Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kachna s nádivkou - nejen velikonoční

Dlouze pečená, voňavá kachna se zlatavou křupavou kůrčičkou, plněná dobře ochucenou nádivkou s uzeným masem a kopřivami, se skvěle hodí k nedělnímu obědu. Podávejte ji třeba s knedlíkem a dušeným zelím.

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Středně náročný

Doba přípravy 295 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 260 min + doba nasolení (den předem)

295 min (35 min příprava + 260 min tepelná úprava, + doba nasolení (den předem))

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 966 kJ /
948 kcal
Bílkoviny83,31 g
Tuky23,62 g
Vláknina13,10 g
Cholesterol 454 mg
Sodík 3,62 g
Sůl8,47 g
Sacharidy96,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dobře očištěnou kachnu nasolíme a pokmínujeme i zevnitř, nejlépe den před plněním a pečením. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Listy kopřiv spaříme a nakrájíme nadrobno. Uzené maso nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a nastrouháme najemno. Krok 3: Troubu rozehřejeme na 160 °C. Připravíme pekáč a dáme do něj cibuli. Krok 4: Rohlíky pokrájíme na kostičky a dáme do mísy, ve které je pokropíme uzeným vývarem (nemáme-li, použijeme smetanu na vaření) a necháme nasáknout. Krok 5: Přidáme listy kopřiv, rozšlehané vejce, nakrájené uzené maso a nastrouhaný česnek. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem nebo oříškem a dobře promícháme. Krok 6: Nádivkou naplníme kachnu, zašijeme nebo jehlicí zavřeme otvor v kachně a položíme ji do pekáče na cibuli. Ta poslouží jako ochrana proti přilepení kůže k pekáči během pečení. Nebo pod kachnu dáme špejle, ze kterých vytvoříme mřížku. Krok 7: Množství nádivky záleží na velikosti kachny, pokud chceme mít nádivky víc, než-li jen v kachně, uděláme ji z většího množství a upečeme ji samostatně v jiném kastrolku či pekáčku. Krok 8: Podlijeme vodou, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 2 hodiny. Pak odklopíme, kachnu otočíme, přelijeme výpekem, případně podlijeme, je‑li třeba, a pečeme další cca 1,5–2 hodiny podle velikosti kachny. Krok 9: Pak kachnu odklopíme a dopečeme dozlatova a do křupavé kůrčičky, za občasného přelití výpekem a podlití dle potřeby. Krok 10: Před podáváním necháme kachnu 5 minut odpočívat v pekáči, následně nakrájíme na porce. Krok 11: Podáváme s houskovým či bramborovým knedlíkem, noky a červeným či bílým dušeným zelím.

TIP: Další recepty na pečenou kachnu

Zveřejněno 22. 2. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2PKN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2PKN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (13)

Upečeno. Dala jsem dobré uzené kostičky uvařit s česnekem, malou cibulí , bobkovým listem a pepřem.:yes: Obrala masíčko, zalila housky vývarem a naplnila kachničku. Přidala jsem jeden stroužek česneku, petrželku , muškátový oříšek- málo. Cibuli jsem pod kachnu nedala, to se mi zdálo být moc, kachna má být cítit po kachně a ne po cibuli. Ochutnáno , maso vynikající! Čekám až prochladne, jinak si spálím pusu na plnce !:-D<3

recepty73: Nezbylo vůbec nic, kromě trošky kachního sádla. Ta plnka byla báječná i bez kopřiv. <3<3Měla jednu chybičku, bylo ji málo. <3<3<3

Veronika.Hrozna: ...a proto je v takových případech dobré, řídit se bodem 5.;-):-D:-K ...jsem rád, že chutnala:-K

Aby oko neplakalo, je třeba dát do kachny nádivky jen málo ;-). Rohlíky v ní pečením nabudou a sešitou kůží se ven proderou, což všichni víme, také jsem toho nebyla ušetřena, pro změnu u kuřete. Proto nyní drůbež peču s menším množstvím nebo zcela bez ní a nádivku vložím do "maffinového" plechu, kde je 12 ks. Na talíři vypadají dobře, do nádivky dávám žloutky, utřené s máslem, nasekané mandle a z bílků sníh, který ji pěkně nakypří ;-):-K.

Veronika.Hrozna: ...:-D , každý dle své chuti;-) ...klidně jen uzené, když kopřivu nebo špenát nechceš;-) ...s medvědím česnekem je taky skvělá;-)
...na Velikonoce někdy ani kopřivu nenajdeš:-//:-D

recepty73: Skvělé ! Dám trošku petrželky, aby to bylo hezké!

Tématické fráze:
pečená kachna s nádivkou, pečená kachna v troubě s nádivkou, kachní roláda s nádivkou recept, pomalu pečená kachna s nádivkou, nádivka do kachny s rohlíky, kačena s s nádivkou, pečená kačena s nádivkou, nádivka do kačeny, velikonoční pečená kachna, plňka do kachny, top recepty kachna, kacena s nádivkou, pečená kachna s nádivkou recept, kačena top recepty, kachní roláda s nádivkou, nádivka ke kačeně, plnka do kaceny, nádivka do pečené kachny, velikonocní nádivkou, kačena s velikonoční nádivkouní

Suroviny:
kachna, rohlík, maso uzené, vejce, kopřivy, maso uzené, česnek, cibule, kmín drcený, pepř mletý, květ muškátový, sůl, knedlík houskový, zelí červené

Přidat fotografie receptu
]