Zelený mechový dort
Mechový dort je hitem posledních let. A není se čemu divit. Spojení šťavnatého korpusu z baby špenátu s výborným krémem z mascarpone, šlehačky a vanilky, to je opravdu nebe v puse. V receptu najdete i podrobný videonávod.
Suroviny pro 1 kus
Dortová forma o průměru 24 cm.
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 32 580 kJ / 7 787 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 97,80 g |
Tuky | 541,55 g |
Vláknina | 14,93 g |
Cholesterol | 1,51 g |
Sodík | 1,05 g |
Sůl | 2,82 g |
Sacharidy | 622,97 g |
Postup přípravy
Krok 1: Dortovou formu vymažeme olej a vysypeme moukou. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Krok 2: Špenát rozmixujeme. Vejce našleháme s cukrem do světlé pěny. Za stálého šlehání pomalu přilijeme olej.
Krok 3: Do našlehané hmoty přidáme rozmixovaný špenát. Dále přidáme kůru a šťávu z citronu a vše promícháme šlehačem.
Krok 4: Poté přisypáváme mouku promíchanou s práškem do pečiva a mícháme už bez šlehače.
Krok 5: Těsto vlijeme do připravené dortové formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 45-50 minut. Propečení korpusu můžeme zkontrolovat vpíchnutím špejle (musí po vytažení zůstat suchá).
Krok 6: Po upečení necháme zcela vychladnout a poté jej rozřízneme na 3 pláty - 2 stejně silné a 1 tenčí (například odříznutý vrch korpusu). Tenčí plát rozdrobíme na drobečky.
Krok 7: Na přípravu krému smícháme v misce mascarpone s cukrem a vanilkou, přilijeme šlehačku a vše vyšleháme do tuha.
Krok 8: Krém natřeme na spodní plát korpusu, přiložíme druhý plát a ten také potřeme. Stejně tak potřeme i boky dortu.
Krok 9: Zelenými drobečky vydatně posypeme povrch i boky dortu, z boku drobečky k dortu dlaní přitlačíme. Nakonec dort ozdobíme čerstvým ovocem.
Zveřejněno 9. 6. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelený mechový dort
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/worw
Moje poznámka
Zelený mechový dort
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/worw
Nejnovější recepty
Polévka z rajčat se smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Lišky na špeku, pečená dýně s květákem a volská oka (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 12 hodinami
Řízky z pýchavky
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí kousky se zeleninou a smaženými nudlemi
Přidáno 4. 8. 2025 16:57:15
Houbová omeleta
Přidáno 4. 8. 2025 12:00:03
Kynutý koláč se švestkami a mákem podle Češky z Česka
Přidáno 4. 8. 2025 07:24:33
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
gatear před 7 hodinami
Langoše z jogurtu
EvaCh před 7 hodinami
Afrika řezy
dadmilka před 8 hodinami
Cuketová pochoutka
marunda před 9 hodinami
Vdolečky
gabrielamachova23 před 9 hodinami
Salát ze salátových okurek
alan.h před 9 hodinami
Lečo se smaženými vejci
stosmi před 11 hodinami
Švestkové knedlíky
Irena1984 před 12 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky
Irena1984 před 12 hodinami
Gratinovaná cuketa s brambory
VeruHat před 13 hodinami
Suroviny:
špenát baby,
vejce,
cukr krupice,
olej rostlinný,
citron bio,
šťáva citronová,
mouka hladká,
kypřící prášek do pečiva,
mascarpone,
cukr moučkový,
vanilka mletá,
smetana ke šlehání,
maliny,
olej,
mouka
Komentáře (16)