Domácí kmínový chleba
Domácí chléb sypaný kmínem je voňavý, křupavý a nepřekonatelný. Nejlepší je kváskový, ale ten vyžaduje dostatek času na přípravu. Když chceme upéct časově nenáročný dobrý chléb z droždí, bude se nám hodit tento recept.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 612 kJ / 3 970 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,80 g |
Tuky | 45,42 g |
Vláknina | 40,86 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 24 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 747,18 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme ho zmladit.
Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
Krok 3: Pak těsto propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Na plech s pečicím papírem položíme bochánek a necháme přikrytý utěrkou opět kynout, asi 30 minut.
Krok 4: Předehřejeme troubu na 225 °C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypeme kmínem.
Krok 5: Dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200 °C a dopečeme asi 35 minut.
Zveřejněno 17. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí kmínový chleba
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yX66
Moje poznámka
Domácí kmínový chleba
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yX66
Nejnovější recepty
Panenka v kopru
Přidáno před 44 minutami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 9 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 23 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno 15. 6. 2025 17:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 38 minutami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 1 hodinou
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 1 hodinou
Lehký rýžový salát s ledovým salátem
jelima091 před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Skolnice1705 před 2 hodinami
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 3 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 5 hodinami
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 5 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 8 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 10 hodinami
Tématické fráze:
domácí chleba,
recept na domácí chleba,
chleba recept,
recept na chleba,
domácí chléb,
domácí chleba recept,
kmínový chléb,
domácí chleba recepty,
kmínový chleba,
domácí chléb recept,
nejlepší recept na domácí chleba,
nejlepší recept na domácí chléb,
domácí chléb recept z chlebové mouky,
nejlepsi domaci chleba,
jak upect domaci chleba,
recept na domácí chléb,
jak upect chleba,
nejlepší domácí chleb,
chléb domácí,
kminovy chleb recept
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
sůl,
kmín celý,
droždí,
olej,
cukr,
voda,
kmín celý
Komentáře (422)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Ale pokud potřebujete rychlou radu, tak ano, opravdu. Vánočka se peče jinak a také pak ve výsledku nevyžadujeme pevnou kůrku jako u chleba.
A vlastní postřeh - když pečeme chleba v naší maličké jílové peci, vkládáme ho dovnitř při 320 °C