Vánočka moje oblíbená
Vánoce se rychle blíží, a tak je správný čas oprášit recept na vánočku. Každá rodina má ten svůj dokonalý, léty osvědčený. Pokud ho teprve hledáte, doporučujeme vyzkoušet náš recept. S těstem se dobře pracuje, jen si nezamotat ruce.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 574 kJ / 4 200 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 102,92 g |
| Tuky | 97,15 g |
| Vláknina | 30,64 g |
| Cholesterol | 441 mg |
| Sodík | 888 mg |
| Sůl | 2,77 g |
| Sacharidy | 713,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme kvásek. Z odměřeného množství mléka odlijeme 100 ml, ohřejeme (musí být vlažné, ne horké), přidáme do něj 1 lžíci mouky a rozdrobíme čerstvé droždí. Kvásek necháme v teple vzejít (cca 15 minut).
Krok 2: Mouku prosátou s práškem do pečiva smícháme se zbylými surovinami na těsto. Nakonec přidáme kvásek. Vypracujeme tužší těsto. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 3: Těsto necháme řádně vykynout (nejméně 2 hodiny) a následně ho rozdělíme na dvě poloviny.
Krok 4: Z jedné půlky uděláme 3 dílky a z druhé poloviny 5 dílků.
Krok 5: Nejprve upleteme copánek ze tří větších dílků. Dáme ho na plech a prostředek potřeme bílkem.
Krok 6: Ze tří menších dílků upleteme copánek a položíme ho na první cop. Ze zbylých dvou dílků uděláme stočením poslední copánek, který položíme zcela nahoru. Konce tohoto copánku pak podložíme pod vánočku.
Krok 7: Necháme ještě 1-2 hodiny kynout, pak potřeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Včas zapneme nahřívat troubu na 220 °C.
Krok 8: Vánočku dáme do trouby a pečeme 10 minut. Pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě 25 minut.
Krok 9: Dopékáme na 100 °C asi 30 minut. Takhle se vánočka krásně upeče.
Zveřejněno 27. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka moje oblíbená
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J7Go
Moje poznámka
Vánočka moje oblíbená
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J7Go
Nejnovější recepty
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 3 hodinami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 4 hodinami
Domácí veka
Přidáno před 17 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 18 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Slepice na paprice
vladhn před 6 minutami
Medovníkové koule
milhausz1984 před 14 minutami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
milhausz1984 před 15 minutami
Kynuté knedlíky z domácí pekárny (i pro začátečníky)
Rebeca před 22 minutami
Lázeňské rohlíky
kunananuk před 27 minutami
Knedlík z domácí pekárny
Rebeca před 28 minutami
Chutné vafle
GitaV před 1 hodinou
Sedlácké fondue
vitula1 před 5 hodinami
Jemné domácí houskové knedlíky
Pecenesele před 17 hodinami
Rychlé nočky z kefíru
Praevka před 17 hodinami
Tématické fráze:
vánočka recept,
jak uplést vánočku,
vánočka,
vánočka top recepty,
jak se dělá vánočka,
křehká vanocka,
recept na vánočku,
vanocka top recept,
vánočka jako kupovaná,
top recepty vánočka,
moje oblibena vanocka,
vánočka recepty,
recepty na vánočky,
recept vanocka,
vánočka hera,
vanocka bez hrozinek,
potření vánočky,
vánočka top,
vánočka top,
kupovaná vánočka
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
tuk hera,
droždí čerstvé,
žloutek,
cukr vanilkový,
kypřící prášek do pečiva,
sůl,
citron,
rozinky,
mléko,
bílek,
vejce,
lupínky mandlové
Komentáře (28)