Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.
Suroviny pro 12 kusů
12kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 289 kJ / 2 220 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 78,73 g |
Tuky | 37,01 g |
Vláknina | 18,20 g |
Cholesterol | 248 mg |
Sodík | 6,61 g |
Sůl | 16,42 g |
Sacharidy | 383,92 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 3. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VvQ1
Moje poznámka
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VvQ1
Nejnovější recepty
Americké cookies s borůvkami
Přidáno před 5 hodinami
Quiche inspirovaný Herbářem
Přidáno před 6 hodinami
Lehký bramborový salát s čerstvou zeleninou
Přidáno 20. 8. 2025 13:13:34
Nejlahodnější sušené švestky
Přidáno 20. 8. 2025 08:31:46
Buřtíkové plátečky s bramborem
Přidáno 20. 8. 2025 04:40:10
Kuřecí minutka se sázenými vejci
Přidáno 19. 8. 2025 22:56:11
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketové placičky s ovesnými vločkami
Globus před 19 minutami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
humlovatereza před 37 minutami
Sladkokyselá čínská kuřecí polévka
MarcelaPa před 1 hodinou
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
richkal před 1 hodinou
Čokoládové muffiny
Jedlik před 1 hodinou
Litý koláč z černých jeřabin
Audreya před 1 hodinou
Náplň do koláčů a buchet - úsporná maková
AndreaMachacova před 2 hodinami
Krůtí guláš
Lastovia před 2 hodinami
Kvasnicová polévka s vajíčkem
Kajkajak před 2 hodinami
Tématické fráze:
housky recept,
domácí housky babiččiny,
domácí housky,
babiččiny houstičky,
housky z domácí pekárny,
výborné křupavé kynuté houstičky,
housky,
recept na housky,
domácí housky recept,
domácí žemličky,
babiččiny recepty,
nejlepší recept na housky,
žemličky,
startovací houstičky,
nejlepší housky,
babiččiny rohlíky,
kynuté žemličky,
výborné housky,
rychlé housky,
recept housky
Suroviny:
mléko plnotučné,
žloutek,
cukr,
sůl,
tuk,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
bílek,
olej,
kmín celý,
sůl hrubá,
mák,
Komentáře (356)
Veronika: určitě ano. Ke lžíci kvásku (asi 30 g) přidej 150-200 g mouky z předepsaného množství z receptu a 150-200 ml tekutiny. I když je v receptu použito jen mléko, zadělala bych to vodou, pak ji od množství mléka v receptu odečti
Pak přidej zbytek surovin a zadělej těsto.
Dělala jsem je podle tohoto receptu už mockrát, v DP a jsou výborné
Jen doplním, že jsem dala lehce teplé mléko, mouku hladkou napůl s polohrubou a program na 1,5 hod. Těsto bylo nádherně vykynuté, krásně se s ním pracuje. Ihned jsem udělala housky, které jsem pak na plechu nechala ještě chvilku na kynout a poté cca 15 min. v troubě při 190°C i se vzduchem.
Přidávám bodík a palec
...neodolal jsem a trhal jsem je u oběda k vepřovému paprikáši
...opravdu prima, už jsem chtěl použít těsto na knedlíky, koukám sem a ono je to téměř to samé. Mimo jiné mám rád i "pořádné pletýnky" - viz přidané foto
Bibinka:
Vynikající recept, vždy když peču, tak ze 2 dávek.
Jinak tě vítám na Topkách a ať se ti tu líbí
Teď jsem zadělal znova s 50gr. rozpuštěným jihoč. máslem .
Tak jsem zvědav . Peču je poprvé. Právě teď mi přetekl kvásek v hrnku , pořád nic a než jsem si udělal kafe , byl nahoře .
Jinak v pek. zadělávám těsta na buchty, vánočky , knedlíky a samozřejmě peču chleba .
Jsem ráda, že žemličky chutnají
Bibinka:
Bibinka:
Bibinka:
Pokud je vás víc, než dvá, tak zaručeně udělej tu dvojitou dávku, většinou každý pekl znova.
Jinak tě tu vítám a ať se ti tu líbí
Ať se ti podařííííí
Bibinka:DNES POPRVÉ CHCI DĚLAT HOUSTIČKY.MÁM DOTAZ PEKÁRNU DÁM NA TĚSTO,
Zuzana Kuxová:
A nazývají si banketky.
Nepřidala jsem zatím bod,takže teď
To těsto není tekuté, je takové jako plastelína, nelepí se a dobře se s ním pracuje. Pokud ho máš tak tvrdý, že se s ním nedá pracovat, přidej mléko-doufám, že jsi zdvojila i ostatní suroviny, když děláš z 1 kg mouky
Jsem ráda, že žemličky chutnaly. Asi je máš malinko menší, protože já jich udělám nejvíce 12, někdy jen 10
m.lumicek:fotku máš pěknou, tak je vidět, že se zadařilo a to mě těší
Bibinka:
Dík za žemličky a jak vidím, už u vás zdomácněli a to je to nejlepší, co se s receptem může stát