Medová karotka s kuskusem
Medová karotka s kuskusem je lehký a zdravý pokrm, který spojuje sladkost glazovaných mrkví s jemností kuskusu. Tento barevný a chutný pokrm je ideální jako příloha nebo samostatné vegetariánské jídlo.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 953 kJ / 1 184 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 31,66 g |
Tuky | 15,35 g |
Vláknina | 10,31 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 44 mg |
Sůl | 0,03 g |
Sacharidy | 224,62 g |
Postup přípravy
Krok 1: Omyté a oloupané mrkve překrájíme po celé délce na čtvrtky. Je-li mrkev příliš velká, rozkrojíme ji nejdříve příčně napolovic.
Krok 2: Cukr necháme rozpustit v pánvi a ve vzniklém karamelu obalíme překrájené mrkvičky. Pozor na přepálení cukru, bylo by to hořké!
Krok 3: Zalijeme pomerančovou šťávou a necháme krátce, cca 2 minutky, odpařit. Přidáme badyán, na droboučké kostičky nakrájený oloupaný, zázvor, ocet, sůl a pepř. Vaříme na středním plameni cca 15 minut. Mrkev by měla být měkká tak akorát al dente. Máme-li šťávy hodně, mrkvičky vyjmeme a tekutinu varem zredukujeme do medové konzistence.
Krok 4: Do mísy nasypeme kuskus, přidáme olej, citronovou nebo limetkovou šťávu, drcený římský kmín, sůl, pepř. Promícháme a přelijeme vroucím vývarem.
Krok 5: Necháme cca 10 minut nabobtnat, dokud kuskus nevstřebá všechnu tekutinu. Poté dvěma vidličkami kuskus zlehka načechráme a máme v podstatě hotovo.
Krok 6: Na talířích podáváme s výbornou medovou šťávičkou a celé posypeme koriandovými nebo petrželkovými lístky
Zveřejněno 24. 7. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medová karotka s kuskusem
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4V01
Moje poznámka
Medová karotka s kuskusem
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4V01
Nejnovější recepty
Korejský salát z okurek
Přidáno před 9 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno před 15 hodinami
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Zapečené barbecue fazole
Přidáno 16. 7. 2025 17:22:43
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno 16. 7. 2025 17:18:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená uzená makrela s cibulí a koprovými brambory
TutenOnen před 2 hodinami
Kuskusový salát - tabbouleh
Simona Maskova před 5 hodinami
Brynzová omáčka s brokolicí
Tonja před 5 hodinami
Bublanina s jogurtem
Lucie.. před 5 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
jana.subi před 5 hodinami
Křehký mřížkový koláč
Kristinaaa před 6 hodinami
Cuketové halušky
Saratice před 6 hodinami
Obyčejná hrnková buchta s banány a malinami
Sian5 před 7 hodinami
Pikantní plněné papriky
Pizla před 8 hodinami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Eva_caramba před 8 hodinami
Tématické fráze:
zapékaná medová mrkev,
medová mrkev recept,
karotka recepty,
medova mrkvicka,
kuskus recepty,
medové baby karotka,
kuskus pečená mrkev,
baby mrkev medova,
karbanatky s kuskusem a mrkvička,
baby karotka jako minutka,
zapékaná medová mrkev..,
mrkvičky v karamelu,
karotka třtinový cukr,
kuřecí čtvrtky s kuskusem,
medové mrkvičky,
kuskus s medem
Suroviny:
karotka,
cukr třtinový,
šťáva pomerančová,
zázvor čerstvý,
badyán,
ocet,
sůl,
pepř mletý,
kuskus,
rozinky,
olej olivový,
šťáva citronová,
římský kmín mletý,
vývar zeleninový,
sůl,
pepř mletý,
koriandr čerstvý
Komentáře (21)
Mám však poznámku k připojenému videu: V receptu i v titulcích k videu je uvedeno, že do kuskusu se přidá "drcený římský kmín", ale ve videu přihazujete zrnka celá. Římský kmín (najdete ho v obchodech pod názvem CUMIN) není třeba drtit, protože se prodává a používá ve formě prášku (mletý). Do kuskusu ho dávat celý je nesmysl.
Důležité je neplést si či nezaměňovat římský kmín a náš kmín. Římský kmín je chuťově i vůní něco zcela jiného než náš kmín. Více informací poskytne strýček Google.
A ještě: Ve videu se do kuskusu přidávají rozinky, v receptu však nejsou. Myslím, že rozinky sem nepatří - proč dělat kuskus na sladko, když sladká je mrkev s karamelovou polevou?