Velikonoční mazanec staročeský
Tradiční velikonoční pečivo - mazanec se pekl už na Bílou sobotu, aby byl nachystán na nedělní snídani. Ještě před ní ale hospodyňky šly s mazancem do kostela pro svaté pomazání - odtud vzniklo označení mazanec.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 866 kJ / 5 943 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 147,28 g |
Tuky | 240,29 g |
Vláknina | 41,86 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 4,35 g |
Sůl | 10,74 g |
Sacharidy | 776,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, poloviny vlažného mléka a 4 lžic hladké mouky z receptury umícháme kvásek, který necháme v teple asi 15 minut vzejít. Mezitím rozpustíme pozvolna máslo a necháme vychladnout.
Krok 2: K vzešlému kvásku přidáme zbytek hladké mouky, polohrubou mouku, rozpuštěné a vychladlé máslo, cukr, vanilkový cukr, žloutky a celé vejce, rozinky, zbytek mléka, sůl a koření. Těsto vypracujeme ručně nebo pomocí robotu a necháme kynout 2 hodiny.
Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a stočíme bochánky. Přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Přikryjeme pečicím papírem a alobalem, aby se nepřichytl alobal na mazance.
Krok 4: Pečeme přikryté alobalem asi 35 minut, pak alobal a pečicí papír sundáme a necháme dopéct dalších 10 minut.
Zveřejněno 11. 4. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční mazanec staročeský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/y6g7
Moje poznámka
Velikonoční mazanec staročeský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/y6g7
Nejnovější recepty
Hrušková marmeláda
Přidáno před 2 hodinami
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Líné koláče
Přidáno před 14 hodinami
Tvarohový koláč s ovocem podle Kristíny Nemčkové
Přidáno 17. 8. 2025 17:11:35
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno 17. 8. 2025 15:31:28
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno 17. 8. 2025 15:22:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Broskvové čatní
RadkaR před 1 hodinou
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
demska26 před 1 hodinou
Mleté vepřové maso na Kunovjance
Zdena.t před 2 hodinami
Falešný španělský ptáček
Kattyy před 3 hodinami
Jogurtová zmrzlina 2
vaclavagregrova před 3 hodinami
Domácí kečup
MarketaBod před 3 hodinami
Fazolová kyselá polévka
TondaJ před 4 hodinami
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
lucie.jechova před 6 hodinami
Jablková pomazánka
Merylas před 6 hodinami
Tématické fráze:
velikonocni mazanec,
velikonoční mazanec top recepty,
recept na velikonoční mazanec,
jak dlouho péct mazanec,
recept velikonoční mazanec,
velikonoční mazanec recept,
staré recepty na velikonoce,
mazanec,
velikonoční mazanec z hladké mouky,
velikonocni mazance,
velikonoční mazanec videorecept,
aby mazanec neprasknul,
jak dlouho kyne mazanec,
pečení velikonocniho mazance,
jak pect mazanec,
mazanec velikonocni recept,
velikonočni mazanec recepty,
velikonoční staročeské recepty,
mazanec videorecept,
jak dlouho péct velikonoční mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
žloutek,
vejce,
droždí,
rozinky,
mléko,
sůl,
ořech muškátový,
anýz,
vejce,
mandle
Komentáře (16)
Takže se tě, Ivčo také zeptám - doba kynutí 3 hodiny a pak, jak zformuješ mazance, je už kynout nenecháváš? A zakrýváš je alobalem od začátku pečení? Alobal se nepřichytí? Já ho tak nikdy nepoužila, nemusela jsem, ale vím, že se radí zakrýt mazance (vánočku) alobalem až před dopečením, pokud tedy začne rychle hnědnout.
Toto všechno by bylo dobré do receptu dopsat, rozvést to (místa je tu dost