Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lokše jemné - příloha ke kachně nebo k pečené huse

Lokše, bramborové placky původem ze Slovenska, můžete využít jako přílohu ke svátečnímu obědu, kdy pečete kachnu nebo husu. Placky také můžete naplnit pastou z restovaných kuřecích jater. Jejich chuť tak dostane úplně nový rozměr.

Hodnocení receptu je 4,8 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 30 min

75 min (45 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

12-13 kousků

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 151 kJ /
3 143 kcal
Bílkoviny96,75 g
Tuky105,30 g
Vláknina48,18 g
Cholesterol 1,24 g
Sodík 6,69 g
Sůl16,45 g
Sacharidy429,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, umyjeme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody s troškou kmínu. Uvařené brambory slijeme a necháme vychladnout. Krok 2: Vlažné brambory rozšťoucháme šťouchadlem. Nevadí, že tam zůstanou nerozšťouchané malé kousky nebo pár kmínů, právě naopak, my je potřebujeme. Krok 3: Na vál dáme polohrubou mouku, promícháme ji se solí a přidáme rozšťouchané vlažné brambory. Uděláme polotuhé, ale zároveň vláčné těsto. Některé brambory snesou víc mouky, tak mouku klidně přidáme. Z těsta vytvarujeme váleček o průměru 6 cm a nakrájíme ho na 1,5 cm kolečka. Těsto nesmí u válení pružit a smrskávat se. Krok 4: Když si nejsme jisti množstvím mouky, vyválíme zkušební placku. Nesmí se lepit na vál a trhat se.
Pokud ano, přidáme do těsta mouku. Krok 5: Rozpálíme teflonovou pánev a můžeme válet placky. Těsto podsypáváme a válíme na sílu asi 3 mm, ne tenčí. Teď vidíme ty kousky brambor v těstíčku, které placky trošku nadýchnou. Netlačit na vál! Válet jemně. Krok 6: Na rozpálenou suchou pánev vždy dáme placku a pečeme, než začnou naskakovat puchýřky hnědé barvy a placka se trošku nafoukne. Otočíme a pečeme stejně z druhé strany. Placky je ideální opékat na slabším plameni. Krok 7: V husím sádle rozpustíme máslo, rozmícháme a hotovou horkou placku na talíři pečlivě mašlovačkou pomažeme. Nijak nešetříme a mažeme z obou stran. Lokše jsou jemné, měkké, dají se snadno ukusovat. Krok 8: Hotové lokše plníme směsí z kuřecích jater. Játra očistíme od blan a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno. Krok 9: Na pánvičce rozpálíme olej, na něm osmahneme nakrájenou cibuli, hned přidáme játra a opečeme, až jsou po přeříznutí kousků uvnitř propečená. Krok 10: Za stálého míchaní přidáme pepř a majoránku. Odstavíme, necháme prochladnout a osolíme. Krok 11: Směs i s výpekem z pánve umeleme v kuchyňském sekáčku do konzistence paštiky. Krok 12: Játrovou pastou naplníme již pomazané horké lokše a srolujeme je jako palačinku. Na jeden kus dáváme asi 3 lžičky náplně, aby nebyly moc těžké na trávení a vydatné.

TIP: Jak připravit dokonalou pečenou kachnu

Zveřejněno 20. 10. 2014

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

V každém případě nechte kmín v těstě, nádherně zvedne chuť brambor v lokších, máslo v mazání ji jen potvrdí a jsou pak opravdu vynikající. Tyto lokše dělám velmi často, jsou velmi jemné, neztvrdnou a nejsou na druhý den gumové jako z hladké mouky. Jako přílohu dávám k fazolové s uzeným, nebo ke kachně a huse. Plněné, a taky přílohové, se mohou podávat i z pomalu kvašenými, křupavými okurkami, vhodně je to doplní.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZD2R

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZD2R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Zdenka1: To je krása, jak se recept zabydlel. Na sladko jsem nezkoušela, ale věřím, že jsou s dobrými povidly na 1****! Hlavní je, že hospodyňka nemusí myslet den dopředu a vařit den dopředu brambory. :-D

Tak tentokrát jsem lokše připravola nasladko, potřené povidly a posypané mákem. Opět velká mňamka<3:-:-K.

Zdenka1:Dekuji, za odzkouseni, moc se tesim, ze chutnaly!:-K

Lokše se podařily a rodině moc chutnaly. Recept ukládám a moc za něj děkuji.

Jsem velmi překvapena, novým videem, k tomuto receptu. Tentokrát, ale velice příjemně. Tak to má vypadat!

Brzo je udělám , musí být vynikající.

Doufám.že žádná na dnes už nezbyla! Včera jsem uděla jenom pro nás dva 10 kousku ke kachním stehýnkám a nezbylo nic.

Recept dnes jsem udělala,jsou výborné.Pekla jsem je na suché pánvičce kterou jsem občas vytřela od přepálení suchou papírovou utěrkou.Děkuji.

clupmi: Tyhle takové nebudou,za to ručím!:-)

Veronika.Hrozna: Těsněwní pod hlavu válců :-)):-D:-), tak to mě pobavilo.

tejaja: Myslela jsem v restauraci nebo v Grobu a na vinobraní ,tam jsou tak tvrdý a gumové ,že z nich mužeš udělat těsnění pod hlavu valcu !:-(

Irrena:Když si zkušená kuchařka tak to posoudíš,jestli mužeš i polohrubou. Já to zase posoudit neumím,nejsem takový kuchařský genius,tak se držím receptu. Kodo umí ,umí....;-)

Veronika.Hrozna 23. 10. 2014 07:39
tejaja:Já myslím ty kupované , nebo v Grobu ! Párkrát jsme byly na huse a nikdy více,husa jako podešev a lokše jako gumové těsnění ! I na vinobraní byly lokše tak tuhé,že se daly jenom trhat a ne kousat. :-(

Výborný nápad:yes::yes::yes: Já, stejně jako Magdalenka, používám nejraději polohrubou mouku, i na pečení;-) Jak jsem přišla na Topky divila jsem se že většinou všichni pečou z hladké mouky, těsto mi připadá takové tužší, raději mám polohrubou;-)

Tématické fráze:
co jsou lokše, lokse ke kachne, bramborové lokše k huse, kachna a lokše, lokše, lokše recept, co ke kachně, placky ke kachně, kachna s lokšemi, husa z grobu, placky k huse, příloha k pečené kačeně, lokše jako priloha, lokše s husou, prave lokse, přílohy k pečené kačeně, pečená husa s lokšemi, kachna lokše, jak se delaji prave slovenske lokse, pečená husa z grobu

Suroviny:
brambory typ b, mouka polohrubá, sůl, kmín celý, sádlo husí, máslo, játra kuřecí, olej, cibule, pepř mletý, majoránka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu