Špagety alla puttanesca
Mezi klasické recepty italské kuchyně patří špagety alla puttanesca, které mají zajímavý původ. Špagety s rajčatovou omáčkou s olivami a ančovičkami mají výraznou chuť. V letní sezoně můžete do receptu využít čerstvá rajčata ze zahrádky.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 808 kJ / 1 866 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 65,91 g |
Tuky | 11,24 g |
Vláknina | 33,19 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 802 mg |
Sůl | 1,85 g |
Sacharidy | 359,50 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 11. 3. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špagety alla puttanesca
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ao0z
Moje poznámka
Špagety alla puttanesca
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ao0z
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 5 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 13 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno 2. 5. 2025 18:49
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kapr na zelenině
Blofas před 55 minutami
Mokrá kokosová buchta
Surmei před 1 hodinou
Kuřecí stehna s bylinkami a šunkou
E. J. K. před 2 hodinami
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
chocho před 2 hodinami
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 3 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 3 hodinami
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 4 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 4 hodinami
Jogurtová bábovka
Cerpes před 4 hodinami
Celerové karbanátky s tofu
Pavlina_na_hrad před 4 hodinami
Tématické fráze:
špagety putanesca,
špagety alla putanesca,
penne putanesca,
putanesca,
těstoviny putanesca,
spagety ala putanesca,
penne alla puttanesca,
omacka putanesca,
ala putanesca,
omáčka puttanesca,
kapari wikipedie,
těstoviny alla putanesca,
spaghetti alla puttanesca,
špagety ančovičky,
penne ala putanesca,
špagety puntanesca,
spageti putanesca,
spagety s ancovicky,
penne puttanesca,
špagety a la putanesca
Suroviny:
těstoviny špagety,
rajče loupané,
ančovičky v oleji,
olivy černé,
kapary,
česnek,
feferonka,
nať petrželová,
olej olivový,
parmazán
Komentáře (50)
Protože jsem si to dnes přečetla
A proč to řešíte po pěti letech? Myslíte si, že "beda venerabilis", který se tehdy ani neregistroval, si vaši poznámku přečte? Já myslím, že ne, už nejspíš dávno odkráčel zpátky do středověku!
Vždy žasnu, když někdo vkládá recept do receptu
Pokorně přijímám výtku za všechna svá „babicovská“ vylepšení receptu. Nikomu je nevnucuji.
Ale ve věci vína jsem neoblomný, opravdu si onu chuť bez vína představit nedovedu, či snad dovedu. ale nebude úplná.
viz k tomu např. Emanuele Ridi
„Ve vroucí osolené vodě uvaříme penne do podoby “aldente”.
Mezitím si do pánve s olivovým olejem vhodíme rukou zmáčknutý česnek, ančovičky, které rukou natrháme na kousky, capari a nakrájené olivy. Po chvilce ochutíme nakrájenou feferonkou a necháme pár minut restovat, aby se spojily všechny chutě. Odstraníme česnek, přilijeme bílé víno a zatím si nakrájíme rajčátka na půlky. Jakmile z vína vyprchá alkohol (cca za 5min restování), můžeme přidat rajčata. Nakonec v pánvi smícháme penne se všemi ingrediencemi, podle potřeby podlijeme vodou z těstovin, přidáme petrželku, ozdobíme bazalkou a můžeme podávat.“
http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Penne-alla-pu...
Omáčka se zahustí a zkrémovatí vodou ze špaget, přidání mouky považuju za velmi neitalské a Italové by vás hnali
Přidávat další ingredience je podle mého názoru nadbytečné, v jednoduchosti je ta pravá krása. A už by to nebyl autentický recept, recept s tuňákem a zelenými olivami místo černých se totiž jmenuje Spaghetti al tonno.
Děkuji za pozornost, kterou jste mému receptu věnoval a za názor
Horký olej rozvoněný paprikou, česnekem, kapary a sardelkami se nejprve zalije trochou bílého vína. A pak teprve přidáme rajčata. Teprve s mírně navinulou chutí jsou dokonalé.
Podle původního receptu se česnek má do omáčky vkládat vcelku a před přidáním špagetů vyndat. Neřídím se tím. To opatrné zacházení s česnekem je pro Itálii netypické, a tak nasvědčuje spíše té bordelové teorii názvu.
Postupem času jsem zavedl pár změn:
Horký olej na začátku, ještě před zalitím vínem lehce zapráším moukou. Omáčka se tím trochu zahustí a lépe se špaget drží.
Puttanesca jsou přece jenom jen navoněné špagety. Má-li to být pořádné jídlo, přidávám do hotových špaget s omáčkou ještě kousek tuńáka z konzervy. Je-li to tuňák v oleji, pak na tom oleji od začátku vařím.
Mohou to být i jiné rybičky, ale tuńák je z nich asi nejvhodnější.
Největší dobrota je ale přidat místo toho pokrájené kousky uzeného lososa.