Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem
V cukrárně mají dobré věnečky, nicméně ty domácí jsou nesrovnatelně chuťově lepší. Vyzkoušejte tento žloutkový krém, který je hustý, nedělá hrudky a nadbytek můžeme dát zamrazit. Můžeme jej použít i jako základ dalších krémů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 373 kJ / 3 435 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 102,82 g |
| Tuky | 176,99 g |
| Vláknina | 6,03 g |
| Cholesterol | 2,89 g |
| Sodík | 1,18 g |
| Sůl | 3,06 g |
| Sacharidy | 354,77 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu se solí a máslem uvedeme do varu. Vsypeme najednou všechnu mouku, promícháme a propaříme, až je z těsta koule a na dně hrnce se tvoří bílý povlak. Pak odstavíme a do zchladlého po jednom zašleháme vejce.
Krok 2: Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe. Lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky.
Krok 3: Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky. Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách snížíme na 170 °C a dopečeme ještě 10-15 minut. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché.
Krok 4: Krém:
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá - prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout. Krok 5: Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku. Krok 6: Vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Je důležité, aby se krém opravdu dobře provařil a neřídl. Musí být hustý jako kaše - viz obr.2. Krok 7: Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout. Teprve pak plníme věnečky. Krok 8: Zchladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme nebo polijeme některou z cukrových polev-rumovou, citronovou, fondánem apod.
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá - prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout. Krok 5: Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku. Krok 6: Vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Je důležité, aby se krém opravdu dobře provařil a neřídl. Musí být hustý jako kaše - viz obr.2. Krok 7: Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout. Teprve pak plníme věnečky. Krok 8: Zchladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme nebo polijeme některou z cukrových polev-rumovou, citronovou, fondánem apod.
Zveřejněno 13. 9. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xr5q
Moje poznámka
Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xr5q
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno před 9 hodinami
Ragú z kachních žaludků se slaninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční košíčky
Přidáno před 10 hodinami
Ihned vláčné kokosky
Přidáno před 12 hodinami
Domácí čokoláda
Přidáno před 13 hodinami
Křehké krajkové rohlíčky podle Kamily Nývltové
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Karlovarský knedlík
HavranPB před 1 hodinou
Vepřové kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce
BinaSa před 1 hodinou
Pečená rolka ze slaniny, sýra a mletého masa
PavlaJ před 3 hodinami
Smažený sýr bez smažení
Tonja před 4 hodinami
Pudinkový likér
Merylas před 4 hodinami
Mandlové rohlíčky (výborné)
shabby před 4 hodinami
Segedínský guláš
LucieDos před 5 hodinami
Houbový guláš s klobásou
Sahula před 6 hodinami
Naložená vepřová kotleta
simonadoly před 6 hodinami
Barevná kuřecí čína
lenka.s.r před 7 hodinami
Tématické fráze:
věnečky se žloutkovým krémem,
žloutkové věnečky na plech jako řezy,
krém do žloutkových věnečků,
jak zahustit řídký krém,
žloutkově venecky,
zloutkovy krém do věnečku,
rozdíl mezi kukuřičným a bramborovým škrobem,
žloutkový krém s máslem,
žloutkový krém,
krém ze žloutků,
žloutkove věnečky recept,
řidky krém,
žloutkové věnečky top recepty,
pravý žloutkový krém,
jak na řidky krem,
větrníky jako z cukrárny recept,
vanilkovy krem do venecku,
zloutkovy krem se slehackou,
vanilkovy žloutkový krem,
žloutkový krémem
Suroviny:
voda,
sůl,
máslo,
mouka polohrubá,
vejce,
tuk,
mouka hrubá,
žloutek,
mléko,
smetana,
cukr krupice,
škrob kukuřičný,
lusk vanilkový
Komentáře (17)
Příště se určitě povede
Amyláza se podle wikipedie inaktivuje při 75-80°C, takže dostatečné prohřátí na minimálně 85°C by mělo stačit.
Děkuji všem, kterým se recept líbí
radiator: Zkus, není příliš složitý a je moc dobrý