Houbový nákyp s medvědím česnekem

Suroviny

1-2 dny staré pečivo
/veka na chlebíčky, rohlíky, franc. bagety, zkrátka co je na skladě :-)/
mražené nebo v sezóně čerstvé houby
1 větší cibule
čerstvý nebo sušený česnek dle chuti
svazek medvědího česneku
kmín, majoránka
sůl, mletý pepř
mléko
20 dkg uzené slaniny
20 dkg tvrdého sýru, zde gouda
máslo nebo sádlo
6 vajec

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve necháme povolit houby, měla jsem mražené. Ty pak krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat.
    Na tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme kmín, vložíme houby, osolíme,mírně podlijeme a dusíme je do odpaření tekutiny.

  2. Nakrájíme veškeré pečivo na kostičky. Ohřejeme mléko, ale nesmí být horké, rozpustíme v něm máslo nebo sádlo, cca 2 vrchovaté lžíce. Tímto zalijeme nakrájené pečivo, ale jen tolik, aby bylo vlhké, nepřelijte ho.

  3. Do mísy od robotu vyklepneme všechna vejce a na nejvyšší stupeň je šleháme do té doby, až budou vypadat jako na piškotovou roládu.

  4. Zatímco šleháme vejce, nakrájíme slaninu a sýr na kostičky, drobně pokrájíme medvědí česnek. Toto vše promícháme s houbami a zapracujeme do pečiva. Osolíme, opepříme, přidáme česnek a promnutou majoránku.

  5. Na úplný závěr do toho vlijeme našlehaná vejce, promícháme a vložíme do pekáče, vyloženém pečícím papírem a potřené sádlem. Upečeme v troubě na 180 stupňů, nejprve zakryté, pak dopečeme bez zakrytí na křupavou kůrčičku.

Poznámka od kuchařky

Od Velikonoc mi zbylo pečivo a tímto jsem ho zpracovala. Do nákypu jsem dala sádlo z husí pečínky a jím také vymastila plech. Bylo to moc dobré.

Je potřeba odhadnout množství mléka, protože našlehaná vejce nákyp ještě zvlhčí, tak aby z toho nebyla rozbředlá hmota.

Tento způsob se mi osvědčil, nemusím dělat samostatně z bílků sníh a vejce vše pěkně nakypří.

Kypřící prášek netřeba a nepřidávám ani dětskou krupici. Lze použít i sušené houby, ale ty je třeba předem namočit.

Komentáře k receptu Houbový nákyp s medvědím česnekem

K receptu nejsou žádné komentáře.