Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Tradiční guláš z hovězí kližky a poctivé dávky cibule, který nepotřebuje zahustit moukou. Vyžaduje více času, ale odvděčí se plnou chutí a rozpadajícím se masem. S knedlíkem a pár kolečky syrové cibule patří mezi hospodskou klasiku.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 473 kJ / 1 308 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,78 g |
Tuky | 54,36 g |
Vláknina | 41,12 g |
Cholesterol | 281 mg |
Sodík | 454 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 79,40 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 10. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xkQz
Moje poznámka
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xkQz
Nejnovější recepty
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 12 minutami
Gravlax vejce
Přidáno před 15 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 7 minutami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 17 minutami
Fazolky s hráškem ve smetanové omáčce se slaninou
Patricia97 před 44 minutami
Makronky Danča
Malickakucharka před 1 hodinou
Rebarborový koláč
JitkaJS před 2 hodinami
Ořechový chlebíček s čokoládou
Yanushka před 3 hodinami
Čočka na kyselo
el.mencl před 3 hodinami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Kamkara před 3 hodinami
Čokoládovo-banánové muffiny
Vitek2015 před 5 hodinami
Kedlubnový salát s vejci a medvědím česnekem
Krista56 před 6 hodinami
Tématické fráze:
guláš recept,
guláš,
hovězí guláš podle pohlreicha,
hověži gulaš,
hospodský hověží guláš,
hovězí gulaš recept,
vídeňský hovězí guláš,
hospodský guláš z vepřového masa,
recept gulas,
pravý hovězí guláš hospodský,
recept na guláš,
hospodský vepřový guláš,
hospodský hovězí guláš recept,
klasický hovězí guláš,
pravý hospodský vepřový guláš,
nejlepší pravý maďarský guláš,
hospodský vepřový guláš recept,
pravý hospodský hovězí guláš,
maďarský guláš hospodsky,
pravý český guláš
Suroviny:
maso hovězí na guláš,
cibule,
sádlo,
paprika sušená sladká,
česnek,
protlak rajčatový,
pepř mletý,
sůl,
majoránka,
voda,
cibule
Komentáře (350)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Následující řádky jsou pro ztracené amatéry jako jsem já (mám to i v nicknamu), vařením nepolíbených, zkušení vařiči je nečtěte, ztráta času :)
Recept není něco co je vytesané do kamene, můžete něco vynechat, něco přidat, ale když nemáte zkušenost stejně jste ztraceni jako já, tak já mám tendenci držet se otrocky receptu. V tomto případě to naštěstí fungovalo.
V receptech jsou nesnesitelné větičky.
Příklad 1: guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat. Protože jsem měl zkušenost s vařením povidel (kdo jste je dělal víte o čem je řeč), intuitivně jsem použil ten samý nerezák s vysokým dnem a fungovalo to dle receptu "přichytávat ke dnu ale ne připalovat."
Příklad 2:
Na cibuli přidáme papriku a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla. Pro mně stres a frustrace: co to je "postupujeme rychle"? Já potřebuji určit čas, minutu, dvě?
Příklad 3:
Následně přidáme kousky masa (do opečené cibule). To bych musel mít pánev velkou přes celý sporák (přes všechny 4 hořáky) aby se mi mezi to kvantum cibule dostalo i maso a mohlo se osmáhnout. Improvizuji tak, že opeču cibuli, vyklopím, dám maso, osmáhnu a pak přisypu udělanou cibuli. Jestli je to blbě neřeším.
Příklad 4:
Maso osolíme cca 10 špetek. Vygůglil jsem, že to je "množství soli nebo koření, které chytneme palcem a ukazováčkem". Na ja, ale já jsem schopen mezi tím palcem a ukazováčkem nabrat 1/2 nebo dvojnásobné množství.
Příklad 5:
Maso opepříme (černé koření). To mám již zkušenost z jiných "akcí", že pepř může být podrazák. Jak ho trefit v tomto guláši nevím, měl jsem štěstí :)
Příklad 6:
Přidáme rajčatový protlak. Na ja, kolik? V sámošce měli takovou mrňavou konzervu, taková za starých časů nebyla, naštěstí měli 140 g a kupodivu levnější než ten mrňousek. Řekl jsem si, že více protlaku to asi nepokazí :)
Dodatek: hlídat hrnec a každou chvíli dolívat vodu a seškrabávat to "přichytávání ke dnu" je časově náročné. Příště to zkusím s pomalým hrncem - četl jsem v jedné diskuzi reakci "ale to vůbec nechutnalo jako guláš na který jsem zvyklá". Možná jsou ti vyznavači "pomaláče" taková sekta hájící ten svůj výrobek. Uvidíme, podělaný guláš se sní tak či tak a bude návrat ke klasice a hlídání u sporáku :)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jen mi při vaření přišlo, že v receptu je možná příliš mnoho česneku a soli, ale na talíři to již tolik cítit nebylo. Příště zkusím zredukovat množství na 8 špetek soli a 3 stroužky česneku, aby více vyniklo maso a paprika.
Servíroval jsem s domácím chlebem podle receptu zde
Domácí kmínový chleba
Recept ještě nebyl hodnocen 4,8Jj, pletete se
Rad bych se zeptal, jestli by mi nekdo poradil, jak tento vynikajici gulasek udelat na vice, nez 5 porci …?
Tady u receptu je sice funkce na pridani porci, ale nezda se mi, ze by odpovidalo skutecnosti. Nebo se pletu ..?
Diky za radu a dobrou chut 👌