Matjesy z cukety podle Járy
Máte chuť na něco svěžího, pikantního a přitom lehkého? Vyzkoušejte tuto originální zeleninovou variaci na klasické rybí marinády. Skvěle se hodí k pečivu jako večeře, pohoštění pro hosty nebo jako netradiční příloha k masu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 919 kJ / 459 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 17,16 g |
Tuky | 4,29 g |
Vláknina | 42,36 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 48 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 76,34 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cuketu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na jemné půlměsíčky.
Krok 2: Cuketu řádně promícháme se solí a necháme 24 hodin v lednici.
Krok 3: Druhý den cuketu slijeme přes síto a necháme odkapat. Opakujeme to i další den se solí dalších 24 hodin. Scedíme a necháme odkapat.
Krok 4: Olej zahřejeme na 60 °C a přidáme veškeré koření (nové koření, pepř celý, hřebíček, bobkový list, jalovec a hořčičné semínko). Zahříváme 5 minut.
Krok 5: Přidáme cibuli a papriku (ne když je sterilovaná). Zahříváme dalších 5 minut. Dobře to v oleji promícháme a necháme vychladnout.
Krok 6: Do připravené cukety přidáme tento olejíček s kořením, dle potřeby dosolíme, přidáme mletý pepř, sardelku podle vaší chuti, já ji dávám celou. Vše opravdu řádně promícháme, necháme odstát v chladu aspoň 6 hodin.
Krok 7: Plníme do skleniček, na vrch přidáme na ozdobu 2-3 kuličky nového koření a třeba 1 bobkový list. Zavíčkujeme a necháme v chladu aspoň týden.
Krok 8: Příloha čerstvé pečivo či chléb a samozřejmě pivko.
Zveřejněno 31. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Matjesy z cukety podle Járy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Bw3
Moje poznámka
Matjesy z cukety podle Járy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Bw3
Nejnovější recepty
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 9 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 15 hodinami
Tvarohový koláč s hruškami
Přidáno před 16 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 16 hodinami
Jelení svíčková s omáčkou z lišek
Přidáno před 18 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chuťovky z listového těsta
marekdd před 36 minutami
Vepřová plec na hořčici
Wenamo před 6 hodinami
Vepřové karé na cibuli
misula29 před 10 hodinami
Palačinky - klasické
Lukrejka před 10 hodinami
Vepřovo-špenátová roláda na česneku
PavlaJ před 10 hodinami
Hrníčková bábovka od babičky
Lukrejka před 13 hodinami
Závin tažený jablečný
Majkaa před 14 hodinami
Hlíva ústřičná jako "minutka"
KrisZaezemi před 15 hodinami
Domácí kmínový chleba
KristulaT před 15 hodinami
Babiččiny blbouny
KristulaT před 15 hodinami
Tématické fráze:
matesy z cukety- ten nejlepší recept,
jak uchovat cuketu,
matesy z cukety,
cuketové matjesy,
matjesy z cukety,
cuketové matesy,
matesy podle jary,
jak uchovat cukety,
matesy z cejna,
matesy z cejnů,
matesy dle jary,
matjesy z cejna,
pasta z cukety,
cuketové matjesy sterilované,
matesy s cuketya paprikou,
nejlepší cuketové matjesy,
recept na matesy,
matjesy,
cuketové matjesy recept,
matjesy s cibulí z cukety
Suroviny:
cuketa,
cibule,
paprika čerstvá červená,
olej slunečnicový,
pasta sardelová,
koření nové koření,
pepř celý,
koření hřebíček,
bobkový list,
jalovec,
semínka hořčičná,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (13)
Teď už matjesy jen leží a leží a my se nemůžem dočkat, až si dostatečně odpočinou!!!
Přidal jsem do podobných rcp bez té sardele.
Tento by mohl být chutnější
...a proč Jára nekrájí cuketu na "matesy" podélně, he?