Vánočka II
Vánočku připravíme z jednoduchého kynutého těsta, zadělaného vodou, a výsledek bude skvělý. Do zlatova upečená vánočka ozdobí sváteční stůl - ať už ji pleteme ze čtyř, šesti či devíti pramenů, nebo jednoduše upečeme ve formě.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 180 kJ / 4 584 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,02 g |
Tuky | 105,12 g |
Vláknina | 32,85 g |
Cholesterol | 748 mg |
Sodík | 624 mg |
Sůl | 1,42 g |
Sacharidy | 779,07 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do teplé vody přidáme cukr, rozdrobené droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: K hotovému kvásku přidáme ostatní suroviny (mouku dosypeme během hnětení, podle potřeby) a po jejich přidání dobře uhněteme hebounké, voňavé těsto, které necháme v teple dobře vykynout.
Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 190-200 °C.
Krok 4: Těsto rozdělíme na dva díly a z každého upleteme vánočku.
Krok 5: Jeden díl těsta rozdělíme na 9 pramenů, spodní patro vánočky upleteme ze čtyř, prostřední ze tří a vrchní ze dvou – to uděláme delší a jeho konce zastrčíme až pod vánočku).
Krok 6: Stejně upleteme i druhou vánočku.
Krok 7: Obě vánočky necháme kynout vedle sebe na připraveném plechu, pak je potřeme vejcem, popřípadě posypeme plátky mandlí.
Krok 8: Dáme péct do trouby vyhřáté na 190–200 °C. Hned po vložení do trouby teplotu zmírníme na 170–180 °C a pečeme přibližně 20–30 minut.
Zveřejněno 14. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka II
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NxVz
Moje poznámka
Vánočka II
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NxVz
Nejnovější recepty
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta podle ČSN
Přidáno před 2 hodinami
Bramborová kaše zapečená s hermelínem
Přidáno před 10 hodinami
Křehký štrúdl
Přidáno před 10 hodinami
Aspik s vajíčkem
Přidáno před 13 hodinami
Cuketové vafle se smaženým květem
Přidáno před 13 hodinami
Brokolicové mini kuličky jako pohoštění
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolkový salát
Vlasta159 před 4 hodinami
Rajčatové chutney
BlaV. před 12 hodinami
Švestkový kompot
Backurka před 13 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Mondulka1981 před 14 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
DavidVolvo před 15 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Majkaa před 16 hodinami
Salát Coleslaw
Kristina1 před 17 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou
Pepajz před 17 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
Pepajz před 17 hodinami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
kohpet před 17 hodinami
Tématické fráze:
vánočka,
vánočka recept,
pletení vánočky,
recept na vanocku,
jak se plete vánočka,
pletení vánočky z 9 najednou,
jak dlouho péct vánočku,
postup pletení vánočky najednou,
jak dlouho kyne vanočka,
vánočky,
recept vanocka,
vánočka top recepty,
pletení vánočky ze šesti,
top recepty vanocka,
navod na pleteni vanocky,
pletení vánočky ze 6 dílů návod,
pletení vánočky ze šesti video,
pletení vánočky z 9 pramenů,
vánočka recepty,
jak se plete vánočka z 9
Suroviny:
voda,
cukr,
droždí čerstvé,
máslo,
rozinky,
vejce,
sůl,
mouka hladká,
vejce,
mandle plátkové
Komentáře (229)
Moc děkuji za recept.
Druhý pokus před týdnem - přepekla jsem ji, na druhý den to byl beton. Dnes třetí pokus, ten konečně vyšel a je naprosto báječná ! Musela jsem dospod trouby dát hrubý plech, aby mi to zase nechytlo zespoda, a posledních 5 minut hlídat. Dala jsem na spodní příčku , aby mi to nechytalo barvu zase svrchu!
V nejhorším případě, půjdu zítra do Kaufu a koupím Vánočku, od proslulé firmy, velmi špatné chuti.
Veronika.Hrozna: budu držet pěsti i palce
túto zmákli aj moje dcéry ...
Dnes som zas piekla, pridávam foto. Vyrobila som z uvedených surovín dve vianočky pletené z 5 prameňov, to zvládam. Ale vždy sa mi rozchádzajú počas pečenia.
Ale určite sa s DP zblížiš, len to chce trpezlivosť.
Tak jsem ho dala kynout klasicky. Nevěděla jsem, jestli nepoleze ven !
.
Veronika.Hrozna: Vykynuté těsto se pozná prstem - důlek po zabořeném prstu zůstane stejný. Překynuté těsto - okolí důlku se propadne. Málo vykynuté - důlek se pomalu vyrovnává zpět, těsto má tendenci "pružit".
Hihi..., tak to jste zvolila"blbý" recept
Já už 4x pekl od stejné autorky toto: https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
No, až napotřetí jsem si konečně vzpomněl přidat tuk až nakonec do VYKYNUTÉHO
(psát, že už ani jinou nepeču mi přijde trošku divné, ale zatím je to tak, že
Příště by bylo dobré zakládat pro podobné "diskuze" samostatné forum, ostatní uživatele, kteří chtějí informace k receptu, to nemusí zajímat
Ale pro jistotu jsem upletla cop ze tří válečků a stočila do věnečku
Moc děkuji cathleen
Jsem moc ráda, že vám chutnala a děkuji za pochvalu
Krásné svátky!
Stačí pár minut pečení navíc, třeba jen na 160 stupňů, aby se vánočka nespálila, a všechno je v pořádku.
Kdysi mě tímhle rozesmál Babica, který na stejný dotaz jedné čtenářky v chatu odpověděl, že by mělo stačit po vytažení z trouby vánočku propíchat špejlema a ona neklesne