Mazanec - vánočka mojí tchýně
Z vláčného těsta plného rozinek a mandlí a provoněného rumem, skořicí a hřebíčkem můžeme podle příležitosti upéct krásný a nadýchaný mazanec, ale i vánočku, upletenou z devíti pramenů. Tak či tak, na svátečním stole vždy potěší.

Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 353 kJ / 3 192 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 84,98 g |
Tuky | 103,76 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 529 mg |
Sodík | 801 mg |
Sůl | 2,55 g |
Sacharidy | 470,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme do rumu se špetkou skořice a necháme rozležet.
Krok 2: Z trochy mléka, mouky, cukru a všeho droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít.
Krok 3: V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přilijeme vlažné mléko s rozšlehaným vejcem a rozehřátý tuk. Nakonec vlijeme hotový kvásek.
Krok 4: Vypracujeme těsto, které se nelepí. Necháme v míse přikryté kynout asi 45 minut.
Krok 5: Pak vařečkou těsto několikrát propracujeme a dáme znovu kynout na dalších 45 minut.
Krok 6: Do těsta pak na vále zapracujeme rozinky, které byly namočené v rumu, a přidáme nasekané mandle nebo ořechy.
Krok 7: V případě mazance vytvoříme bochánek - nebo těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku (4, 3, 2) a zabezpečíme několika špejlemi proti sesunutí.
Krok 8: Troubu předehřejeme na 170 °C.
Krok 9: Přendáme na plech s pečicím papírem, kde necháme 20 minut kynout. Pak potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí.
Krok 10: Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 10 minut, pak plech otočíme a teplotu snížíme na 150 °C. Řídíme se zkušeností s vlastní troubou. Pečeme cca 30-35 minut do zlatova.
Zveřejněno 6. 2. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec - vánočka mojí tchýně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N2jp
Moje poznámka
Mazanec - vánočka mojí tchýně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N2jp
Nejnovější recepty
Nepečený borůvkový dezert
Přidáno před 1 hodinou
Vláčný kávový koláč s hruškou
Přidáno před 8 hodinami
Švestkovy koláč s krémem z tvarohu a pudingu
Přidáno před 13 hodinami
Bazalková frittata
Přidáno před 18 hodinami
Nepečený makový koláč
Přidáno 6. 9. 2025 06:00:03
Oblíbená žemlovka
Přidáno 5. 9. 2025 20:46:25
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bábovka ze zakysané smetany, s vůní skořice
habis před 48 minutami
Italská polévka z pečených paprik a rajčat
IrenaHRA před 2 hodinami
Francouzský hruškový koláč
Janicee před 8 hodinami
Drožďová polévka
HanaHanka před 8 hodinami
Sterilovaná paprika s olejem
Bretik před 8 hodinami
Naložená ačokča Dagmar
Bretik před 8 hodinami
Pečená švestková povidla
HanaS92 před 9 hodinami
Kuřecí roláda plněná vejci a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Stefi.f před 9 hodinami
Steak z tuňáka s citronovo-hořčičnou omáčkou
vanilj před 12 hodinami
Fazolová polévka mojí babičky
Frant.cermak@seznam.cz před 12 hodinami
Tématické fráze:
vánočka mojí maminky,
mazanec ze suseneho droždí,
velikonoční mazanec ze sušeného droždí,
mazanec se sádlem,
vánočka ze sádla,
vánočka ze sušeného droždí,
vánočka se sadlem,
kucharka pro dceru mazanec,
lehká vánocka,
mazanec susene drozdi,
kuchařka pro dceru vánočka,
mazanec ze sadla,
mazanec ze sadla,
velikonoční mazanec se sádlem,
recept na mazanec ze sušeného droždí,
domácí vánočka se sádlem,
vánočka se sádlem recept,
nejlepší nadýchaná vánočka,
mazanec sádlo,
mazanec se sušeného droždí
Suroviny:
mléko,
mouka hladká,
máslo,
cukr,
droždí,
vejce,
cukr vanilkový,
kypřící prášek do pečiva,
sůl,
skořice,
koření hřebíček,
kůra citronová,
mandle sekané,
rozinky,
rum,
bílek,
mandle plátkové
Komentáře (18)
zuza
Coleta : zaznamenáno
Sádlo dodá hebkost. A kvasnice doporučuji na váhu z toho je také lepší mazanec, vánočka. Já dělám ty těžké, miluji je.