Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou
Rebarbora a jahody mají svoji sezónu na sklonku jara, s přicházejícím létem. Obojí využijete při přípravě tohoto skvělého koláče. Díky kombinaci sladké chuti jahod a kyselkavé rebarbory je koláč příjemně osvěžující.
Suroviny pro 1 dávka
dortová forma o průměru 26 cm
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 577 kJ / 3 962 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 65,27 g |
Tuky | 185,19 g |
Vláknina | 20,00 g |
Cholesterol | 1,51 g |
Sodík | 485 mg |
Sůl | 1,32 g |
Sacharidy | 498,58 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 27. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o8NL
Moje poznámka
Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o8NL
Nejnovější recepty
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno před 1 hodinou
Cukeťák
Přidáno před 2 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno před 19 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tyrolské Gröstle
Fitulka před 8 minutami
Asijský pikantní zelný salát
jana 5051 před 23 minutami
Cuketová krémová polévka
Boxiska před 39 minutami
Jednoduché langoše
Fitulka před 48 minutami
Hermelínové kuřecí nudličky
Fitulka před 1 hodinou
Pohanka se smaženou cibulí a slaninou
Krajanekcestovatel před 1 hodinou
Hovězí v ústřicové omáčce
SCR_Ltm před 2 hodinami
Fazolový salát
Anna.Milkova před 2 hodinami
Svíčková na smetaně
Kahy0 před 2 hodinami
Pečená cuketa s česnekovo-koprovým dipem
magdalenka před 3 hodinami
Tématické fráze:
rebarborový koláč s jahodami,
koláč s rebarborou a jahodami,
jahodový koláč s rebarborou,
koláč s jahodami a rebarborou,
rebarboro jahodový koláč,
drobenkový koláč s rebarborou,
rebarborovojahodový koláč,
rebarborovy koláč,
drobenkový koláč s rebarborou a jahodami,
rebarborový koláč s drobenkou,
jahodovorebarborový koláč,
rebarborový koláč s drobenkou a jahodami,
rebarborovy kolac s jahodama,
koláč s rebarborou,
rebarborovo jahodový,
koláč s jahodami a drobenkou,
kolač z jahod a rebarbory,
koláče z jahod a rebarbory,
kolac s rebarborou a jahodama,
jahodový koláč
Suroviny:
rebarbora,
jahody,
cukr krupice,
máslo,
mouka polohrubá,
solamyl,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
vejce,
kypřící prášek do pečiva,
mouka hrubá,
cukr krupice,
máslo
Komentáře (14)
Recept ještě nebyl hodnocen 4,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Rebarbora s jahodami je skvělá kombinace, hned bych si nabídla
Anreo, moc Ti děkuju za informace, příští rok budeme chytřejší a opatrnější.
Připomnělo mi to, jak jsme jako malé děti hledali šťovík v trávě a krmily se jím, a potom ho nosily králíkům jako pochoutku a ty mrchy to nežraly. Pak nám to táta zakázal, že nám to naleptává žaludeční stěny a kdesi cosi...tak jsme dostaly strach a už to nejedly.
Ale na obranu receptu - koláč je to fakt dobrý, zkuste třeba s jiným ovocem...
Tak jsem našla tohle a vím, že mi to už říkalo spousta lidí, že se má trhat do konce června, tak se tím řídím.
Reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum), patřící do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae), byla používána již v tradiční čínské medicíně před bezmála pětitisíci lety. Její kořen obsahuje například projímavé antrachinony nebo protizánětlivé třísloviny. Listy jsou jedovaté (ale zjistili jsme, že hlemýžďům je to úplně fuk). A tak se dostáváme k tomu, co je mezi kořenem a listem - k řapíkům. Jejich barva je od zelené po červenou. Buňky rebarborových řapíků obsahují více než 90 % vody, a tak má tato zelenina velmi nízkou energetickou hodnotu. Z minerálních látek v nich nalezneme zejména draslík, vápník a železo.
Typickou kyselou chuť dávají rebarboře ovocné kyseliny - jablečná, citronová a šťavelová. Jejich obsah se v průběhu roku mění - na jaře je ve prospěch kyseliny jablečné a v červenci stoupá obsah kyseliny šťavelové. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové se rebarbora nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s tvorbou ledvinových kamenů, revmatismem a dnou.