvá 6 - 7 ks (dle velikosti)
žampiony sterilované krájené - malá plechovka
sůl
pepř mletý bílý
provensálské koření
olej 3 lžíce
mouka hladká 2 lžíce
hořčice dijonská 1 lžička
vývar (voda) na podlití
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí plátky si jen zlehka naklepeme ( neklepeme je do tenka ), osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením.

  2. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na jemno.

  3. V kastrolu si rozehřejeme olej a plátky masa na něm zlehka opečeme. Maso se má jen zatáhnou ( zešednout ). Opečené plátky odložíme na talíř.

  4. Do horkého výpeku si nasypeme nakrájenou cibuli a restujeme jí do červena - pozor na připálení. Poté do kastrolu vložíme plátky masa, vše podlijeme horkým vývarem ( vodou ) - do 2/3 výšky masa, zlehka osolíme, dusíme do měkka. Během dušení přiléváme dle potřeby vývar. Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla.

  5. Šťávu z masa vydusíme na tuk, zasypeme moukou, orestujeme a zalijeme studeným vývarem. Šťávu pečlivě rozmícháme, dáme na 15 minut provářet. Poté šťávu přecedíme přes jemný cedník. Zahustit lze i moukou rozmíchanou ve trošce studené vody - pak prováříme asi 20 minut.

  6. Během prováření šťávy si rajčata na špičce lehce nakrojíme do kříže a zalijeme je vroucí vodou. Po pár minutách je vyjmeme a rajčata oloupeme. Oloupaná rajčata rozkrojíme na poloviny, vyjmeme měkký obsah ( použijeme jej třeba do salátu ) a zbylá rajčata si nakrájíme na větší kusy.

  7. Do přecezené šťávy vmícháme hořčici, špetku čerstvého tymiánu nebo provensálské koření, zcezené žampiony, asi 2 lžíce nálevu a necháme jí dojít k pomalému varu, poté přidáme pokrájená rajčata a už jen zlehka zavaříme - šťáva má mít na povrchu tuk a rajčata nemají být rozvařená. Šťávu dle chuti doladíme špetkou čerstvě mletého pepře a solí. Šťáva nemá být hustá jako omáčka, ale jen lehká, s glancem (tukem) na povrchu.

  8. Do hotové šťávy vložíme plátky masa, necháme je prohřát a podáváme třeba s rýží, těstovinami, bagetou. My jsme si ještě udělali lehký zeleninový salát.

Poznámka

Recept je z části můj a z části z kuchařky.

Nejsem nijak zastáncem sterilovaných jídel a celkem všeho z konzerv, ale tady jsou sterilované žampiony na místě. Dodají jídlu lehký šmrnc a jídlo není tolik houbové, jako by bylo z čerstvých žampionů.

Do hotového pokrmu, lze nakonec ještě vmíchat dobrou zakysanou smetanu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 368 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Provensálské hovězí plátky

  • mysulka mysulka

    :-p krása:yes::-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    všetko už bolo povedané...:yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-K:-KMirečko, všechno už bylo řečeno:-)):yes::yes:+

    Odpovědět

  • lemarti lemarti

    Mirečko krásné fotky:yes:a jídlo taktéž;-)uloženo:-)a puntíka posílám taktéž:-)

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • Pajaska Pajaska

    To je šťavnatá fotka,takové by mohli ukazovat v jídelních lístcích v restauracích.Málokdo by odolal.;-):yes::yes:Tohle kdybych dala na stůl a odběhla pro snítku tymiánu,tak by bylo po jídle veta.Nádhera, jak si to vždy ,,vystajluješ".:-K

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    :-Kjako vždy není co dodat:-*+1:yes::yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    A zase se jen opakuji - krásný recept, krásné fotky:-):yes:+

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Opět další kásný a srozumitelně popsaný recept:-p+7:yes:který už jen podle fotek musí být velice chutný:-p:yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Toje zase paradicka:-O ty jsi se zase vyradila,kraasne vyradila;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Dám na tebe, jdu dát sterilovaným houbičkám ještě šanci, mrknu na ceny ;-):-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Špagetko:-) já nevím, co to bylo za značku:-8. Manžel mi koupil nějaké lepší (prý alespoň podle ceny:-D) a nebyly cítit plechem, ani chemií. Já v konzervách značky nemám...:-8. Ale když bych to porovnávala chutově - čerstvé a sterilované - tak bych zase upřednostnila ty sterilované. S těmi čerstvými by to bylo jiné jídlo... Takže tady mají "sterilky" z mé strany plus.
    Jirholu:-) až se červenám....:-8:-K. Bibinko děkuju:-).

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Mirko, ještě jsem recept ani neotevřela a už jsem věděla, že bude tvůj-jsi svými krásnými fotkami tak moc čitelná, že není možné tě nepoznat;-)Recept je pěknej a tak máš 4.boda:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Klarisko, Rebeko, děkuju:-K.
    Rebeko nejsou nové, jen je občas používám, když už mě "nebaví" bílé;-):-)).

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Mirčo, Tvoje recepty nemají chybu :-D ... Máš vždy precizně rozepsaný postup :yes: a nádherné fotky :-K;-) +1:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: hovězí plátky hovězí plátky recept provensálské hovězí hovezí na provensálském koření provensalsky platek provensálske recepty hovezi s provensalskym korenim hovězí plátky z kýty hovezi kyta platky lehke hovezi recepty hovězí plátky recepty provensálské koření recepty recept na provensalsky platek hovezi na provencalskem koření co je provensálské koření lehký masový plátek hovězí kýta plátky recept hovězí plátky s provensálským kořením hovězí plátek kdyz hovezi zadni na povrchu zesedne co to znamena

Zapomněl/a jsem heslo