Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Sejkory, halušky, bramborák a mnoho dalších názvů, přitom se jedná o téměř identické jídlo. Základem jsou vždy strouhané brambory s pořádnou dávkou česneku a majoránky. Těsto se následně peče dokřupava, ideálně přímo na plotně jako ho pekly naše babičky.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby smažení

30 min (30 min příprava, bez doby smažení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 648 kJ /
1 589 kcal
Bílkoviny44,27 g
Tuky3,34 g
Vláknina38,92 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 79 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy330,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory nastrouháme najemno, vymačkáme a slijeme vodu. Krok 2: Vmícháme krupici, česnek, majoránku, kmín, cibuli a dosolíme podle chuti. Krok 3: V kamnech pořádně zatopíme, až se tál na kamnech rozpálí. Krok 4: Tál potřeme tukem (sádlo), plácneme na něj porci těsta a rozetřeme na tenkou placku. Krok 5: Po chvíli obrátíme a opečeme na druhé straně do červena. Krok 6: Upečené dáváme do teplé misky nebo talíře a z obou stran potíráme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Krok 7: Pokud placky nesníte takto hotové a teplé, tak je skvělé roztrhat, rozkrájet na malé kousky a prohřát je na sucho nebo na másle.

TIP: Jak udělat bramborové pekáče

Zveřejněno 18. 7. 2009

Poznámka autorky spagetka

Tohle je recept mého dětství. Navíc, neděste se názvu, u nás se prostě tomuto pokrmu říká halušky - co to vyvolalo v partnerech naší rodiny asi nemusím říkat, ale pro nás to jsou halušky. Musí být cítit hlavně česnekem a musí být tenounké. Upřímně - bramboráky na pánvi na tuku se tomuhle ani zdaleka nepřibližují. Jenže kde dneska smažit přímo na kamnech....

Navíc tomuto těstu nalitému na plech a upečenému do křupava se říká u nás bramborák.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/66r7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/66r7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (122)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Pivka: zaujal mně název od vedle 10km kostrbáky to jsem v životě neslyšela,ale je dobře,že jste to zmínil,pořád se člověk učí:-K:yes:

spagetka: i u nás je v troubě bramborák a na plotně hanušky, ne halušky ale hanušky. Prostě to je krajové a u nás takto a 10 km dál se tomu říká kostrbáky :-)

Maxipes: Že to, cos uklohnil Ty, bylo hnusné, mohlo být i kuchařem.

Uďelat na grilu kamen nebo desce

Tak já do nastrouhaných brambor přidám ještě namočenou a vymačkanou střídu chleba.50 na 50.To je potom křupavka.:-)))

Zdenek: proč ne, proti gustu žádný dišputát, sto lidí, sto chutí. Dík za názor :-K

Milena Hartigová 14. 7. 2017 03:54
U nás se vždy taky pekly na tálu a slabé do křupava opečené a babička je mazala rozpuštěým máslem ,smíchaným s česekem a říkala tomu salakvarda ,někdy byly suché a k tomu bylo bílé kafe ,mnamka a říkali jsme tomu halušky a na plech bylo řidší těsto a to byl bramborák<3<3 a děda ho měl rád se švetkama,taky dobrota

Milena Hartigová: Děkuji moc, stále je to naše moc oblíbené jídlo :yes::yes::-K:-K

Naše mami pocházela z jižních Čech, tak u nás jsou to vošouchy, ale jednou jsem je nabídla Kladeňákovi, a on se vyděsil, co že mu to nabízím. Zkoušela jsem je plnit sýrem Nivou a byla to fakt bašta. Děláme dva na pánev a opravdu sádlo je sádlo. Zatím nejlepší vošouchy dělá můj muž, takže mu to ráda přenechám.:-D

Karolína 23. 7. 2016 09:22
My děláme bramborák někdy s kousky tvrdého salámu nebo kostičkami točeného. A pokud to je, tak taky na sádle. Pár receptů včetně sejkor a tipů na čem při přípravě bramboráků záleží a na čem ne jsem sepsala i svůj na blog, budu ráda za návštěvu :-) http://makova-panenka.cz/recepty/bramboraky-jako-o...

Ivana:Vy bramboráky natíráte máslem? V létě dělám venku na kamnech a je to nesrovnatelná chuť.Jsou to sejkory !:-)

To je uplně jedno jak se to jmenuje u nas jsou to stryky hlavně že je to dobre !!

Starý mac: jééé podlesňáka znám od příbuzné své švagrové, díky za připomenutí, zas udělám, chutnalo nám to :yes::yes::yes::yes:
a my je tu na topkách dokonce máme :-O:yes:
https://www.toprecepty.cz/recept/13418-valasske-po...

Starý mac 29. 2. 2016 11:38
Jsem Liberečák z Valašska , tam těsto /bez česneku / natřou na velký zelný list a položí na plotnu. Ten list se vpeče do těsta, opeče se i z druhé strany, hotové se to potírá máslem a vrství do komínku. A jmenuje se to "podlesňák " !

to jsou přece placky na blaše.... děláne na sucho a pak se jí buď maštěné máslem a cukrem, nebo maštěné máslem a kys. smetanou, nebo se škvarkama..taky s vaječinou.... typické jídlo pro oblast Slezsko
:yes:

Ivana: nebudu se dohadovat o názvu, pro nás jsou halušky, to, co jsem napsala v receptu. bramborák (v jedn.čísle) byl z téhož těsta ale na pekáč do trouby, jak píšu v Poznámce. A když si přečtete komentáře, tak řada lidí se mnou souhlasí, prostě je to takto v této oblasti, jinde to může být jinak.

spagetka:Tak recept na halušky je jenom brambory,mouka,vejce a sůl....maximálně trošičku mléka na zjemnění těsta.S česnekem apod. jsou už to bramboráky:-)

Tématické fráze:
sejkory, sejkory recept, bramboráky jako od babičky, krkonošský bramborák, krkonošské recepty, krkonošská jídla, bramborové sejkory, recept sejkory, recept na sejkory, krkonošské bramboráky, sejkory na sladko, krkonoské sejkory, jídlo sejkory, bramboráky z nových brambor, krkonošský guláš recept, krkonšské sejkorky, bramborák na plotně, babiččiny bramboráky, krkonošsky gulaš, kaborky

Suroviny:
brambory, krupice, česnek, majoránka, kmín celý, cibule, sůl, sádlo

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu