Kovbojské fazole
Kovbojské fazole jsou klasický a velice oblíbený recept. A pokud použijete fazole sterilované, je i mnohem rychleji připravený. Pomohou vám nasytit rodinu poměrně levně a za doprovodu zeleninové přílohy také zdravě.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 837 kJ / 200 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,07 g |
Tuky | 1,10 g |
Vláknina | 11,39 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 31 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 38,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Fazole, které jsme nechali minimálně 12 hodin namočené ve vodě, uvaříme.
Krok 2: Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme česnek nakrájený na jemné plátky.
Krok 3: K cibuli přihodíme na kousky nakrájenou klobásu a koření a znovu opečeme.
Krok 4: K cibulovému základu přidáme vařené fazole i s konzervou rajčat, které v plechovce trochu rozsekáme nožem.
Krok 5: Zahustíme trochou jíšky a provaříme. Na talíři posypeme nakrájenou jarní cibulkou.
Krok 6: Podáváme s chlebem nebo knedlíkem, vhodnou přílohou je i pita chléb nebo tortilla.
Zveřejněno 4. 9. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kovbojské fazole
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OyrE
Moje poznámka
Kovbojské fazole
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OyrE
Nejnovější recepty
Vepřenky podle ČSN
Přidáno před 20 minutami
Losos s liškami ve smetanové omáčce
Přidáno před 15 hodinami
Polévka z čerstvého zelí s houbami a bramborem
Přidáno před 17 hodinami
Tvarohové nanuky
Přidáno před 23 hodinami
Uherská pěna podle ČSN
Přidáno 1. 8. 2025 07:00:02
Karbanátky s cuketou jako obláčky
Přidáno 31. 7. 2025 13:11:14
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kynuté povidlové koláče s drobenkou
Eva80 před 10 hodinami
Rychlá meruňková buchta
Denade před 10 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
Kocinka před 12 hodinami
Pečená švestková povidla
Sbotka před 13 hodinami
Jahodová zmrzlina
Sefiragold před 14 hodinami
Cuketový perník
Dodo86 před 14 hodinami
Cuketová buchta s tvarohem
jitulinek.s1 před 15 hodinami
Buchta s chutí koláče
knihomolka před 15 hodinami
Cuketový perník
sarkasj@seznam.cz před 16 hodinami
Tématické fráze:
fazole recepty,
fazole recept,
kovbojské fazole s klobásou,
fazole,
recept na fazole,
recepty na fazole,
fazole na cibulce,
recepty z fazolí,
recept fazole,
fazole z konzervy s klobásou,
kovbojský guláš,
fazole z konzervy recept,
recepty fazole,
barevné fazole recepty,
fazole s klobasou,
fazole s chlebem,
fazole z konzervy,
fazole z konzervy recepty,
bretanské fazole s klobásou,
koubojské fazole
Suroviny:
klobása papriková,
fazole červené,
cibule,
česnek,
rajče loupané,
sůl,
pepř mletý,
paprika sušená sladká,
chilli,
jíška,
olej olivový,
cibulka jarní
Komentáře (51)
Pojďme se kouknout, z čeho vznikl název kovbojské fazole.
Jak název napovídá, jedná se o stravu kovbojů. Stravu, která šla rychle připravit a byla sytá. V časech kolonizace Ameriky byla fazole hlavní zeleninou, která uměla zasytit, byla plná proteinů, betaglukánů a vlákniny. Každý novousedlík i cowboy večer zalil fazole vodou, ráno je pak měl již nabobtnané. Kovbojské fazole (někdy je název K. snídaně) se dělají způsobem:
Do panvice se dá smažit špek a otáčí se. Když vytopí sádlo, dají se do nej udělat volský oči. Ty se pak vyjmout, přidají se fazole, chvíli se pečou, pak se panvice přikreje a fazole se dusí. Když lezou slupky dolů, fazole jsou hotovy. Vrátí se volský oči, prohřejou se a je vystaráno.
Moderní kovbojské fazole se dělají z konzervovaných, takže není třeba je dusit, jenom ohřát. Jinak je postup stejný. Dochucují se jenom solí!
Žádná klobása, česnek, cibule, mleté černé koření, mletá paprika, chilli, cibulka na posypání. Jestli tam tohle všechno přidáte, pak to již nejsou kovbojské fazole. Kovbojové neměli cibuli, česnek, koření bylo tak drahé že si jej nedovolil ani statkář, ne ještě kovboj. Chilli se do fazolí začalo přidávat až o hodně později - až když se vlna osidlovatelů postupně dostala až ke španělskému Mexiku. Tam se ale změnil celkový charakter kovbojských fazolí, když jim Mexičani ukázali, že udělané fazole se špekem i vejci jsou lepší v tortille...takže taky "něco" jenom ne kovbojské fazole.
🫘 Fazole jako jediná zelenina?
Ne tak rychle. Fazole byly běžné, ale kovbojové a kuchaři v chuckwagonech měli k dispozici i sušenou cibuli, česnek, sušené chilli, kukuřici a brambory. A mimochodem, i konzervy byly v 19. století běžné – používaly se už v americké občanské válce.
🍳 Volská oka na prérii?
To si snad pleteš s all-inclusive snídaní v Texasu. Kovbojové měli jednu pánvičku a málo vajec, která se spíš rozšlehala do scramblů, když už vůbec byla. Žádné smažení, vyndávání a vracení. To by real cowboy spíš umřel hlady, než tohle všechno provedl bez indukce.
🌶️ Chilli až s příchodem k Mexiku?
Omyl. Chilli bylo v Americe dávno před kovboji. Už od indiánů a Mexičanů – a právě vaqueros (mexičtí kovbojové) byli první, kdo vařil fazole s chilli a kořením. Takže ne že to „pokazili“, ale oni to vlastně vymysleli.
🧂 "Dochucení jen solí"?
Kovbojové měli ve výbavě i pepř, česnek, sušené byliny, někdy cukr nebo melasu. A když už jeli kolem města, doplnili i další suroviny. Chuckwagon kuchaři nebyli blázni – uměli to dobře okořenit.
🌮 Mexičani „to zkazili“ tortillou?
Pravý opak. Tortilla byla dřív než kovboj. Mexická kuchyně stála u zrodu texaské i kovbojské stravy – žádný downgrade, ale upgrade.
....
Kovbojské fazole nebyly žádná strnulá definice s vajíčkem a špekem. Byla to praktická jídla podle toho, co bylo po ruce – často i s česnekem, chilli, cibulí nebo dokonce trochou cukru. A pokud do nich dneska přidáš trochu klobásy, kovboj se ti z nebe rozhodně nebude smát. Spíš si řekne, že si měl štěstí, že máš lednici 😀
a k tomu knedlíku, co takhle přečíst si Poznámku?
Autorka si nehraje na kovboje, takže špek převážet nemusí