Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kotleta Excelsior

Šťavnatá vepřová kotleta pečená na plátcích jablek a podávaná s brusinkami spojuje sladké i slané chutě do jednoho celku. Nevšední voňavý pokrm, který se skvěle hodí pro slavnostní oběd.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kucerova45 kucerova45

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 50 min

75 min (25 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Kotlety u kosti, lehce naklepeme, několikrát nařízneme tučný okraj a maso osolíme. V širším hrnci rozehřejeme sádlo a plátky masa na něm zprudka opečeme z obou stran. Poté kotlety vyjmeme a udržujeme v teple. Krok 2: Ve výpeku osmahneme najemno nakrájenou cibuli, a když začne zlátnout, přidáme na drobné kostičky nakrájená jablka bez slupek a jádřinců. Vše krátce osmahneme a následně zalijeme trochou moštu nebo vína. Krok 3: Do tohoto základu přidáme kousek másla a vložíme do něj opečené kotlety. Ty by měly být z poloviny ponořené v jablečné směsi. Krok 4: Hrnec přikryjeme poklicí nebo alobalem a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 110 °C asi 20 minut. Následně zvýšíme teplotu na 180 °C a již odkryté maso krátce dopečeme, aby se nevysušilo. Krok 5: Při podávání položíme na každou kotletu kopeček kysané smetany smíchané se strouhaným křenem a na to lžičku kompotovaných brusinek. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Zveřejněno 2. 11. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kotleta Excelsior

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jOJl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kotleta Excelsior

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jOJl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Jakékoliv maso i játra s jablky mi moc chutnají:-p:yes:+

Všem moc děkuji za kladné hodnocení. U nás tento recept moc všem chutnal i hostům. Můžu ho doporučit, ten kdo má rád kombinace masa a ovoce, tak si určitě pochutná.;-):-p:-K

Vypadá to báječně:yes:+13

:-*:yes:vyzerá to krásne šťavnaté.Mám rada kombináciu mäsa a jabĺk,toto určite vyskúšam;-)+12

Krásný recept:-p:yes::yes:

:-K:-K;-):yes: krásný rcp.

tedy ta je :-D:yes: kombinace jablek a křenu je určitě výborná

:-p:yes: krása:-K

To vypadá moc dobře :-p

Vepřové s jablky je skvělá kombinace. Krásný recept:yes::-)+

Evičko, to je úplná nádhera a dost lituju, že se poslední kotlety snědly...Rozhodně je přístě připravím podle tvého receptu - taková jídla mám ráda a ten popis máš dokonalý...budu postupovat přesně krok za krokem.. A víš co, abych jen nekecala, už to posílám do vedlejšího pokoje, do tiskárny. Hrozně se na to těším, pak se ozvu.

Také ráda přidávám do jídla jablíčko,chytne to pak takovou krásně navinulou chuť:yes:Tohle je moc vydařený recept a jídlo určitě moc dobré:-p+6:yes:

To my můžeme:-p:-*:yes:...+1:-K

Evi, móc pěkný, to by mi věru chutnalo a ty máš 3.bod:yes:

Tématické fráze:
kotleta, vepřová kotleta recepty pro začátečníky, dort excelsior recept, dort excelsior, top recepty kotleta, kotlety s kysanou smetanou, kotleta ponorena v sadle, kotleta recept, top recept kotleta, kotleta bez kosti recepty, recept kotleta, kotleta na stave, kotletaexcelsior, dort exelcior, kotleta dort, kotlety recepty, recept na dort excelsior, recept na dort excelzior, vsechno co mam rada recepty, kotlleta

Suroviny:
kotleta vepřová, sůl, sádlo, cibule, jablko, mošt jablečný, máslo, smetana kysaná, křen, kompot brusinkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu