Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šumavský bramborový nákyp

Šumavský bramborový nákyp je syté zapečené jídlo plné výrazných chutí. Kombinace bramborové kaše, uzeného masa, kysaného zelí a zakysané smetany vytváří poctivý pokrm ideální k obědu i večeři. Pečení v troubě propojí všechny vrstvy do lahodného celku.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 75 min

100 min (25 min příprava + 75 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 461 kJ /
1 783 kcal
Bílkoviny106,60 g
Tuky59,69 g
Vláknina33,70 g
Cholesterol 369 mg
Sodík 7,23 g
Sůl17,43 g
Sacharidy169,53 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do osolené vody a uvaříme doměkka. Krok 2: Uvařené brambory slijeme. Přidáme máslo a teplé mléko. Ručním šlehačem vyšleháme hladkou kaši. Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Uzené maso nakrájíme na kostičky. Krok 4: Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli necháme zesklovatět. Přidáme uzené maso a opečeme dozlatova. Krok 5: Zasypeme sladkou mletou paprikou, krátce promícháme a zalijeme bílým vínem. Krok 6: Ochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku a majoránkou podle chuti. Zmírníme teplotu a dusíme asi 10 minut. Krok 7: Troubu předehřejeme na 200 °C. Do zapékací mísy rozložíme masovou směs. Na ni rovnoměrně navrstvíme bramborovou kaši. Krok 8: Kysané zelí podle potřeby propláchneme a dobře vymačkáme. Rozprostřeme ho na vrstvu kaše. Krok 9: Povrch zalijeme zakysanou smetanou. Pečeme asi 40 minut dozlatova.

Zveřejněno 19. 10. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oV2K

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oV2K

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-):-8:-K:yes:

Dzungila, já už plus dala, ale musím se přidat k tvému názoru, já bych to tak hezky neuměla asi říct, že Eliza holt UMÍ;-)

Eli, sice o tomhle jídle píšeš, že nepatří mezi ty fotogenické, ale ty svým nápaditým zdobením uděláš z každého talíře úplnou pohádku.:-K Líbí se mi samozřejmně i celý recept, takže bod!:yes::-p

Eli, tak takový recept neznám, ale už mám v oblíbených a určitě vyzkouším. Včera jsem na oběd pekl(již po několikáté) sýrový lilek, ten nemá chybu a na nákyp se moc těším:-p:-p. Posílám desátý bodík. :-!:-)):yes::yes::-K

ja tento druh pokrmov uplne zboznujem...co z toho, ked okrem mna nikto iny...ja to nechapem...taka fajnotka....a skvele foto

Mňam :-p:-p:yes::yes: +;-)

To musí být opravdu dobré! Mňam:-):yes::yes:

Elizo, souhlasím na 100% s tím ujídáním přímo v pekáči ;-) (nebudeme se přece zdržovat překládáním na talíř, když to tak nááádherně voníí :-D:-D:-D):yes::yes:

Ja si vzdycky alespon 2ks vezu, ale letos jsme je snedli temer hned. :-pNavic mam problemy s vahou do letadla.:-/ Neni tu totiz ani hruba mouka, tak tu si vozim take a jsou to dalsi kila:-K A az donedavna tu nebyla ani zakysana smetana a uplne cerstve (je to asi mesic) jsem objevila v jednom (a zatim jedinem) supermarketu kefir a acidofilni mleko dokonce vyrabene mlekarnou Kunin v Ostrve-Martinove. Mam vzdycky obrovskou radost, kdyz tu najdu neco CESKEHO (a MORAVSKEHO samozrejme).

V Itálii nejsou prodejny s českými potravinami? Skandál...:-D:-D:-D Tak to my tady italské máme;-):-D:-D.
Aspoň víš, čím se zásobit, až přijedeš na návštěvu (nebo domů ;-) ) :-).

Tak me (jako vzdy) mrzi, ze tu nememe uzene maso:-//Chut si ale dokazu zive predstavit a at je dopoledni hodina slintam si tu jako bernardyn.:-pTobe bodika:yes:

Děkuju :-). To je jedno z těch jídel, která nejsou sice moc fotogenická, ale zato ukrutně dobrá. Taková, na která se chodí do pekáče, až v něm nic nezbyde...;-);-):-p
A díky za vaše tipy, těch není nikdy dost :-).

tak to se mi líbí - máme rádi něco podobného "Pastevecký koláč", tam ale není zelí, jen masíčko, brambory a sýr. :yes: ;-)

Elizo:-)parádička:yes:(jako vždy;-)).Dělám podobně,jen s vepř.masem a zelí vmíchávám (s vař.kroupami) už do kaše;-).A protože vím,co je to za báječnou dobrotu posílám ti zaslouženou boďku č.1:-p;-).Jo a zakysanku promíchávám s dusícím masem(nakonec).

Tématické fráze:
bramborový nákyp, bramborový nákyp se zelím, šumavský pekáč, pastevecký koláč, šumavský šterc, bramborový sterc, nákyp z brambor, šumavský bramborový salát, bramborový nákyp recept, recept bramborový nákyp, nákyp se zelím, recept na bramborový nákyp, šumavský bramborový knedlík, nakyp z bramborove kase, šumavské zelí, pangasius recept, bramborový nákypse zelim, bramborové recepty, šumavské koláče, nákyp bramborový

Suroviny:
brambory, zelí kysané, maso uzené, smetana zakysaná, cibule, mléko, víno bílé, máslo, olej, ořech muškátový, majoránka, paprika sušená sladká, pepř mletý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]