Guláš lázeňského šviháka
Guláš je vděčné jídlo, které zahřeje i zasytí. Na internetu najdete opravdu velké množství receptů, protože každý ho dělá trochu jinak. My pro vás máme variantu z lázeňské hospůdky, kterou bez problémů vyšvihne i kuchař začátečník.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 21 934 kJ / 5 242 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 447,70 g |
| Tuky | 290,66 g |
| Vláknina | 88,00 g |
| Cholesterol | 1,19 g |
| Sodík | 1,68 g |
| Sůl | 4,00 g |
| Sacharidy | 186,88 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z 1 vrchovaté lžíce sádla a 2 lžic hladké mouky usmažíme tmavou jíšku a odložíme ji bokem na později.
Krok 2: Na rozpáleném zbytku sádla v hrnci orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Je lepší mít široký nižší hrnec, na menší ploše by se cibule spíše dusila než smažila a nedocílili bychom správné barvy.
Krok 3: Po 10 minutách, až začne cibule zlátnout, přidáme nadrobno pokrájený česnek, který další 2 minuty necháme restovat. Přisypeme mletou papriku, zamícháme a ihned, aby paprika nezhořkla, přidáme na kostky nakrájené maso. Necháme opět restovat, maso stále mícháme.
Krok 4: Až se maso zatáhne a začne lehce přichytávat podlijeme 500 ml vývaru, přidáme kmín, sůl, chilli, bobkový list a dusíme pod pokličkou za občasného zamíchání a kontroly tekutiny skoro do měkka.
Krok 5: Předem připravenou jíšku rozmícháme ve 250 ml vody, vmícháme do guláše a za občasného míchání pozvolna vaříme 15-20 minut.
Krok 6: Podle chuti dosolíme, opepříme.
Krok 7: Na každý talíř dáme porci guláše, zasypeme nakrájenou čerstvou paprikou, poklademe opečenou rozpůlenou klobásou, zasypeme na kolečka pokrájenou cibulí a na závěr posypeme nastrouhaným křenem.
Krok 8: Podáváme s chlebem nebo kynutým knedlíkem.
Zveřejněno 20. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Guláš lázeňského šviháka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xlWr
Moje poznámka
Guláš lázeňského šviháka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xlWr
Nejnovější recepty
Pudinkové řezy se smetanovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Hrníčkový perník podle Kamily Nývltové
Přidáno před 2 hodinami
Rychlá snídaňová pohanková kašička s ovocem
Přidáno před 3 hodinami
Dýňový chlebíček
Přidáno před 4 hodinami
Polévka s kurkumou
Přidáno před 12 hodinami
Bulgur s houbami a sušenými rajčaty
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené křenové brambory
cookamater před 16 minutami
Kuřecí soté s brokolicí
Kdyzjehlad před 21 minutami
Babiččiny tvarohové šátečky s tvarohem
Diesel před 1 hodinou
Pikantní kuřecí paličky
wimra před 4 hodinami
Sumec keříčkovec na kmínu
Kajkajak před 10 hodinami
Dršťková polévka
Sahula před 11 hodinami
Dršťková polévka z jižní Moravy
Sahula před 11 hodinami
Kuřecí kousky v zakysané smetaně s česnekem
MarketaAn před 12 hodinami
Škvarkový koláč (placky)
Merylas před 14 hodinami
Indický Naan chléb
Vinka před 14 hodinami
Tématické fráze:
hovězí guláš pro 40 lidi,
gulas pro 20 lidi,
guláš pro 40 lidí,
porce gulase,
kolik masa na porci guláše,
hovězí maso recepty,
porce masa na guláš,
guláš pro 15 lidí,
kolik masa na gulas,
luxusní guláš,
luxusní hovězí guláš,
guláš pro 10 lidí,
guláš s křenem,
guláš,
guláš 20 porcí,
kolik masa na guláš pro 20 lidí,
kolik masa na 20 porci gulase,
hovezi gulas pro 20 lidi,
kolik masa na 1 porci gulase,
jak se vaří guláš
Suroviny:
kližka hovězí,
sádlo,
cibule,
česnek,
paprika sušená sladká,
vývar hovězí,
kmín drcený,
chilli,
bobkový list,
mouka hladká,
sůl,
pepř mletý,
klobása,
paprika čerstvá červená,
cibule,
křen
Komentáře (55)
Tenkrát před lety jsem mouku používala.Ale v posledních letech zahušťuji chlebem,uvařeným bramborem,nebo dám míň tekutiny a nezahustím vůbec
sules:
isindy:
No, švihák už dlóóóho nésu a lázenské tym tuplem neééé, ale eště sem nepotkal kuchařa, resp. dobryho kuchařa, keré by do guláša zrazu hrkl litr vody
Guláše zahušťuji jíškou,záklechtkou,chlebovou strouhankou, čerstvým chlebem,nastrouhaným syrovým bramborem,ale někdy nezahušťuji ničím
Maso jsem dusila ve velkém kastrolu a zatažené maso bylo po "hrknutí"1 litru tekutiny ponořené z jedné třetiny celkové výšky masa
Mno, musím uznat, že je to opravdu mňamózní. Gulášky jsou moje oblíbené a tehle se řadí mezi nejlepší z nich.
Dávám bod a ostatním vřele doporučuji! Ještě jednou mňam!
všem,kdo ještě nevyzkoušeli,vřele doporučuju
Foto příště,nestihla jsem,byli rychlejší,než já