Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žloutkové věnečky s italským žloutkovým krémem

V cukrárně mají dobré věnečky, nicméně ty domácí jsou nesrovnatelně chuťově lepší. Vyzkoušejte tento žloutkový krém, který je hustý, nedělá hrudky a nadbytek můžeme dát zamrazit. Můžeme jej použít i jako základ dalších krémů.

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 35 min

85 min (50 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 373 kJ /
3 435 kcal
Bílkoviny102,82 g
Tuky176,99 g
Vláknina6,03 g
Cholesterol 2,89 g
Sodík 1,18 g
Sůl3,06 g
Sacharidy354,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu se solí a máslem uvedeme do varu. Vsypeme najednou všechnu mouku, promícháme a propaříme, až je z těsta koule a na dně hrnce se tvoří bílý povlak. Pak odstavíme a do zchladlého po jednom zašleháme vejce. Krok 2: Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe. Lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky. Krok 3: Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky. Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách snížíme na 170 °C a dopečeme ještě 10-15 minut. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché. Krok 4: Krém:
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá - prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout. Krok 5: Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku. Krok 6: Vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Je důležité, aby se krém opravdu dobře provařil a neřídl. Musí být hustý jako kaše - viz obr.2. Krok 7: Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout. Teprve pak plníme věnečky. Krok 8: Zchladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme nebo polijeme některou z cukrových polev-rumovou, citronovou, fondánem apod.

TIP: Časté chyby u věnečků z odpalovaného těsta

Zveřejněno 13. 9. 2016

Poznámka autorky zizala

Tento krém je opravdu hustý, nedělá hrudky a lze jej i zmrazit, což u krémů s bramborovým škrobem nelze, protože po rozmražení zřídnou. Používá se samotný nebo jako základ dalších krémů - lze jej s úspěchem nastavit vyšlehaným změklým máslem, ušlehanou šlehačkou a podobně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xr5q

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xr5q

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

V pátek jsem dělala tento krém a vůbec se mi nepovedl. Vše jsem dělala podle receptu,v pátek po vyšlehání byl hustý ale druhý den byl řídký.Na zahuštění jsem dala rýžovou mouku.Musela jsem koupit tvaroh a zašlehat ten krém do něj,jinak by mi to vyteklo.Chutˇově moc dobrý,jen nevím kde se stala chyba?;-(

daniel1610: Já jsem zatím dělala tento krém pouze s kukuřičným škrobem, rýžová mouka byla zmíněna u receptu na italských stránkách. Jediné, co mě napadá, zda byl krém dobře provařený. Žloutky obsahují enzym amylázu, který při špatném provaření "sežere" škrob a krém zřídne. Zdůrazním to provaření v receptu, dík ;-)
Příště se určitě povede :-K

daniel1610: Přidala jsem obrázek hotového krému - je hustý jako kaše.

Amyláza se podle wikipedie inaktivuje při 75-80°C, takže dostatečné prohřátí na minimálně 85°C by mělo stačit.

:yes: .... krém vypadá zajímavě zkusím... věnečky také .....:-)

Můžete mi prosím napsat kde koupím rýžovou mouku?Děkuji.:-)

daniel1610: Dovolím si za Jarku... Rýžovou mouku v jakékoliv prodejně zdravé výživy, maizenu kdekoliv (v regálu u škrobů)

hosta: Děkuji za záskok :-K

Děkuji všem, kterým se recept líbí :-K

Věnečky jsou výstavní :yes::yes:, ale ten krém je hodně zajímavý:-O

Tak tvoje věnečky bych si teď ke kávě zrovinka dala;-):yes::-K A ten krém musím někdy vyzkoušet.

Vypadají krásně <3:yes:

mysulka: radiator: Děkuji, jsem ráda, že se vám líbí :-K:-K
radiator: Zkus, není příliš složitý a je moc dobrý ;-)

Teda - :yes:, ty jsou výstavní a moc zajímavý krém. Tak nevím, jestli nezajedu do servisu:-D

hosta: :-D Klidně se ozvi, ale musíš v předstihu. A dík za pochvalu :-K

Tématické fráze:
věnečky se žloutkovým krémem, žloutkové věnečky na plech jako řezy, krém do žloutkových věnečků, jak zahustit řídký krém, žloutkově venecky, zloutkovy krém do věnečku, rozdíl mezi kukuřičným a bramborovým škrobem, žloutkový krém s máslem, žloutkový krém, krém ze žloutků, žloutkove věnečky recept, řidky krém, žloutkové věnečky top recepty, pravý žloutkový krém, jak na řidky krem, větrníky jako z cukrárny recept, vanilkovy krem do venecku, zloutkovy krem se slehackou, vanilkovy žloutkový krem, žloutkový krémem

Suroviny:
voda, sůl, máslo, mouka polohrubá, vejce, tuk, mouka hrubá, žloutek, mléko, smetana, cukr krupice, škrob kukuřičný, lusk vanilkový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu