Cukrářská vánočka (mazanec)
Stejně jako mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům, vánočka nesmí chybět na Vánoce. Obě těsta jsou velmi podobná, a proto můžete jeden recept využít na obě dobroty. Základem je poctivá dávka másla, díky které je konzistence krásně vláčná.
Suroviny pro 1 kus
množství na 1 větší vánočku nebo 2 mazance
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 125 kJ / 3 854 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 90,06 g |
| Tuky | 143,46 g |
| Vláknina | 26,90 g |
| Cholesterol | 980 mg |
| Sodík | 649 mg |
| Sůl | 1,53 g |
| Sacharidy | 537,22 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek.
Krok 2: V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přimícháme vanilku, koření, mouku, přilijeme kvásek a mléko. Vymícháme hladké těsto a pak do něj zapracujeme rozinky a nahrubo sekané mandle. Zaprášíme moukou a necháme kynout.
Krok 3: Po vykynutí těsta předehřejeme troubu na 160 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 4: Potom těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku. Přeneseme ji na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nahrubo sekanými mandlemi. Do horního copu vpíchneme 3 špejle, aby se vánočka při pečení nerozjela.
Krok 5: Pečeme při 160 °C přibližně 60 minut. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme špejlí.
Zveřejněno 4. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cukrářská vánočka (mazanec)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5XK
Moje poznámka
Cukrářská vánočka (mazanec)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5XK
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 14 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 21 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 22 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 23 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 23 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční bramborový salát se sojanézou
puppystaff1993 před 8 hodinami
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 9 hodinami
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 9 hodinami
Vánočka II
Sojkal před 9 hodinami
Citronové rohlíčky
Terka39 před 10 hodinami
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 11 hodinami
Uherská pěna
Daami před 12 hodinami
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 14 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 14 hodinami
Tématické fráze:
mazanec jako od babičky,
pečení vánočky,
domácí vánočka od babičky,
jak dlouho péct vánočku,
testo na vanocku,
pečení mazance,
vánočka podle babičky,
jak péct vánočku,
recepty kynutá vanočka,
pečení vánoček,
kynutá vánočka,
vanočka pečeni,
pečení vánočky v horkovzdušné troubě,
jak dlouho pect mazanec,
chyby při pečení vánočky,
pečení vánočky ve formě,
výborná domácí vánočka,
proč vánočka po upečení klesne,
vánočka mojí babičky,
vánočka mojí babičky
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
droždí,
máslo,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
žloutek,
rozinky,
mandle,
kůra citronová,
ořech muškátový,
anýz,
sůl,
vejce,
mandle plátkové
Komentáře (75)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
mohu Vás poprosit o radu - píšete, že nejdřív nalejete kvásek a pak zasypáváte moukou, já v jiném receptu mám napsáno, že nejdřív mouka a pak zalívat mlékem, budu ráda za Váš postřeh.
Děkuji moc
Já vím Bohumile, já vím, že to tak děláte
Zní to logicky
Předem děkuji za odpověď.
LŠ
P.S nebo i sem na stránky děkuji
Přeji hodně úspěchu a hezký den.
Zdravím Zuzanko, určitě to není špatně. Víte, receptů na vánočku (i jakékoli jiné pečivo) je tolik, kolik je kuchařinek nebo alespoň tolik, kolik je rodinných kuchařských historií. Sádlo se v naší rodině používá často i při pečení sladkostí (například vánoční škvarkové cukroví je vynikající). Sádlo je lehčí než máslo, těsto snadněji kyne, ale samotné v kynutém těstu tolik nevoní. Když však dáte půl na půl s máslem, vůni doženete.
Kynuté pečivo z hladké mouky je vláčnější, ale rychleji tvrdne. Ve vašem případě si však myslím, že ztvrdnout nestihne
Přeji hezký den.
snažím se upéct mazanec dle tohoto receptu a hrůza!
Těsto bylo řídké, roztíká se na plechu a nedrží tvar.
Při pečení se těsto rozjelo do všech světových stran a tak jsem zvědavá jaký bude po upečení....snad bude chutný, když jsou s ním takové potíže.
Pro příště vím, že tento recept již nikdy!
Zdravím, ještě žiju
Přeji hezké svátky a mnoho štěstí v Novém roce.
Babička Květuška