Grilovaná mrkev
Pokud máte rádi grilovanou zeleninu, určitě ochutnejte grilovanou mladou mrkev. Stačí ji krátce povařit, potřít grilovacím kořením a poté grilovat. Získá tak krásnou barvu a výraznější chuť. Hodí se například jako příloha k masu.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 596 kJ / 142 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,00 g |
Tuky | 0,80 g |
Vláknina | 11,60 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 320 mg |
Sůl | 0,80 g |
Sacharidy | 24,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uřízneme nať z mrkve tak, aby asi 5 cm zůstalo.
Krok 2: Mrkev důkladně omyjeme, dáme ji do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut.
Krok 3: Poté vyndáme na ubrousek, osušíme a potřeme grilovacím kořením, které jsme rozmíchali s trochou oleje.
Krok 4: Položíme ji na rozpálený gril a grilujeme ze všech stran asi 10-15 minut (podle velikosti mrkve).
Krok 5: Používáme jako přílohu k masu, případně můžeme i samotnou jako lehkou večeři. V tom případě můžeme posypat strouhaným sýrem.
Zveřejněno 25. 5. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Grilovaná mrkev
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BOPJ
Moje poznámka
Grilovaná mrkev
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BOPJ
Nejnovější recepty
Tatarská omáčka domácí
Přidáno před 2 hodinami
Proteinové vafle
Přidáno před 2 hodinami
Meruňkový koláč
Přidáno před 18 hodinami
Rýže s kuřecím masem, pečenou dýní a květákem
Přidáno před 18 hodinami
Cuketové lečo s klobáskou
Přidáno před 23 hodinami
Třešňová zmrzlina s jogurtem a třešňovým toppingem
Přidáno 24. 6. 2025 09:41
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené palačinky se špenátem
LuciLucie před 32 minutami
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
radekfiala před 1 hodinou
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Petik05 před 14 hodinami
Koprová polévka s tarhoňou
lenka64892 před 15 hodinami
Záhorácký závitek
HanaS92 před 16 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
Sahula před 16 hodinami
Makronky
mares-mikulas před 17 hodinami
Pečené brambory s parmazánem
vanilj před 19 hodinami
Báječný perník
Lunaskira před 19 hodinami
Čínská "červená" polévka
Sporerova před 20 hodinami
Tématické fráze:
grilovaná kedlubna,
nať z mrkve recepty,
nať z mrkve,
grilování mrkve,
grylovaná mrkev,
grilovana mrkva,
grilované mrkve,
grilované mrkvičky,
grilovaná mrkvička,
recept na grilovanou mrkev,
grilivana mrkev,
grikovaná mrkev,
grilovaná mrkev v troubě,
mrkev s natí recept,
mrkev nat,
jak využít nať z mrkve,
jak využít nať mrkve,
mrkev recepty,
griovana mrkev,
mrkev vaření
Suroviny:
mrkev,
olej,
koření grilovací,
sůl
Komentáře (15)
Vařená nebo nevařená?
Vůbec nejlepší pro náš organismus je mrkev vařená. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže využít jen menší část beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu. Jen pro srovnání – z tepelně upravené mrkve za přítomnosti tuku je využitelnost beta-karotenu asi 60 %, ze strouhané syrové mrkve asi 30 % a kousáním syrové mrkve využijeme jen asi 5 % beta-karotenu.