Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové

Dýně jsou opravdu všestranně kuchyňsky využitelné plodiny. Můžete je zkusit i ve formě noků, či knedlíčků, které jsou nejen dobré, ale i chutné a hezky barevné. Noky, které nespotřebujeme, navíc můžeme zamrazit pro pozdější použití.

Hodnocení receptu je 4,8 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 10 min

25 min (15 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 391 kJ /
332 kcal
Bílkoviny22,16 g
Tuky15,87 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 3,42 g
Sůl8,42 g
Sacharidy20,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hlubšího hrnce dáme vařit vodu na noky. Krok 2: Dýni pečlivě umyjeme. Odstraníme slupku a dužinu se semínky, které nevyhodíme, ale uchováme na později na vyvaření do zeleninové polévky. Krok 3: Dýni a brambory nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle. Přidáme vejce, bylinky, osolíme a promícháme. Přisypeme mouku a krupičku a propracujeme těsto trochu jemnější konzistence, než jak jsme zvyklí u bramborových knedlíků. Krok 4: Vařící vodu osolíme, stáhneme plamen a vkládáme mezi navlhčenými dlaněmi vytvořené malé knedlíčky o velikosti pinpongového míčku. Můžeme také navlhčenou lžičkou vykrajovat větší noky. Krok 5: Vaříme mírným varem přibližně 5 minut. Až noky (knedlíčky) vyplavou na hladinu, necháme vařit ještě 5 minut. Poté je děrovanou naběračkou vybereme do cedníku a necháme okapat. Krok 6: Část těsta také můžeme do vroucí vody protlačit přes haluškovač a po vynoření na hladinu nočky (špecle) necháme ještě 3 minuty provařit. Krok 7: Malé knedlíčky a noky dáváme do hrnce nanejvýš po 10 kusech, aby se stačily uvařit. Podáváme jako přílohu k dušenému masu se šťávou, k pečenému se zelím a podobně. Hodí se i jako samostatný pokrm s osmaženou slaninou a cibulkou.

TIP: Jak na dýňovou polévku?

Zveřejněno 31. 10. 2013

Poznámka autorky Anna Kocikova

Hotové noky jsou lehce “oslizlé“ :) ale chutné a hezky barevné.

Noky, které nespotřebujeme, můžeme zamrazit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ArBp

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ArBp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Neříkejte tomu špecle. Špecle je výraz pro těstoviny (původem ze Švábska v Německu, ale rozšířené v něměckých zemích šířeji), které mají tvar tlustších nehladkých delších nudlí a hlavně mají vysoký podíl vajec v těstě. Vajec by údajně mělo být minimálně 20%.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Bylo to dobré, osobně bych snad jen víc přisolila.

Lidka:Liduško,semínka jdou velice lehko oddělit od dužiny.Pak se v cedníku pořádně propláchnou a dají se usušit.Poté se můžou na pánvi v troše oleje opražit,nebou konzumovat jen tak:-)

Nikina::-*:-KDíky:-)

Anna Kocikova: Aničko, "konzumovat jen tak" znamená, že se při tom opražení ta slupka odloupne? Myslím, že Lidka měla na mysli, jak zbavit semínka slupek, to je velmi pracné.

Napíšete mi někdo, jak čistíte dýňová semínka? Loupání je hrozné. Děkuji.

Drahouši, ty jsi normální kouzelník, přiznej se :-D Krásné to máš a ta barvička - radost pohledět :yes::-K

Děvčata díky:-*:-K

Ty jsou překrásné :yes::yes::-K

zizala:Jaruško moc děkuji:-K:-K

A holky omlouvám se Vám za ty"hokly":-8:-D:-Dv předešlém komentáři.

Krásný originální recept :yes::yes: a moc pěkně nafocený :-*

Hokly moje zlaté:-*ani nevíte,jak jste mě potěšily svými hezkými komentíky:yes:Moc Vám všem děkuji:-K:-K

Bibinka:Janinko,vyzkoušej to klidně s tím patisonem a aby těsto nebylo bledé,tak do něj přidej trošku kurkumy,čtvrt nebo půl lžičky,podle toho kolik těsta by jsi dělala.Já jsem k uvařeným bramborám tu dýni dávala syrovou.Proto jsem na hladinu vyplavané tvary nechala ještě nějakou dobu provařit,aby i ta dýně byla hotová.
Měla jsem v plánu,kdyby to nebylo jedlé,že to všechno projedu ponorným mixérem,osmahnu slaninu s cibulkou a předělám to na nějakou"omáčku":-O:-8Asi jsem poděs,ale do záchodu by to nešlo:-D

magdalenka:Magduško,posledně jsi u mých křupavých placiček měla dotaz,co se semínky;-)tak jsem našla suroviny,co k sobě pasovaly a byla moc príma polévka:-p:-))

Irrena:Irenko,tak to je škoda:-/mohla jsi ji dát tředa pod maso,nebo podusit se smetanou...Děvčata tady mají hodně receptů:yes:

No ty jsi "diabol" - co ty s tou dýní všechno nevymyslíš:-)):yes:

Sledujem tvoje kúzla v kuchyni...;-):yes:

Aničko máš super nápady;-):yes: škoda že jsem půlku dýně vyhodila, už jsem nevěděla co s ní:-8

Aničko, Ty jsi chytrá hlavička, souhlasím s holkama, jsi kouzelnice,;-) máš zase pěkný nápad a hned vím, co s dýní,kouká na mne už delší dobu:-) a tak na víkend je to výborný tip:yes::yes::-p

Tématické fráze:
dýňové noky, dýnové noky recept, noky z dyne, dýňové nočky, dýňové knedlíky, bramborovodýňové noky, noky dyňové, dýnové recepty, dýnové noky-recept, bramborové špecle recept, bramborové špecle, knedlíky a noky, noky s dýní, recept na dýňové noky, bramborovo dýnové knedlíky, noky příloha špecle, bramborové noky jako příloha, bramborové špecle recepty, bramborovodýňové noky recept, dýňové bramboráky

Suroviny:
dýně hokkaido, mouka polohrubá, krupice dětská, vejce, bylinky, petrželka, kerblík, sůl, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu