Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jitrnice

Voňavé jitrnice patří k neodmyslitelným pokladům české kuchyně. Kombinace masa, jater, bylinek a koření vytváří jedinečnou chuť, která provoní každý stůl a připomene poctivou tradici zabijačkových hodů.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 25 min Bez doby vaření masa, kolena, kůží a nožiček

85 min (60 min příprava + 25 min tepelná úprava, Bez doby vaření masa, kolena, kůží a nožiček )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Uvařené maso obereme od kosti a pomeleme na mlýnku, ochutíme kořením, přidáme namočené rohlíky v polévce, zamícháme a ochutnáme. Krok 2: Pokud je vše podle naší chuti, přidáme pomletá syrová játra a naplníme hmotu do střev. Krok 3: Vložíme do hrnce s polévkou a při teplotě cca 85-90 °C vaříme do doby, než jitrnice vyplavou na povrch. Necháme asi 5 minut v polévce, pak vyjmeme. Krok 4: Jitrnice opláchneme studenou vodou a rozložíme na chladném místě.

TIP: Nejlepší rady k přípravě jitrnic

Zveřejněno 5. 12. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jitrnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mO0R

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jitrnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mO0R

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

pavlikjiri: Přesně tak, jinak je to jak bláto :-8

pavlikjiri: Já nedávám nic prachobyčejného ani psu.:-D

pavlikjiri:
No, je to podle regionu...
...u nás by vás hnali oba dva! :-D

Kvalitní řezník by Vás s rohlíky hnal. Do jitrnic se peče prachobyčejná neochucená buchta.

Miro: Pleteš si něco z mozkem. Já dělal jitrnice a ne jelita!:-O

Zdravim Vas kuchari,vepřová hlava koleno nožky vepřová kůže (malé množství) syrová vepřová játra trochu vývaru (polévky) ////////___den staré rohlíky____///////___ sůl pepř majoránka česnek,namiesto rohlickov dajte jacmennne uvarene krupy+krv odobrata od svini.a esce chutniejse su z Pohankov+krv,Ne stare suche rozky.ostatne ingrediecje su dobre.Koleno nozky a kuze,sa dava do aspiku-studeniny-chuspeniny,prajem dobru chut,

Tento recept-postup vaření a vše , je podle mého gusta. Takto jsme to dělávali. Ještě jsme otočili špejlí jestli se střívko uvařilo.Znalci znají.
Zdravím . Milan P.

Jednoduchá výroba jitrníček je na www.youtube.com/watch?v=MdFdGppAw54&feature=youtu.be

parisse:Ano, dá se nahradit. Třeba bůčkem, který je málo
prostlý nebo podbrušnicí, která je v místě bradavek, ale tu používám k výrobě paštiky.

parisse:Maso v okolí vpichu je díra v okolí místa, kde se čuník vykrvuje a je od krve.

parisse: a dá se hlava něčím nahradit?

co je prosím maso okolí vpichu

co je prosím maso okolí vpichu?

ano, tohle jsou správné jitrnice!!! V pátek na ně jdu... Pomalu sháním maso, a těším se jak malý kluk!:-))

Tématické fráze:
jitrnice recept, jitrnice, výroba jitrnic, recept na jitrnice, jitrnice, jelito recept, pečené jelito, recept jitrnice, pečení jelit, jak se dělají jitrnice, příprava jitrnice, jitrnice a jelita recept, pečená jitrnice, jitrnice výroba, peceni jelita, pečená jelita, vyroba jelit, pečení jitrnic, pečené jitrnice a jelita, příprava jitrnic, jitrnice a jelita

Suroviny:
maso vepřové, koleno vepřové, nožička vepřová, kůže vepřová, játra vepřová, vývar masový, rohlík, sůl, pepř mletý, majoránka, česnek

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu