Provensálské hovězí plátky

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 1 a 1/2 hod. 4 porce Hovězí maso 18 názorů

Suroviny

Hovězí plátky z kýty 600 g (po 150 g 4 ks)
cibule 2 větší
rajčata čerstvá 6 - 7 ks (dle velikosti)
žampiony sterilované krájené - malá plechovka
sůl
pepř mletý bílý
provensálské koření
olej 3 lžíce
mouka hladká 2 lžíce
hořčice dijonská 1 lžička
vývar (voda) na podlití
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí plátky si jen zlehka naklepeme ( neklepeme je do tenka ), osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením.

  2. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na jemno.

  3. V kastrolu si rozehřejeme olej a plátky masa na něm zlehka opečeme. Maso se má jen zatáhnou ( zešednout ). Opečené plátky odložíme na talíř.

  4. Do horkého výpeku si nasypeme nakrájenou cibuli a restujeme jí do červena - pozor na připálení. Poté do kastrolu vložíme plátky masa, vše podlijeme horkým vývarem ( vodou ) - do 2/3 výšky masa, zlehka osolíme, dusíme do měkka. Během dušení přiléváme dle potřeby vývar. Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla.

  5. Šťávu z masa vydusíme na tuk, zasypeme moukou, orestujeme a zalijeme studeným vývarem. Šťávu pečlivě rozmícháme, dáme na 15 minut provářet. Poté šťávu přecedíme přes jemný cedník. Zahustit lze i moukou rozmíchanou ve trošce studené vody - pak prováříme asi 20 minut.

  6. Během prováření šťávy si rajčata na špičce lehce nakrojíme do kříže a zalijeme je vroucí vodou. Po pár minutách je vyjmeme a rajčata oloupeme. Oloupaná rajčata rozkrojíme na poloviny, vyjmeme měkký obsah ( použijeme jej třeba do salátu ) a zbylá rajčata si nakrájíme na větší kusy.

  7. Do přecezené šťávy vmícháme hořčici, špetku čerstvého tymiánu nebo provensálské koření, zcezené žampiony, asi 2 lžíce nálevu a necháme jí dojít k pomalému varu, poté přidáme pokrájená rajčata a už jen zlehka zavaříme - šťáva má mít na povrchu tuk a rajčata nemají být rozvařená. Šťávu dle chuti doladíme špetkou čerstvě mletého pepře a solí. Šťáva nemá být hustá jako omáčka, ale jen lehká, s glancem (tukem) na povrchu.

  8. Do hotové šťávy vložíme plátky masa, necháme je prohřát a podáváme třeba s rýží, těstovinami, bagetou. My jsme si ještě udělali lehký zeleninový salát.

Poznámka

Recept je z části můj a z části z kuchařky.

Nejsem nijak zastáncem sterilovaných jídel a celkem všeho z konzerv, ale tady jsou sterilované žampiony na místě. Dodají jídlu lehký šmrnc a jídlo není tolik houbové, jako by bylo z čerstvých žampionů.

Do hotového pokrmu, lze nakonec ještě vmíchat dobrou zakysanou smetanu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 376 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Provensálské hovězí plátky

  • mysulka mysulka

    :-p krása:yes::-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    všetko už bolo povedané...:yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-K:-KMirečko, všechno už bylo řečeno:-)):yes::yes:+

    Odpovědět

  • lemarti lemarti

    Mirečko krásné fotky:yes:a jídlo taktéž;-)uloženo:-)a puntíka posílám taktéž:-)

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • Pajaska Pajaska

    To je šťavnatá fotka,takové by mohli ukazovat v jídelních lístcích v restauracích.Málokdo by odolal.;-):yes::yes:Tohle kdybych dala na stůl a odběhla pro snítku tymiánu,tak by bylo po jídle veta.Nádhera, jak si to vždy ,,vystajluješ".:-K

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    :-Kjako vždy není co dodat:-*+1:yes::yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    A zase se jen opakuji - krásný recept, krásné fotky:-):yes:+

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Opět další kásný a srozumitelně popsaný recept:-p+7:yes:který už jen podle fotek musí být velice chutný:-p:yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Toje zase paradicka:-O ty jsi se zase vyradila,kraasne vyradila;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Dám na tebe, jdu dát sterilovaným houbičkám ještě šanci, mrknu na ceny ;-):-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autor receptu)

    Špagetko:-) já nevím, co to bylo za značku:-8. Manžel mi koupil nějaké lepší (prý alespoň podle ceny:-D) a nebyly cítit plechem, ani chemií. Já v konzervách značky nemám...:-8. Ale když bych to porovnávala chutově - čerstvé a sterilované - tak bych zase upřednostnila ty sterilované. S těmi čerstvými by to bylo jiné jídlo... Takže tady mají "sterilky" z mé strany plus.
    Jirholu:-) až se červenám....:-8:-K. Bibinko děkuju:-).

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Mirko, ještě jsem recept ani neotevřela a už jsem věděla, že bude tvůj-jsi svými krásnými fotkami tak moc čitelná, že není možné tě nepoznat;-)Recept je pěknej a tak máš 4.boda:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autor receptu)

    Klarisko, Rebeko, děkuju:-K.
    Rebeko nejsou nové, jen je občas používám, když už mě "nebaví" bílé;-):-)).

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Mirčo, Tvoje recepty nemají chybu :-D ... Máš vždy precizně rozepsaný postup :yes: a nádherné fotky :-K;-) +1:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: hovězí plátky hovězí plátky recept provensálské hovězí hovězí plátek hovezí na provensálském koření provensalsky platek hovězí na platky hovězí plátky recepty hovězí recepty provensálske recepty hovezi s provensalskym korenim hovězí plátky z kýty recepty z hovězího masa hovezi kyta platky hovězí plátky s provensálským kořením lehke hovezi recepty hovězí plátek recept provensálské koření recepty recept z hovezího recept hovězí plátky

Zapomněl/a jsem heslo