Nadýchaný a vláčný mazanec
Nadýchaný a vláčný mazanec rozvoní domov zejména na svátky jara, tedy Velikonoce. Usnadnit práci si můžeme díky domácí pekárně, která nám vypomůže s výrobou těsta. A navíc, tento mazanec je okořeněn kapkou rumu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 231 kJ / 4 118 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 90,84 g |
| Tuky | 144,40 g |
| Vláknina | 21,36 g |
| Cholesterol | 905 mg |
| Sodík | 196 mg |
| Sůl | 0,45 g |
| Sacharidy | 572,57 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, Sladěnky, mléka a trošky mouky rozmícháme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
Krok 2: Rozehřejeme máslo a tuk tak, aby při přidávání k ostatním přísadám byl tekutý, ale ne horký.
Krok 3: Všechny suroviny na těsto (včetně vzešlého kvásku a rozehřátého másla a tuku) vložíme do domácí pekárny v pořadí - tekuté a poté sypké a zapneme program těsto.
Krok 4: S předstihem předehřejem troubu 150 °C. Po vykynutí těsta vytvarujeme buď mazanec nebo tvary, jaké chceme. Necháme ještě chvíli kynout. Těsto je dost mastné, ale dobře se s ním pracuje a nádherně voní.
Krok 5: Mazanec potřeme žloutkem rozmíchaným s troškou mléka a vložíme do vyhřáté trouby.
Krok 6: Mazanec pečeme na 150 °C a po utvoření nahnědlého povrchu ho přikryjeme pečicím papírem, aby se mohl dopéct ještě uvnitř a neměl spálenou kůrku.
Krok 7: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Mazanec se bude péct celkem zhruba 60 minut.
Krok 8: Po upečení povrch potřeme rozpuštěným tukem nebo máslem. Pečivo pak zůstane krásně vláčné a neztvrdne.
Zveřejněno 2. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nadýchaný a vláčný mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ovwN
Moje poznámka
Nadýchaný a vláčný mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ovwN
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 6 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 20 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Salát Emerald
Přidáno 20. 12. 2025 10:41:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolicové placičky se sýrem
lenka64892 před 7 minutami
Kuřecí nudličky s ananasem
olapolap před 12 minutami
Masové kuličky v rajské omáčce
mafinka888 před 26 minutami
Vinná klobása trochu jinak
Peetrys před 52 minutami
Vinná klobása se žampiony, sýrem a šunkou
Sahula před 1 hodinou
Vinná klobása pečená na zelí s karamelizovanou cibulkou
Sahula před 1 hodinou
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
JanSmola před 3 hodinami
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 4 hodinami
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 4 hodinami
Vánočka III
Marcela.Ma. před 6 hodinami
Tématické fráze:
nadýchaný výborný velikonoční mazanec,
vláčný velikonoční mazanec,
nadýchaný velikonoční mazanec,
mazanec,
nejlepší máslový mazanec,
maslovy mazanec,
velikonocni mazanec vlacny,
nejlepsi mazanec,
nadýchaný mazanec z domácí pekárny,
mazanec recept,
mazanec z hladké mouky,
vláčný kynutý mazanec,
velikonoční mazanec nadýchaný,
z jaké mouky mazanec,
vyborny vlacny velikonoční mazanec,
nadýchaný mazanec-recept,
nadýchaný mazanec-recept,
velikonoční vlačný mazanec,
nahychany mazanec,
máslový velikonoční mazanec
Suroviny:
droždí čerstvé,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
žloutek,
máslo,
tuk,
rum,
mléko,
sladěnka,
kůra citronová,
sůl,
žloutek,
mléko,
máslo
Komentáře (17)
S těstem se velmi dobře pracovalo. Lepší mazanec jsem ještě nejedla, těsto uvnitř je jako dech
Děkuji za bezva recept