Plitvický štrúdl
Kynuté těsto je tentokrát zaděláno pomocí sušeného droždí a se zakysanou smetanou. Jemná chuť těsta se tak skvěle spojí s makovou a tvarohovou náplní, ve které najdete také brusinky. Tak vyzkoušejte tento na chuť bohatý štrúdl.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 29 020 kJ / 6 936 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 178,23 g |
Tuky | 283,77 g |
Vláknina | 77,50 g |
Cholesterol | 633 mg |
Sodík | 1,00 g |
Sůl | 2,44 g |
Sacharidy | 878,53 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravte náplně: mletý mák zalijte mlékem a vařte do zhoustnutí. Po odstavení vmíchejte oba druhy cukru a rozinky.
Krok 2: Zvlášť vymíchejte tvaroh s vejcem a cukrem. Dále přijdete nabobtnalé brusinky a na závěr zahustěte náplň krupicí.
Krok 3: Mouku promíchejte s droždím, práškem do pečiva, cukrem a solí, přidejte smetanu, vejce, olej a vlažným mlékem dle potřeby zadělejte vláčné těsto. Pod utěrkou či fólií ho nechte vykynout a poté z něj vypracujte na pomoučněném válu obdélníkový plát, který pomyslně rozdělíte na 4 pruhy (viz postup).
Krok 4: Do středních dvou naložte pomocí cukrářského sáčku makovou nádivku (vynechte mezi pruhy rozestup) a vše překlopte jedním volným bokem. Hranou dlaně zvýrazněte uprostřed prohlubeň (žlábek), vyplňte ji tvarohovou náplní a vše překryjte z druhé strany zbylým volným těstem.
Krok 5: Okraj plátu založte pod nohavici, celou přeložte na plech s papírem a povrch potřete olejem a pak vodou. Po dokynutí závin upečte při 180 °C dorůžova (cca 20-30 minut). Zchladlý poprašte moučkovým cukrem.
Zveřejněno 17. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Plitvický štrúdl
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pq7Q
Moje poznámka
Plitvický štrúdl
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pq7Q
Nejnovější recepty
Jahodové noky s čokoládou
Přidáno před 18 minutami
Žampiónová směs s mrkví a fazolemi
Přidáno před 4 hodinami
Meruňkový nákyp
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí plátek na rajčatech a oreganu
Přidáno před 6 hodinami
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno 19. 6. 2025 16:21
Pečená kuřecí stehna se žampionovo-játrovou omáčkou
Přidáno 19. 6. 2025 15:41
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Blesková polévka s vaječnou jíškou
veronikamaskova@email.cz před 49 minutami
Borůvkový koláč I.
RencaBarca před 1 hodinou
Povidlové šátečky bez kynutí
Hanina_ před 2 hodinami
Pekingská polévka
Hanina_ před 2 hodinami
Hrnková buchta s tvarohem
Jakubka před 2 hodinami
Bramborové knedlíčky do polévky
ldislav před 3 hodinami
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
Dagemar před 3 hodinami
Jablková bábovka - výborná a jednoduchá
vaclavagregrova před 3 hodinami
Výborné kynuté těsto na cokoli
Betes před 3 hodinami
Banánová bábovka s jogurtem
Milusedrabkova před 4 hodinami
Tématické fráze:
plitvický závin,
chorvatský štrůdl,
štrůdl s drozdim,
maková náplň do štrůdlu,
štrůdl z chorvatska,
štrúdl,
zajímavé recepty,
plitnicky štrůdl,
štrudl chorvatsko,
recept na chorvatsky štrůdl,
štrůdl ze sušeným droždím,
maková náplň s krupicí,
mlsarna recepty,
pravý štrůdl,
az recepty,
práce se sušeným droždím,
štrůdl se sušeným droždím,
plitvický makový závin,
jablečný závin krok za krokem,
měkký štrúdl
Suroviny:
mouka hladká,
droždí sušené,
prášek do pečiva,
cukr krupice,
sůl,
smetana zakysaná,
vejce,
olej,
mléko,
mák mletý,
mléko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
rozinky,
tvaroh měkký,
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
brusinky sušené,
krupice,
olej,
voda,
cukr moučkový
Komentáře (14)