Expresní svíčková na smetaně
Když si rodina žádá omáčku a vy nemáte dost času na přípravu hovězího či vepřového masa, zkuste uvařit expresní svíčkovou. Smetanová omáčka s kuřecím masem a kořenovou zeleninou vám vytrhne trn z paty a rodina bude spokojená.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 119 kJ / 1 941 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 259,18 g |
Tuky | 80,38 g |
Vláknina | 19,55 g |
Cholesterol | 795 mg |
Sodík | 1,01 g |
Sůl | 2,46 g |
Sacharidy | 36,52 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo, cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Krok 2: Připravenou zeleninu osmahneme na troše oleje s máslem.
Krok 3: Celá kuřecí prsa osolíme, přidáme k zelenině, necháme zatáhnout a zalijeme horkým vývarem tak, aby bylo vše ponořené.
Krok 4: K masu vložíme koření v sítku, hrnec přiklopíme pokličkou a na mírném plameni necháme dusit, než maso změkne. V průběhu dušení maso jednou otočíme.
Krok 5: V hrnku připravíme zátřepku rozmícháním smetany s moukou a z omáčky vytáhneme koření i maso.
Krok 6: Omáčku můžeme rozmixovat tyčovým mixérem nebo nechat bez mixování.
Krok 7: Do omáčky vlijeme zátřepku a za stálého prošlehávání přivedeme k varu. Na mírném příkonu tepla 20 minut prováříme.
Krok 8: Omáčku dochutíme citronovou šťávou a cukrem a podle potřeby dosolíme. Můžeme přidat i pár kapek octa či trochu hořčice.
Krok 9: Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, zalijeme omáčkou a podáváme s oblíbeným knedlíkem.
Zveřejněno 8. 11. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Expresní svíčková na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XL5l
Moje poznámka
Expresní svíčková na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XL5l
Nejnovější recepty
Nepečené tartaletky s ostružinovou marmeládou
Přidáno před 4 hodinami
Karamelové řezy s pudinkem a krémem z tvarohu
Přidáno před 5 hodinami
Plněné cuketové květy
Přidáno před 5 hodinami
Pizza košíčky
Přidáno před 11 hodinami
Švestková povidla s kořením
Přidáno 22. 8. 2025 21:02:48
Krémové rizoto s houbami a slaninou
Přidáno 22. 8. 2025 20:45:32
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ořechové kostky s karamelovým krémem
Danna před 32 minutami
Salám v sýrovém těstíčku
Mummy46 před 1 hodinou
Tvarohové řezy - hrnečkové
Vytvarnik před 3 hodinami
Jablečné koláče
Merylas před 4 hodinami
Aljašská treska s koprovou omáčkou
ZboSy před 4 hodinami
Vaječný salát s řapíkatým celerem
ZboSy před 4 hodinami
Rychlovka z krabích tyčinek
Klar98 před 4 hodinami
Pomazánka z hokkaido dýně, s pažitkou a křenem
ZboSy před 4 hodinami
Pečená švestková povidla
Houska68 před 4 hodinami
Rajčatový salát s hermelínem a šunkou
Matlasak před 5 hodinami
Tématické fráze:
svíčková,
rychlá svíčková na smetaně,
svičková na smetaně,
svickova na smetane recept,
rychlá svíčková na smetaně recept,
jednoduchá svíčková na smetaně,
svičková na smětaně nakládání,
kuře na způsob svíčkové na smetaně,
svíčková na smetaně z kuřecího masa,
rychla svickova,
jednoduchá svíčková,
rychlá svíčková omáčka,
jednoduchá svíčková na smetaně recept,
kuřecí svíčková,
svíčková na smetaně recept ceska,
rychla kureci svickova,
svickova z kurete,
rychla svickova recept,
dobra svickova,
falešná svíčková na smetaně
Suroviny:
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
olej,
máslo,
prsa kuřecí,
sůl,
vývar drůbeží,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
smetana,
šťáva citronová,
cukr,
mouka hladká,
ocet
Komentáře (46)
No, přijde mi, že jste tu stran co je a co není svíčková zadělala opět na The NeverEnding Story...
Jestli to nebylo tou celozrnnou moukou...
Svíčková je sice brnkačka, ale správná svíčková není žádná sranda
Někdy stačí trošku přisolit
No a někdy stačí troška (ale nikomu to neříkejte!!!) rybí omáčky...
Protože kuřecích prsou máme doma pořád zásobu, to je ta dieta, mohu si vařit milovanou svíčkovou rychle pro jednoho enažraného dědka.
A "expresní" je myšleno takto: oproti klasické svíčkové, je tato mnohem rychlejší - během 15 min. si připravíte zeleninu... prostě základ a pak máte hodinu "volno", ke konci jen zahustíte a dochutíte - tedy max. 10 min. - tento způsob vaření svíčkové je tedy i málo pracný.