Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbový nákyp s medvědím česnekem

Houbový nákyp s medvědím česnekem je syté jídlo z pečiva, hub a vajec. Orestované houby smícháme s namočeným pečivem, slaninou a sýrem, přidáme našlehaná vejce a vše upečeme dozlatova v troubě.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 476 kJ /
2 982 kcal
Bílkoviny113,95 g
Tuky262,43 g
Vláknina16,70 g
Cholesterol 1,87 g
Sodík 5,81 g
Sůl14,26 g
Sacharidy33,86 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Krok 2: V pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla (nebo sádla) a cibuli na něm osmažíme dozlatova. Přidáme kmín, houby, osolíme a za občasného míchání dusíme, dokud se neodpaří tekutina. Krok 3: Pečivo nakrájíme na menší kostičky a dáme do velké mísy. Krok 4: Mléko mírně zahřejeme (nesmí být horké) a rozpustíme v něm v něm zbývající 1 lžíci másla (nebo sádla). Směsí zalijeme pečivo tak, aby bylo vlhké, ale ne rozmočené. Krok 5: Slaninu a sýr nakrájíme na kostičky. Medvědí česnek opláchneme a nasekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Krok 6: K pečivu přidáme houbovou směs, slaninu, sýr, medvědí česnek a česnek. Osolíme, opepříme a přidáme promnutou majoránku. Krok 7: Vejce rozklepneme do mísy a vyšleháme do světlé pěny. Vmícháme je do připravené směsi a vše důkladně promícháme. Krok 8: Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáč vymažeme tukem a směs do něj rovnoměrně rozprostřeme. Pekáč zakryjeme a vložíme do trouby. Pečeme přibližně 30 minut. Krok 9: Poté odkryjeme a dopékáme ještě asi 15 minut, aby povrch zezlátnul a vytvořila se kůrka.

TIP: 5 tipů na další slané nákypy

Zveřejněno 16. 4. 2020

Poznámka autorky yanull

Je potřeba odhadnout množství mléka, protože našlehaná vejce nákyp ještě zvlhčí, tak aby z toho nebyla rozbředlá hmota.

Tento způsob se mi osvědčil, nemusím dělat samostatně z bílků sníh a vejce vše pěkně nakypří. Kypřicí prášek netřeba a nepřidávám ani dětskou krupici. Lze použít i sušené houby, ale ty je třeba předem namočit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gmZk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gmZk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
pečivo, houby čerstvé, cibule, česnek, česnek mědvědí, mléko, slanina uzená, sýr tvrdý, máslo, vejce, kmín mletý, majoránka, sůl, pepř mletý, tuk

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]