Slepička nebo kohout z kynutého těsta
Obyčejné kynuté těsto se dá lehce vytvarovat do různých tvarů, nemusíme z něj péct jen obyčejné rohlíky. Ke zvláštním příležitostem ho můžeme zkusit vytvarovat na Vánoce do podoby čertů, o Velikonocích se pokusit o slepičky, kohouty nebo zajíce.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 358 kJ / 1 759 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,33 g |
| Tuky | 35,51 g |
| Vláknina | 13,20 g |
| Cholesterol | 277 mg |
| Sodík | 4,91 g |
| Sůl | 12,21 g |
| Sacharidy | 295,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kynuté těsto si připravíme buď v domácí pekárně - dolů voda a sádlo, pak mouka smíchaná se solí a nahoru cukr a rozdrobené droždí. Program Těsto.
Krok 2: Nebo zaděláme klasicky, mouku smícháme se solí, přidáme vlahý rozpuštěný tuk, kvásek, zbytek vody a vypracujeme těsto. Kvásek si připravíme tak, že odebereme trochu z už odvážené vlažné vody, přidáme lžíci mouky, cukr, droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.
Krok 3: Těsto necháme vykynout, vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na díly.
Krok 4: Nejprve oddělíme kousek těsta na zobák a hřebínek a pak zbytek rozdělíme na 5 dílů, dva z nich budou trošku větší.
Krok 5: Z dílů na tělíčko vypracujeme bochánky a z těch pak uděláme zhruba 50 cm dlouhé hady - nevím jak to lépe nazvat.
Krok 6: Na pečicí plech si dáme teflonovou fólii nebo papír na pečení a z rozválených dílků tvoříme a kompletujeme opeřence. Bude přes celý plech a snažíme se udělat tělo co jak nejdelší.
Krok 7: Pak upravíme hlavu, přidáme zobák, hřebínek - spoje na hlavě navlhčíme velmi mírně vodou a necháme kynout. Pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem, uděláme oko a dozdobíme semínky dle vlastní fantazie.
Zveřejněno 10. 3. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slepička nebo kohout z kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EGB0
Moje poznámka
Slepička nebo kohout z kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EGB0
Nejnovější recepty
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 1 hodinou
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 14 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 19 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelňačka mojí babičky
Fitulka před 1 hodinou
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 11 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 11 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 13 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 13 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 13 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 14 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 14 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 15 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční beránek z kynutého těsta,
beranek z kynuteho testa,
kynuté těsto velikonoce,
zvířátka z kynutého těsta,
kynutý beránek,
kynuté těsto na velikonoce,
velikonoce z kynutého těsta,
recept velikonoční beránek vyzkoušený,
kynuté těsto ze sádla,
slané těsto velikonoce,
nápady z kynutého těsta,
velikonoční slepička pečení,
velikonoční slepičky pečené z kynutého těsta,
kohout na maso cena,
velikonoce a kynute testo,
velikonoční beránek z kynutého těsta foto,
velikonoční kohout recept,
kynuté na velikonoce,
kynuty mikulas návod,
velikonoce z testa
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
sádlo,
voda,
cukr,
droždí čerstvé,
vejce,
mák,
semínka sezamová,
semínka lněná,
semínka dýňová
Komentáře (34)
senky: Já myslím, že je nás víc, co říkáme, že nic nebudeme péct. Taky si nevěřím
mirca75: Miri, dneska jsme ještě dělali z tohoto sladkého těsta - bez žloutků. Na jednu slepici 400 g těsta a množství by vyšlo na 4 kusy. Pokud budeš dělat, tak se těším na fotečku
http://www.toprecepty.cz/recept/2175-kynute-testo-...