Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem
V cukrárně mají dobré věnečky, nicméně ty domácí jsou nesrovnatelně chuťově lepší. Vyzkoušejte tento žloutkový krém, který je hustý, nedělá hrudky a nadbytek můžeme dát zamrazit. Můžeme jej použít i jako základ dalších krémů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 373 kJ / 3 435 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 102,82 g |
Tuky | 176,99 g |
Vláknina | 6,03 g |
Cholesterol | 2,89 g |
Sodík | 1,18 g |
Sůl | 3,06 g |
Sacharidy | 354,77 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu se solí a máslem uvedeme do varu. Vsypeme najednou všechnu mouku, promícháme a propaříme, až je z těsta koule a na dně hrnce se tvoří bílý povlak. Pak odstavíme a do zchladlého po jednom zašleháme vejce.
Krok 2: Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe. Lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky.
Krok 3: Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky. Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách snížíme na 170 °C a dopečeme ještě 10-15 minut. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché.
Krok 4: Krém:
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá - prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout. Krok 5: Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku. Krok 6: Vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Je důležité, aby se krém opravdu dobře provařil a neřídl. Musí být hustý jako kaše - viz obr.2. Krok 7: Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout. Teprve pak plníme věnečky. Krok 8: Zchladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme nebo polijeme některou z cukrových polev-rumovou, citronovou, fondánem apod.
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá - prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout. Krok 5: Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku. Krok 6: Vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Je důležité, aby se krém opravdu dobře provařil a neřídl. Musí být hustý jako kaše - viz obr.2. Krok 7: Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout. Teprve pak plníme věnečky. Krok 8: Zchladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme nebo polijeme některou z cukrových polev-rumovou, citronovou, fondánem apod.
Zveřejněno 13. 9. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xr5q
Moje poznámka
Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xr5q
Nejnovější recepty
Pórkové rizoto podle Pohlreicha
Přidáno před 1 hodinou
Cuketové krokety
Přidáno před 3 hodinami
Hrušková marmeláda
Přidáno před 15 hodinami
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 23 hodinami
Líné koláče
Přidáno 18. 8. 2025 05:03:01
Tvarohový koláč s ovocem podle Kristíny Nemčkové
Přidáno 17. 8. 2025 17:11:35
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Nikaba před 27 minutami
Klasické palačinky
Zbynek Hladik před 33 minutami
Italská čočková polévka
poirotka před 1 hodinou
Dršťková polévka z předvařených drštěk
OstapBender před 2 hodinami
Ostružinový koláč s tvarohem
Kopici před 2 hodinami
Koláč s blumami a mandlovou drobenkou
DVJU7 před 4 hodinami
Bílkový chlebíček
rybarka007 před 11 hodinami
Cuketové řezy se zakysanou smetanou
Veronikalll před 11 hodinami
Rajská omáčka
Jirka6363 před 12 hodinami
Drobenka na koláč
david.kroupa před 13 hodinami
Tématické fráze:
věnečky se žloutkovým krémem,
žloutkové věnečky na plech jako řezy,
krém do žloutkových věnečků,
jak zahustit řídký krém,
žloutkově venecky,
zloutkovy krém do věnečku,
rozdíl mezi kukuřičným a bramborovým škrobem,
žloutkový krém s máslem,
žloutkový krém,
krém ze žloutků,
žloutkove věnečky recept,
řidky krém,
žloutkové věnečky top recepty,
pravý žloutkový krém,
jak na řidky krem,
větrníky jako z cukrárny recept,
vanilkovy krem do venecku,
zloutkovy krem se slehackou,
vanilkovy žloutkový krem,
žloutkový krémem
Suroviny:
voda,
sůl,
máslo,
mouka polohrubá,
vejce,
tuk,
mouka hrubá,
žloutek,
mléko,
smetana,
cukr krupice,
škrob kukuřičný,
lusk vanilkový
Komentáře (17)
Příště se určitě povede
Amyláza se podle wikipedie inaktivuje při 75-80°C, takže dostatečné prohřátí na minimálně 85°C by mělo stačit.
Děkuji všem, kterým se recept líbí
radiator: Zkus, není příliš složitý a je moc dobrý