Suroviny
Porce: 12 kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 878 kJ / 2 600 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 55,53 g |
| Tuky | 83,01 g |
| Vláknina | 15,18 g |
| Cholesterol | 230 mg |
| Sodík | 11 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 400,06 g |
Postup přípravy
Krok 1: Těsto je možné udělat jak robotem, tak i v pekárně.
Krok 2: V pekárně necháme bez předehřevu umíchat omládek a v zavřené pak 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a (opět bez předehřevu) necháme vymísit těsto, pak pekárnu vypneme (program přerušíme) a těsto necháme 60-90 minut vykynout. Bez nahřívání pekárnou, aby se nám na něm pak při provalování nerozpustilo máslo, můžeme během kynutí i 1 až 2 x promíchat.
Krok 3: Vykynuté vytáhneme, propracujeme a rozválíme. Na jednu polovinu plátu nastrouháme tuhé máslo, překryjeme druhou polovinou plátu, okraje zamáčkneme a celé rozválíme na tenčí. Poskládáme na třetiny a opět rozválíme.
Krok 4: Znovu poskládáme na třetiny a už můžeme rozválet na tenký finální plát, který rozkrájíme na trojúhelníky a z nich umotáme croissanty. Ti pilnější ale mohou skládání a rozvalování opakovat ještě klidně i dvakrát, těsto bude lépe a více lístkovat.
Krok 5: Umotané croissanty necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií asi 30 minut nakynout, potřeme zbytkem vejce (pouze povrch, ne boky - řez těsta -> lístky by se slepily) a ve vyhřáté troubě upečeme (250°C/asi 12-14 min - pokud vám budou moc brzo hnědnout, teplotu snižte na 220°C.)
Krok 6: Do těsta doporučuji dát Stellu, s Herou budou croissanty vonět trochu do loupáků.
Zveřejněno 28. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Máslové croissanty s omládkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V0j9
Moje poznámka
Máslové croissanty s omládkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V0j9
Nejnovější recepty
Opilcův kapr
Přidáno před 4 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 11 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 15 minutami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 34 minutami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 44 minutami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 45 minutami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 46 minutami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 1 hodinou
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 1 hodinou
Nivové hvězdičky
80Katerina.M před 1 hodinou
Medovníkové koule
Dechtochema před 1 hodinou
Americké čokoládové krinkles
Dechtochema před 1 hodinou
Tématické fráze:
croassaint recept,
croasant,
máslový croissant z listového těsta,
crosanty,
croasant recept,
domácí croasant,
croassaint,
máslové loupáky,
francouzský croasant,
máslový croasant recept,
kroasanty podle hrušky,
croasant z domácí pekárny,
nejlepší recept na croissanty,
máslové loupáky kynuté v lednici,
croasant s nutelou,
croasant recept na těsto,
recept na domácí croasant,
kroasánty recept,
jak vyválet těsto na croasant,
máslové croissanty z listoveho testa
Suroviny:
voda,
sladěnka,
droždí,
mouka hladká,
croissant,
voda,
sůl,
cukr,
mouka hladká,
máslo
Komentáře (82)
Až budeš prokládat nastrouhaným máslem - mám ho, už nastrouhané, vždy předem nachystané v lednici. Pokud je moc měkké, mohlo by se ti s ním hůř pracovat.
Doufám, že se ti povedou a budeš spokojená
Jinak moc chválím fotky, jsou k nakousnutí.
Máslo, pokud mám nastrouháno chvíli předem, uchovávám na talíři v lednici.
A u té marmelády - asi bych měla trochu strach, že při pečení vyteče. Ale
Vieš, že až po dlhšej dobe som zistila, že omládek robím, iba neviem, že je to omládek - volám to kvások a robím od oka (pokiaľ nerobím niektorý tvoj recept).
Pekný večer!
Jsem moc rada, ze chutnaji a diky za fotku
Pokud chces delat testo vecer, doporucuju udelat jen omladek, nechat nakynout, pak i testo a to BEZ kynuti dat do lednice. Rano testo vyvalet, poklast maslem a...dal podle receptu. Takhle uz to mam vyzkouseno, ale nezkousela jsem nechat odlozit uz hotove testo i s maslem.
Ať se ti pečení daří!
Cathleen, konečně jsem vlezla do obchodu se zdravou výživou a našla tam Sladěnku. Jenže expirace 3/11/11. Jak dlouho vydrží sklenička Sladěnky po otevření? Naštěstí jsem sehnala Sladovit, tak můžu vesele péct dle tvých krásných recepisů
smiskova.z: Jani, nejlepší jsou ještě mírňounce vlažné. V sobotu jsem dělala slané croissanty, recept během několika dnů přidám - můžeš vyzkoušet i tyhle