Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské zelníky

Staročeský recept, pocházející z kuchyně našich prababiček. K jeho přípravě potřebujete jen pár základních surovin. Nastrouhané brambory, kysané zelí, vejce a škrob stačí smíchat a poté dozlatova usmažit.

Hodnocení receptu je 4,9 (107×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 775 kJ /
424 kcal
Bílkoviny11,68 g
Tuky7,71 g
Vláknina3,30 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 113 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy75,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Vymačkáme z nich většinu vody. Krok 2: Okapané kysané zelí překrájíme a přidáme k nastrouhaným bramborám. Krok 3: Přidáme vejce, solamyl a sůl. Těsto pořádně promícháme. Krok 4: Na rozpáleném oleji zprudka smažíme tenčí placičky. Po usmažení necháme placičky okapat na papírovém ubrousku. Krok 5: Můžeme podávat samostatně nebo se zeleninou.

TIP: Oblíbené recepty na smažené placky

Zveřejněno 30. 9. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeské zelníky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OzZp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeské zelníky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OzZp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (75)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-)<3:yes::yes: Recept se mi líbí. :-K

Nejlepší zelníky.:yes:

zkusím, bez vegety a na pánvi jen lehce vytřené sádlem

Mňam, tohle nám chutná....hlavně náš mladý 9ti letý si o ně často říká. Už jsem dělala alespoň 5x.

Vyzkouším, musí být moc dobré.:-K

Libor Kolář 10. 1. 2018 21:20
Hned na poprvé se povedly a u kamaráda velký úspěch. Přidal jsem nakrájené uzené.

Libor Kolář: To mne moc těší :-)

nakrájela jsem ještě na kostičky uzené a byla skvělá večeře :yes:

Vlasta244: Určitě! Věřím :-)

Jana Remkova: Recept tedy není ze Staročeské kuchařky z r.1920 zděděné po tchýni, jak píšeš v komentáři z 16. 11. 2015 :-O

bofinka: Omlouvám se, je. Já čerpám z mnoha kuchařek a tak jsem se zmýlila. Hned jsem se šla podívat. Omluva. Ale i tam se uvádí to, co píšu v receptu.

Nerozumiem, prečo zopár diskutujúcich hnevá pridanie solamylu. Priznávam,aj mne sa to zdalo nelogické , takže som ho zo zemiakov neodstraňovala a výsledok=<3<3<3. Odporúčam, nediskutovať o .....a radšej vskúšať podľa seba :-!

Vladimíra 14. 1. 2018 15:15
Jana Dorazinová-Remková: Já ten recept znám jinak bez brambor a masa ,dělala nám ho babička když jsm byla malá, proč tam dávat maso nebo salám.
byl moc dobrý Vlaďěna

Vladimíra: Žádné maso, ani salám tam nemám ;-)

Jiří Novotný 19. 7. 2016 12:35
Jistě si z nás děláte hloupý šprým, když nazývate zelníky staročeskými a přitom do receptu dáváte moderní polotovary solamil a vegetu. Víte o tom, že solamil je bramborový škrob? Nejdříve jej odstraníme a poté přidáme?:-((

... Vymačkáme z nich většinu škrobu ... přidáme 4 lžíce solamylu ... Tady někdo upadl na hlavičku. ;-( Co takhle tam nechat ten škrob z branbor a neutrácet za průmyslově vyrobený?

olga cidorikova 2. 6. 2016 08:41
Základ receptu z roku 1920 je veľmi dobrý - potom nech si každý pridá podľa svojej chuti či už cibuľku alebo kmín... :-K

Tématické fráze:
zelniky, zelníky z kysaného zelí-recept, zelníky recept, recept na zelniky, staročeské recepty, zelníky - recept, recepty ze staročeské kuchařky, nejlepší zelníky, recepty zelniky, recept zelniky, smazene zelniky, zelníky smažené, zelník, zelníky z kysaného zelí, jak se delaji zelniky, recepty na zelníky, staočeské zelniky, staročeské zelí, recept na zelník, zelniky z kysané zelí

Suroviny:
brambory, zelí kysané, vejce, solamyl, sůl, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu