Vánočka moje oblíbená
Vánoce se rychle blíží, a tak je správný čas oprášit recept na vánočku. Každá rodina má ten svůj dokonalý, léty osvědčený. Pokud ho teprve hledáte, doporučujeme vyzkoušet náš recept. S těstem se dobře pracuje, jen si nezamotat ruce.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 574 kJ / 4 200 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 102,92 g |
Tuky | 97,15 g |
Vláknina | 30,64 g |
Cholesterol | 441 mg |
Sodík | 888 mg |
Sůl | 2,77 g |
Sacharidy | 713,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme kvásek. Z odměřeného množství mléka odlijeme 100 ml, ohřejeme (musí být vlažné, ne horké), přidáme 1 lžíci mouky a rozdrobíme čerstvé droždí a necháme v teple vzejít.
Krok 2: Mouku prosátou s práškem do pečiva smícháme se zbylými surovinami na těsto. Nakonec přidáme kvásek. Vypracujeme tužší těsto. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 3: Těsto necháme řádně vykynout (nejméně 2 hodiny) a následně ho rozdělíme na dvě poloviny.
Krok 4: Z jedné půlky uděláme 3 dílky a z druhé poloviny 5 dílků.
Krok 5: Nejprve upleteme copánek ze tří větších dílků. Dáme ho na plech a prostředek potřeme bílkem.
Krok 6: Ze tří menších dílků upleteme copánek a položíme ho navrch. Ze zbylých dvou dílků uděláme copánek a položíme nahoru. Konce copánku podložíme pod vánočku.
Krok 7: Necháme ještě 1-2 hodiny stát a pak potřeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Včas zapneme nahřívat troubu na 220 °C.
Krok 8: Vánočku dáme do trouby a pečeme 10 minut. Pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 25 minut.
Krok 9: Dopékáme na 100 °C asi 30 minut. Takhle se vánočka krásně upeče.
Zveřejněno 27. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka moje oblíbená
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J7Go
Moje poznámka
Vánočka moje oblíbená
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J7Go
Nejnovější recepty
Kuřecí orzo
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno před 15 hodinami
Flíčky s lesními houbami
Přidáno před 15 hodinami
Kuskus se sušenými rajčaty
Přidáno před 22 hodinami
Cuketový sachr
Přidáno 3. 9. 2025 12:00:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mleté maso s kolínky
MichalRaby před 28 minutami
Výborná houbová omáčka
Sahula před 51 minutami
Buchtičky s krémem
polednovakaterina18 před 1 hodinou
Kuřecí maso ve sladké chilli omáčce
AlienX před 2 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
iveta.kroul před 3 hodinami
Fazolový salát s feferonkou
milanow před 3 hodinami
Cuketový perník
MonikaP. před 4 hodinami
Utopenci - ráno naložit, večer baštit
Slavista62 před 4 hodinami
Vepřová pečeně s brambory a mrkví
Martin87 před 5 hodinami
Hrušková marmeláda
RenataMaresova před 5 hodinami
Tématické fráze:
vánočka recept,
jak uplést vánočku,
vánočka,
vánočka top recepty,
jak se dělá vánočka,
křehká vanocka,
recept na vánočku,
vanocka top recept,
vánočka jako kupovaná,
top recepty vánočka,
moje oblibena vanocka,
vánočka recepty,
recepty na vánočky,
recept vanocka,
vánočka hera,
vanocka bez hrozinek,
potření vánočky,
vánočka top,
vánočka top,
kupovaná vánočka
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
tuk hera,
droždí čerstvé,
žloutek,
cukr vanilkový,
kypřící prášek,
sůl,
citron,
rozinky,
mléko,
bílek,
vejce,
lupínky mandlové
Komentáře (27)
No, se čtyřmi "hady" na spodní patro mívám stejný problém (jsou jako živí), ale vždy je umravním a nějak to spytlíkuju...
Recept z devíti dílů mám po mé rodičce, ale péci ho mě naučila až má současná paní