Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrušková povidla

Přebytky hrušek snadno zpracujete do lahodných hruškových povidel. Využijete je pak zejména jako náplň při přípravě koláčů a dalších moučníků. Pokud tedy máte bohatou úrodu hrušek, neváhejte a pusťte se do práce.

Hodnocení receptu je 4,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Náročný

Doba přípravy 250 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 200 min - doba tepelné úpravy je přibližná

250 min (50 min příprava + 200 min tepelná úprava, - doba tepelné úpravy je přibližná )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 919 kJ /
2 849 kcal
Bílkoviny6,25 g
Tuky3,75 g
Vláknina45,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 38 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy675,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hrušky omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince a rozkrájíme. Krok 2: Vložíme do hrnce a za častého míchání uvaříme doměkka. Pak hrušky rozmixujeme na pyré nebo je propasírujeme. Krok 3: K hruškovému pyré přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí (to může trvat až 2,5 hodiny). Pokud použijeme želírovací cukr, řídíme se podle návodu na obalu. Doba vaření je pak podstatně kratší. Krok 4: Jakmile povidla zhoustnou, provedeme zkoušku tuhosti. Na malý talířek kápneme trochu povidel, a pokud rychle ztuhnou, máme hotovo. Krok 5: Horká povidla plníme do čistých, nejlépe nahřátých sklenic a lehce je posypeme pomůckou ke konzervování (tento krok přeskočíme, pokud při přípravě použijeme želírovací cukr, ten již konzervant obsahuje). Hrdla sklenicím otřeme a sklenice zavíčkujeme čistými víčky. Krok 6: Sklenice ihned otočíme a necháme vychladnout. Povidla není nutné zavařovat, ale v případě potřeby vložíme sklenice na 20 minut do trouby vyhřáté na 85–90 °C a tím sterilujeme.

TIP: Rady jak uskladnit a zpracovat hrušky

Zveřejněno 5. 8. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrušková povidla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qYMp

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrušková povidla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qYMp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Misa:

Zkuste do povidel přidat i kousek nastrouhaného zázvoru, to je taková mňamka a navíc je to v zimě super prostředek proti nachlazení a ozkoušený lék při rýmě (hlavně pro děti, protože zázvor je hodně pálivý, ale v těhto povidlech nepálí vůbec) :-8

Iva Z. - souhlas, dělám je bez přidání čehokoliv, tedy bez cukru! Chce to trochu trpělivosti a opravdu odpařit téměř všechnu vodu a jsou výborná. Jen bych je už nemrazila (z důvodu úspory energie, které jsem spoustu spořebovala už při vaření).

HRUŠKOVÁ POVIDLA VAŘÍM NĚKOLIK LET.POUZE HRUŠKY OČISTÍM,VYNDÁM JADŘINCE NAHRUBO NASTROUHÁM,VAŘÍM DO ZHOUSTNUTÍ-BEZ PŘIDÁVÁNÍ ČEHOKOLIV.POTÉ DOSOUŠÍM NA AKUMULAČKÁCH NEBO KRBU.DÁVÁM SI JE DO MRAZÁKU.NEZMRZNOU-NENÍ V NICH ŽÁDNÁ VODA A JSOU KDYKOLIV IHNED PŘI RUCE A V MRAZÁKU ŽÁDNÉ PLÍSNĚ NEMAJÍ ŠANCI.DÉLE NEŽ ROK NÁM NEVYDRŽÍ JSOU TOTIŽ VYNIKAJÍCÍ.:-K

Jinak o těch Diasladidlech to je na http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=555

Hele jdi na pokec, nechci být sprostá :-D:-D:-D

No, já věděla, že se zesměšním. Vždyť jsme si o tom už psaly. Bože, no, mdlý rozum...ti naši na mě fakt šetřili:-(

Jani - už jsem psala na diskuzním foru o cukrech pro diabetiky ;-):-D - a cukr Fruktozu koupíš přesně pod tímto názvem, je to ovocný cukr a vhodný pro diabetiky - mrkni na forum Dia sladidla

Jo a pokud použiješ želírovák, tak tam se píše, že stačí asi 3 minuty varu, proto se ptám.

Prosím tě, co to je fruktóza, je mi blbé se na to ptát, je to nějaký druh cukru, nebo co?:-?

Jani - já dávám fruktozu, nebo želírovací pro diabetiky. A takhle mámten recept i s poznámkama.Jo, ale ta doba odváření je dlouhá, to tam dopíšu - není to hned.;-)

spagi, do povidel želírovací cukr? Já dávám do marmelád a džemů, ale do povidel? To se mi nějak nezdá. To se právě má dlouho vařit, někde jsem dokonce četla, že i přes noc, aby byly hlaďounké, no, nevím!!

Tématické fráze:
povidla z hrušek, hruskova marmelada, hrušková povidla pečená v troubě, povidla z hrušek v troubě, hrušková povidla v domácí pekárně, jak se vaří domácí hruškové povidla, povidli z hrusek, recept na povidla z hrušek, povidla ze sušených hrušek, hrušková marmeláda recept, jak se vaří hrušková povidla, povidla z hrušek recept, hruškovápovidla, hrušková, hrušková zavařenina, hrušková povidla z domácí pekárny, povidla z pekárny, hrušková šťáva recept, hruškový džem, povidla recept

Suroviny:
hruška, cukr krystal, šťáva citronová,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu