Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polentové nočky se sýrovým špenátem

Polentové nočky se sýrovým špenátem jsou ideálním pokrmem na Zelený čtvrtek, ale hodí se pro každou příležitost. Tento jednoduchý, avšak chutný recept, spojuje krémovou polentu s bohatou chutí sýrové špenátové omáčky.

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 070 kJ /
2 407 kcal
Bílkoviny69,68 g
Tuky142,72 g
Vláknina37,16 g
Cholesterol 386 mg
Sodík 307 mg
Sůl2,10 g
Sacharidy199,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Palici česneku seřízneme vršek a položíme na kus alobalu. Pokapeme olivovým olejem a zabalíme. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut. Po vytažení z trouby balíček otevřeme a necháme jej vychladnout. Krok 2: Zatímco se česnekpeče v troubě, uvaříme polentu podle návodu na obalu, s menším vylepšením, že do vody hodíme 2 stroužky česneku a 80 g másla. Krok 3: Jakmile je kaše připravená, vyndáme česnek a necháme kaši mírně vychladnout a zhoustnout. Šalotku nakrájejte na drobné kousky a osmažte ve velké silnostěnné pánvi na kousku másla dozlatova (trvá to asi tak 8 minut). Krok 4: Mezitím nakrájíme šalotku na drobné kousky a osmažíme ji ve velké silnostěnné pánvi na kousku másla dozlatova (trvá to asi 8 minut). Krok 5: Do pánve vložíme všechen špenát, přikryjeme jej pokličkou a necháme za občasného promíchání zavadnout (trvá to asi 5 minut). Potom ještě 5 minut smažíme, až jsou listy krásně měkké, ale zachovají si svůj tvar i barvu. Krok 6: Do špenátu vymáčkneme pečený česnek a vmícháme jej do směsi (pokud některé stroužky více drží tvar, trošku je rozmáčkneme vařečkou). Nakonec vlijeme smetanu a promícháme. Krok 7: Jakmile se smetana zahřeje, přidáme na jemno nastrouhanou kolibu, necháme ji rozpustit a vmícháme do omáčky. V případě potřeby můžeme omáčku dochutit troškou bílého pepře a soli, ale chuť špenátu i sýra je sama o sobě poměrně výrazná. Krok 8: Pánev přiklopíme pokličkou (nebo přikryjeme alobalem) a vložíme do chladnoucí trouby po pečeném česneku, aby omáčka zůstala teplá). Krok 9: Z mírně teplé polenty vytvarujeme pomocí 2 čajových lžiček nočky a klademe je nejlépe na plech vyložený pečicím papírem nebo potravinovou fólií. Krok 10: V pánvi rozehřejeme zbytek másla se lžící slunečnicového oleje (aby se máslo nepřepalovalo) a na středním plameni smažíme nočky dozlatova (trvá to asi 8-10 minut na jednu dávku). Krok 11: Nočky zalijeme špenátovou omáčkou a podáváme se sklenkou vychlazeného Veltlínského.

TIP: Co dobrého udělat z polenty

Zveřejněno 23. 3. 2013

Poznámka autora K@tka

Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/polentove-nocky-s...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polentové nočky se sýrovým špenátem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m0R0

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polentové nočky se sýrovým špenátem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m0R0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

K@tka:

Fajn, OK.

Vlasta: Ehm, pardon. :-8 Pánvi. Osmažte na velké silnostěnné pánvi.

"a osmažte ve velké silnostěnné" ???
Tady něco schází!

:-p:yes: to by mi moc chutnalo :yes::-K

Krásné:-K:-p:yes:

Moc hezký receptík a krásně jedlé fotky:-p:-K:yes:

Krásný recept, moc se mi líbí:-p:-):yes:+4

magdalenka: Jé dobrý nápad, taky :-K:-K:yes::yes:

spagetka: :-*

K@tka, krásne si tvorila!:yes:
Ja tú polentu rozotriem na peč. papier (cca 1,5 cm), nechám vychladnúť - dobre stuhnúť, vykrajujem tvary, príp. pokrájam na štvorce a potom opekám na oleji. Píšem to iba tak, ak to nepoznáš, príp. by sa ti nechcelo robiť noky.
Na Zelený štvrtok zvyknem robiť špenátové halušky, ale teraz možno bude špenát s opekanou polentou...;-)

moc hezké:yes::yes::-):-K

Ještěžes ten balíček polenty vyfotila, tak já chodím denně kolem ní a jsem slepá jak, uvědomuju si, že to balení znám.....:-O:-O:-8:-8:-D:-D:-D, jinak ukládám :-p:yes:

Tématické fráze:
co se ji na zeleny ctvrtek, recepty na zelený čtvrtek, jídla na zelený čtvrtek, zelený čtvrtek recepty, jídlo na zelený čtvrtek, zelený čtvrtek jídlo, zelený špenát, polentove noky se spenatem, zelený čtvrtek jídla, špenát s polentou, recept na zeleny ctvrtek, recepty na zelený čtvertek, zelený špenát recept, pečení na zelený čtvrtek, jidlo zeleny ctvrtek, listový špenát polenta recept, zelený čtvrtek jídlo, co je zelený čtvrtek, polentové halušky, recepty zeleny ctvrtek

Suroviny:
polenta, špenát čerstvý, cibule šalotka, česnek, česnek, smetana ke šlehání, koliba, máslo, pepř mletý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu