Houbová omáčka dle Jitky
Houbová omáčka, neboli také houbovka, patří mezi klasické české omáčky. Je to přesně to jídlo, které připomene letní a podzimní vycházky do lesa. Tradičně se podává s knedlíkem, ale můžete zkusit i brambory, těstoviny nebo čerstvý chléb.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 800 kJ / 1 625 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 53,90 g |
| Tuky | 100,54 g |
| Vláknina | 25,80 g |
| Cholesterol | 120 mg |
| Sodík | 483 mg |
| Sůl | 1,13 g |
| Sacharidy | 115,00 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 25. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Houbová omáčka dle Jitky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DnB
Moje poznámka
Houbová omáčka dle Jitky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DnB
Nejnovější recepty
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 16 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 16 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrová omáčka
Tamarilka před 39 minutami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 52 minutami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 1 hodinou
Domácí vánočka
Zuzu10 před 1 hodinou
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 1 hodinou
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 1 hodinou
Mila kuličky
Marule před 2 hodinami
Filé z tresky na citronovém pepři a kmínu
Olympus před 3 hodinami
Oříškový sen - sušenky
cernar před 4 hodinami
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 22 hodinami
Tématické fráze:
houbová omáčka,
houbová omáčka recept,
houbová omáčka na smetaně,
nejlepsi houbova omacka,
recept na houbovou omáčku,
recept houbova omacka,
houbová omáčka se smetanou,
omáčka z lišek,
recepty houbová omáčka,
omáčka houbová,
hřibová omáčka,
houbová omáčka z lišek,
houbové omáčky,
omáčky ke knedlíkům,
top recepty houbová omáčka,
lišková omáčka,
výborná houbová omáčka,
houbova smetanova omacka,
smetanova houbova omacka recept,
hríbova omačka recept
Suroviny:
houby lesní,
cibule,
olej,
smetana na vaření,
mléko,
mouka hladká,
sůl,
pepř mletý,
kmín drcený,
šťáva citronová,
nať petrželová
Komentáře (109)
Houby ve vlastní šťávě
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0Ať se Vám daří.
V.Houštecká.
Rozpeky recept:1kg hladké mouky
70g tuku
30dkg droždí
voda
sůl
Postup:vypracujeme kynuté těsto bez vajíčka a zaděláme jen vodou.Pro zjemnění můžeme přidat mléko.Vytvoříme větší ploché vdolky,dáme vykynout.Pečeme na plechu s povrchem potřeným vodou.
Přeji dobrou chuť
sladkou nedo zakysanou smetanu s hladnou moukou, možno trochu třeba podravky. Lijeme na vařené brambory. Snad nejlepší je z lišek, ale kde těm je konec.