Kovbojské fazole
Kovbojské fazole jsou klasický a velice oblíbený recept. A pokud použijete fazole sterilované, je i mnohem rychleji připravený. Pomohou vám nasytit rodinu poměrně levně a za doprovodu zeleninové přílohy také zdravě.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 837 kJ / 200 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,07 g |
Tuky | 1,10 g |
Vláknina | 11,39 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 31 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 38,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Fazole, které jsme nechali minimálně 12 hodin namočené ve vodě, uvaříme.
Krok 2: Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme česnek nakrájený na jemné plátky.
Krok 3: K cibuli přihodíme na kousky nakrájenou klobásu a koření a znovu opečeme.
Krok 4: K cibulovému základu přidáme vařené fazole i s konzervou rajčat, které v plechovce trochu rozsekáme nožem.
Krok 5: Zahustíme trochou jíšky a provaříme. Na talíři posypeme nakrájenou jarní cibulkou.
Krok 6: Podáváme s chlebem nebo knedlíkem, vhodnou přílohou je i pita chléb nebo tortilla.
Zveřejněno 4. 9. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kovbojské fazole
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OyrE
Moje poznámka
Kovbojské fazole
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OyrE
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 17 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno 18. 7. 2025 08:31:03
Cukeťák
Přidáno 18. 7. 2025 07:00:03
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pudingová bublanina z 1 vejce
Lucie Kuku před 21 minutami
Kynutý se švestkami ... koláč
PetaP před 29 minutami
Gulášová polévka z mletého masa
brtna před 41 minutami
Křehký koláč s tvarohem a malinami
Misa_K před 57 minutami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Bylinka77 před 1 hodinou
Kuřecí roláda v srnčím hřbetu
Popelka888 před 1 hodinou
Ztracená vejce
mk.n@centrum.cz před 2 hodinami
Kynutý makový závin
Lenka1980 před 2 hodinami
Krémové těstoviny s kuřecím masem
stanik před 3 hodinami
Bábovka s rybízem
Kateka před 5 hodinami
Tématické fráze:
fazole recepty,
fazole recept,
kovbojské fazole s klobásou,
fazole,
recept na fazole,
recepty na fazole,
fazole na cibulce,
recepty z fazolí,
recept fazole,
fazole z konzervy s klobásou,
kovbojský guláš,
fazole z konzervy recept,
recepty fazole,
barevné fazole recepty,
fazole s klobasou,
fazole s chlebem,
fazole z konzervy,
fazole z konzervy recepty,
bretanské fazole s klobásou,
koubojské fazole
Suroviny:
klobása papriková,
fazole červené,
cibule,
česnek,
rajče loupané,
sůl,
pepř mletý,
paprika sušená sladká,
chilli,
jíška,
olej olivový,
cibulka jarní
Komentáře (50)
Pojďme se kouknout, z čeho vznikl název kovbojské fazole.
Jak název napovídá, jedná se o stravu kovbojů. Stravu, která šla rychle připravit a byla sytá. V časech kolonizace Ameriky byla fazole hlavní zeleninou, která uměla zasytit, byla plná proteinů, betaglukánů a vlákniny. Každý novousedlík i cowboy večer zalil fazole vodou, ráno je pak měl již nabobtnané. Kovbojské fazole (někdy je název K. snídaně) se dělají způsobem:
Do panvice se dá smažit špek a otáčí se. Když vytopí sádlo, dají se do nej udělat volský oči. Ty se pak vyjmout, přidají se fazole, chvíli se pečou, pak se panvice přikreje a fazole se dusí. Když lezou slupky dolů, fazole jsou hotovy. Vrátí se volský oči, prohřejou se a je vystaráno.
Moderní kovbojské fazole se dělají z konzervovaných, takže není třeba je dusit, jenom ohřát. Jinak je postup stejný. Dochucují se jenom solí!
Žádná klobása, česnek, cibule, mleté černé koření, mletá paprika, chilli, cibulka na posypání. Jestli tam tohle všechno přidáte, pak to již nejsou kovbojské fazole. Kovbojové neměli cibuli, česnek, koření bylo tak drahé že si jej nedovolil ani statkář, ne ještě kovboj. Chilli se do fazolí začalo přidávat až o hodně později - až když se vlna osidlovatelů postupně dostala až ke španělskému Mexiku. Tam se ale změnil celkový charakter kovbojských fazolí, když jim Mexičani ukázali, že udělané fazole se špekem i vejci jsou lepší v tortille...takže taky "něco" jenom ne kovbojské fazole.
a k tomu knedlíku, co takhle přečíst si Poznámku?
Autorka si nehraje na kovboje, takže špek převážet nemusí