Zelná polévka strýce Jiřího
Sytá a hustá zelná polévka je plná chutí. Najdete v ní hlávkové zelí, pikantní klobásku, lesní houby i chuť divokého koření. Závěrečné zjemnění smetanou všechny chutě propojí. Polévka, která je jako stvořená pro chladné podzimní dny.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 495 kJ / 1 313 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 74,21 g |
| Tuky | 78,46 g |
| Vláknina | 9,81 g |
| Cholesterol | 389 mg |
| Sodík | 3,86 g |
| Sůl | 8,95 g |
| Sacharidy | 73,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zelí nakrájíme na nudličky. Houby očistíme a nakrájíme. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Klobásu nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Krok 2: V kastrolu rozehřejeme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli. Na střední teplotě restujeme 10 minut.
Krok 3: Poté přidáme zelí, mletý kmín, bobkový list, celý pepř a nové koření. Restujeme dozlatova zhruba dalších 15 minut, za častého prohazování a promíchávání.
Krok 4: Poté přidáme nakrájenou klobásu a restujeme do chvíle, než pustí tuk. Pak zasypeme hladkou moukou a vzápětí mletou sladkou paprikou.
Krok 5: Promícháme a zalijeme takovým množstvím horkého vývaru, abychom dosáhli hustoty řidší polévky. Přidáme nakrájené brambory a houby.
Krok 6: Přivedeme k varu a na mírném plameni pozvolna vaříme 20-30 minut. Průběžně promícháváme.
Krok 7: Podle chuti dosolíme a opepříme. Na závěr zjemníme smetanou a odstavíme.
Zveřejněno 6. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelná polévka strýce Jiřího
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Xov
Moje poznámka
Zelná polévka strýce Jiřího
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Xov
Nejnovější recepty
Salát Emerald
Přidáno před 4 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 4 hodinami
Rychlá polévka s mrkví, hráškem a strouháním
Přidáno před 4 hodinami
Florentýnky z ořechové směsi
Přidáno před 5 hodinami
Kakaové pusinky
Přidáno před 5 hodinami
Linecké cukroví s mandlemi
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Expresní svíčková na smetaně
mafinka888 před 14 minutami
Bramboráčky
Anickamanicka před 1 hodinou
Domácí langoše
Jurkano před 1 hodinou
Perníčky
horakova654 před 1 hodinou
Kuřecí prsa po francouzsku
Javor před 2 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
Dasa65 před 2 hodinami
Pohanka se smaženou cibulí a slaninou
Michal_amater před 2 hodinami
Vařená majonéza
SenBri před 2 hodinami
Masové kuličky na způsob guláše
BinaSa před 2 hodinami
Hamburská vepřová kýta
Misa12345 před 3 hodinami
Tématické fráze:
vánoční zelná polévka,
zelna polevka,
zelnačka polévka recepty,
recepty polévky zelnačka,
zelná polévka ze sladkého zelí,
polévka zelňačka recept,
polevka zelnacka,
zelná polévka recept,
polévka zelnice,
zelna kremova polevka,
recept na zelnou polévku,
zelná polévka s párkem,
slovenská zelná polévka,
polévka ze sladkého zelí,
polévka zelňačka recepty,
polevka zelná,
sladká zelná polévka,
polévka s čerstvým zelím,
zelnačka polévka recept,
zelné kyselo
Suroviny:
zelí bílé hlávkové,
brambory,
klobása pikantní,
houby lesní,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
kmín mletý,
paprika sušená sladká,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
smetana na vaření,
vývar masový
Komentáře (31)
Eli, já bych ale ty podobný recepty odstranila, právě proto, že tohle se kyselit nemá!!!!!!
S kysaným zelím je polévka určitě také dobrá, ale tato je zvláštní tím, že je ze sladkého bílého zelí a nepřidává se do ní nic kyselého, ani ocet... Je to ve výsledku pikantně nasládlá chuť, ale určitě ne kyselá...ke všem zelňačkám má opravdu daleko, je taková smetanově krémová. Především jde o to, odolat a nepřidávat žádnou kyselou chuť.
Prostě se to musí zkusit, protože se nepodobá zelňačce tak, jak ji známe.