Expresní svíčková na smetaně
Když si rodina žádá omáčku a vy nemáte dost času na přípravu hovězího či vepřového masa, zkuste uvařit expresní svíčkovou. Smetanová omáčka s kuřecím masem a kořenovou zeleninou vám vytrhne trn z paty a rodina bude spokojená.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 119 kJ / 1 941 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 259,18 g |
Tuky | 80,38 g |
Vláknina | 19,55 g |
Cholesterol | 795 mg |
Sodík | 1,01 g |
Sůl | 2,46 g |
Sacharidy | 36,52 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo, cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Krok 2: Připravenou zeleninu osmahneme na troše oleje s máslem.
Krok 3: Celá kuřecí prsa osolíme, přidáme k zelenině, necháme zatáhnout a zalijeme horkým vývarem tak, aby bylo vše ponořené.
Krok 4: K masu vložíme koření v sítku, hrnec přiklopíme pokličkou a na mírném plameni necháme dusit, než maso změkne. V průběhu dušení maso jednou otočíme.
Krok 5: V hrnku připravíme zátřepku rozmícháním smetany s moukou a z omáčky vytáhneme koření i maso.
Krok 6: Omáčku můžeme rozmixovat tyčovým mixérem nebo nechat bez mixování.
Krok 7: Do omáčky vlijeme zátřepku a za stálého prošlehávání přivedeme k varu. Na mírném příkonu tepla 20 minut prováříme.
Krok 8: Omáčku dochutíme citronovou šťávou a cukrem a podle potřeby dosolíme. Můžeme přidat i pár kapek octa či trochu hořčice.
Krok 9: Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, zalijeme omáčkou a podáváme s oblíbeným knedlíkem.
Zveřejněno 8. 11. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Expresní svíčková na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XL5l
Moje poznámka
Expresní svíčková na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XL5l
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno před 4 hodinami
Rybí závitek z makrely
Přidáno před 5 hodinami
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno před 5 hodinami
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno před 5 hodinami
Koláčky s tvarohem a kiwi
Přidáno před 5 hodinami
Kuskus s restovanou zeleninou a žampiony
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Suumaa před 3 hodinami
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
Martina5672 před 4 hodinami
Dort z palačinek
Martina5672 před 4 hodinami
Řezy raffaelo
Martina5672 před 4 hodinami
Tažený štrúdl
Lenuus před 4 hodinami
Jablkový perník
collins před 6 hodinami
Přírodní kotlet s žampiony
DavidVolvo před 7 hodinami
Vepřový pörkölt s nokedli
caprioli před 9 hodinami
Zeleninová polévka s fazolemi a špenátem
Kajkajak před 10 hodinami
Barevné hranolky, pečené se žampiony
karfil@post.cz před 10 hodinami
Tématické fráze:
svíčková,
rychlá svíčková na smetaně,
svičková na smetaně,
svickova na smetane recept,
rychlá svíčková na smetaně recept,
jednoduchá svíčková na smetaně,
svičková na smětaně nakládání,
kuře na způsob svíčkové na smetaně,
svíčková na smetaně z kuřecího masa,
rychla svickova,
jednoduchá svíčková,
rychlá svíčková omáčka,
jednoduchá svíčková na smetaně recept,
kuřecí svíčková,
svíčková na smetaně recept ceska,
rychla kureci svickova,
svickova z kurete,
rychla svickova recept,
dobra svickova,
falešná svíčková na smetaně
Suroviny:
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
olej,
máslo,
prsa kuřecí,
sůl,
vývar drůbeží,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
smetana,
šťáva citronová,
cukr,
mouka hladká,
ocet
Komentáře (44)
No, přijde mi, že jste tu stran co je a co není svíčková zadělala opět na The NeverEnding Story...
Jestli to nebylo tou celozrnnou moukou...
Svíčková je sice brnkačka, ale správná svíčková není žádná sranda
Někdy stačí trošku přisolit
No a někdy stačí troška (ale nikomu to neříkejte!!!) rybí omáčky...
Protože kuřecích prsou máme doma pořád zásobu, to je ta dieta, mohu si vařit milovanou svíčkovou rychle pro jednoho enažraného dědka.
A "expresní" je myšleno takto: oproti klasické svíčkové, je tato mnohem rychlejší - během 15 min. si připravíte zeleninu... prostě základ a pak máte hodinu "volno", ke konci jen zahustíte a dochutíte - tedy max. 10 min. - tento způsob vaření svíčkové je tedy i málo pracný.