Klasické české rohlíky
Klasické rohlíky patří mezi běžné pečivo, bez kterého si těžko představíme českou domácnost. Tento osvědčený a podrobný recept nás dovede k dokonalým domácím rohlíkům. Těsto je vláčné, nadýchané a jemné. Vytvarované rohlíky upečeme do zlatova.
Suroviny pro 10 kusů
10kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 207 kJ / 1 962 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 56,75 g |
Tuky | 24,70 g |
Vláknina | 15,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,84 g |
Sůl | 12,08 g |
Sacharidy | 370,46 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 17. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Klasické české rohlíky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LJmW
Moje poznámka
Klasické české rohlíky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LJmW
Nejnovější recepty
Jednoduché a rychlé rizoto s ředkvičkami
Přidáno před 2 hodinami
Tartaletky s rebarborovým pudinkem
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s uzenou vepřovou panenkou
Přidáno před 2 hodinami
Brynzáky s opečenou šunkou a cibulkou
Přidáno před 2 hodinami
Bramborové placičky se špenátem a vejcem
Přidáno před 2 hodinami
Jablečné linecké řezy
Přidáno před 3 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Milionová polévka našich babiček
ZuzkaBob před 22 minutami
Lehký tvarohový koláč
Veronika98 před 1 hodinou
Smetanové kedlubny na sladkokyselo
Sahula před 1 hodinou
Zeleninový krém s restovanými žampiony
Jelen97 před 1 hodinou
Smažená treska
TondaJ před 1 hodinou
Cuketový krém s bílkovými nudlemi
Jelen97 před 1 hodinou
Dršťková polévka
Kajkajak před 1 hodinou
Cuketová pizza
ovocny.caj před 1 hodinou
Jogurtové muffiny
Hansenka před 2 hodinami
Boloňské špagety
Kozlik6797 před 2 hodinami
Tématické fráze:
recept na rohliky,
rohlíky recept,
výroba rohliku,
pravé česke rohlíky,
jak upéct rohlíky,
prave ceske rohliky recept,
kubíkovy rohlíky,
omládek,
jak vytvorit rohlik,
rohlíky jako z obchodu,
pavla v troubě rohlíky,
rohlíky jako z obchodu recept,
rohlíky z omládku,
těsto na rohlíky klasické,
rohlik recept,
co je sladěnka,
co je to sladěnka,
slané rohlíky,
rohliky na omladku,
babicovy dobroty recepty z 24.10.2010
Suroviny:
voda,
med,
droždí,
mouka hladká,
cukr,
voda,
sůl,
mouka hladká,
tuk
Komentáře (219)
Recept i foto jsou shodné s www.pekarnomanie.cz/obycejne-ceske-klasicke-rohliky/
Jen pro ty, co méně solí, dejte malinko méně soli, než je uvedeno.. Opravdu lepší jak z obchodu, přitom nejvíce připomíná chuť klasického rohlíku, mňam, mám radost
Ja celý život pečiem, pri veľkej rodine to bola nevyhnutnosť, miesto keksíkov som deťom piekla do školy napr. buchty s tvarohom a pod. Aj chlieb som piekla sporadicky, sviatky bez domáceho chleba u nás neboli. Vtedy som to považovala za potrebné až nevyhnutné. V niektorej svojej knihe Cat popisuje, čo ju vlastne priviedlo k domácemu pečeniu, sme na tom podobne.
Skutočnú lásku k pečeniu, ku chlebu a kysnutému cestu som však nachytala od cathleen! Stále ma to baví, stále sa u nás šíri vôňa pečeného chleba (chlieb kupujem výnimočne, proste obchodný nám nechutí). Je to už vášeň, vyskúšala som desiatky receptov, prešla som kváskovaním atď.
Vždy mám pri vyťahovaní chleba z rúry radosť, ako prvýkrát, keď sa mi vydaril prvý krásny bochník ...(sem tam sa stane, že aj niečo pripálim, cesto mi prekysne a pod., samozrejme). Nevadí mi práca s cestom, nevadí mi zdĺhavé miesenie - baví ma sledovať, ako mi cesto pod rukami ožíva, robot nemám a DP vytiahnem málokedy.
Naozaj - pečenie je radosť.
Tak jsem nevěděla, jestli se to dá ještě použít, asi to překynulo, no nevím! Risk je zisk,
stejně jsem ho přidala do mouky zdrclej, nezdrclej a nakynulo to!
Po nakynutí cca 1,5 hodiny jsem udělala dvanáct kuliček nechala 15 minut oddechnout a pak rozválela potřela spodek těsta vodou a srolovala, ještě dvěma rukama poválela do kýžené délky rohlíku. Jak to dělal ten pekařský technolog. Nechala zakryté folií nakynout /on to také zakryl fólií/ ! Pak po hodině, se to začalo zvedat a krásně nakynuly. Pekla jsem na 240 ,13 minut, musí se to řádně vypéct, aby dostaly chuť. Spodek rohlíku musí být tmavší, až pak jsou do křupava! Podtrženo sečteno recept na rohlíky, je výborný, ale potřebuje opravdu zkušeného pekaře, já to musela vychytat. Mě to prostě ,nevykynulo pořádně, rohlíky byly hrubě umotány a tím, že se dotýkaly, tak se ani dobře nepropekly. Zvojtila jsem to důkladně!
K tomuto receptu: Jsou to rohlíky opravdu výborné, opravdu mají tu klasickou tradiční rohlíkovou choť i konzistenci, chutnají stejně jako kvalitní rohlíky z nejlepších malých pekáren. Budu je dělat pravidelně a často.
Poznámka na okraj: Rohlíky ani chleba už v obchodech (a v supermarketech zvlášť) nekupujeme. Jen výjimečně v nouzi, když se kvůli nedostatku času nepodařilo upéct. Ale i to už řešíme tak, že máme "železnou zásobu" pečiva zamraženou. Ještě se musím zdokonalit v pečení francouzských baget, ty mi ještě nejdou prvotřídně.
Recept je skvelý, ako všetky od tejto autorky, zatiaľ ma ani jeden nesklamal.
Pridávam foto mojej tvorby.
Pridala jsem foto
Pokud pečete pečivo téměř bez chuti, jako jsou tyto klasické rohlíky, je u nich velmi poznat jakékoliv vybočení - s máslem bude těsto malinko pevnější než s olejem a taky výrazně chuťově jinde.
Nebo snad z kupovaných rohlíků máslo cítíte?